БАН обяви голяма награда за наука, връчва я за 155-ата си годишнина

Номинациите са за природо-математическите и инженерните науки
Обновена: 6 фев 2024 17:12 | 6 фев 2024 17:00, Камелия Цветанова
15
БАН обяви голяма награда за наука, връчва я за 155-ата си годишнина
Снимка: БГНЕС

Голяма награда за наука обявява Българската академия на науките (БАН) и тя ще бъде връчена за първи път на 12 октомври - за 155-ата годишнина на Академията.

Голямата награда за наука на БАН се присъжда на учен от българска научна организация или от българско висше училище за изключителни постижения в областта на науката, получили високо международно признание. Наградата на БАН ще се връчва всяка година в една от следните три редуващи се области: природо-математически и инженерни науки; науки за живота; социални и хуманитарни науки, съобщиха от пресцентъра на Академията.
 
Наградата на БАН представлява знак и парична премия.

БАН започва процедурата за 2024 г. и първите номинации се приемат в областта на природо-математическите и инженерните науки.  

Предложения за номинации може да се правят от научните съвети на научни организации в страната, които имат право да хабилитират учени и да присъждат научни степени; от факултетните съвети на висшите училища, които имат право да хабилитират учени и да присъждат научни степени; от централните ръководства на Съюза на учените в България и на Федерацията на научно-техническите съюзи; от група академици (най-малко четирима души, които са от отделения на Събранието на академиците и член-кореспондентите, в които попада областта на предложения кандидат). Номинациите не може да съдържат повече от един номиниран.

Номинациите трябва да съдържат: кратка научна биография, включваща посочване на организацията, към която принадлежи номинираният. Кратко описание на най-съществените приноси на номинирания и ясно формулирано въздействие на научните резултати на кандидата за развитието на науката, представени на език, достъпен за широк кръг от учени от съответната научна област. Списък на най-значими избрани научни и/или научно-приложни разработки на номинирания (не повече от 20).

Препоръчва се номинациите и документите, които ги придружават, да бъдат представени и в електронен вид, за предпочитане в PDF формат. Те трябва да се изпращат до председателя на Комитета за наградата на БАН за 2024 г. акад. Христо Цветанов на адреса: Българска академия на науките, София, 1040, ул. "15 ноември" 1, (е-mail на деловодство: office@cu.bas.bg), в срок до 8 май 2024 г.

Наградата ще бъде връчена за първи път на 12 октомври 2024 г. на церемонията по повод честването на годишнината на БАН. Процедурата по определяне на Голямата награда на БАН се организира и ръководи от Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: баннаграда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Цъ! преди 2 месеца
До СТРАНДЖАТА - Не си добре осведомен, байно. Ако в БАН през последните 80 години попадне такъв, който наистина се отличава с талант на изследовател, а не само с добра памет и с трудолюбие, в най-добрия случай няма да му попречат да защити дисертация в годината преди пенсионирането си. Но ако не дай Боже заподозрат, че има и талант на откривател, няма да допуснат да получи научна степен дори и след като се пенсионира.
14
0
 
3
 
! Отговори
Ооох, мъко, мъко! преди 2 месеца
Да уточнят що е според тях "международно признание". Защото в повечето случаи нашите учЕни получават устна похвала след като прочетат доклад на скромна сръбско-българска или българо-румънска конференция с 12 или 15 участника, състояла се във филиал на някой колеж в Сурдулица или в Турну Мъгуреле. Похвалата най-често се дава за това, че въпросният учЕн героично е успял да срича 3-4 страници на чужд език, като над всяка дума с молив, на кирилица е било написано как се произнася въпросната дума.
13
1
 
2
 
! Отговори
За другаря Денков преди 2 месеца
В типично тоталитарен стил тази награда трябва да се връчи на лидера доктор на пожарникарските науки и генерал от МВР Бойко Борисов или на вторият след него другар академик Николай Денков .
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Голямата....и колко е? 155 лв.ли? Откъде набират парите? Ей това да беше разбрала кифлата джурналистка!
11
2
 
1
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 2 месеца
Може но само ако парите за накрадата дойдат от проекти спечелени от БАН! Не държавни пари!
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НАЙ-ГОЛЯМАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВНА ФИРМА ЗА КУХИ СОЦ ЛОЗУНГИ, БЕЗМИСЛЕНИ ЦЕРЕМОНИИ И ВЕДОМСТВЕНА ОРНАМЕНТИКА.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПРОМЯНАТА, ДЕМОКРАЦИЯ, БАН!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕТО ЗАТОВА СИ ОБИЧАТ ДЪРЖАВНОТО СТАРЦИТЕ... САМО ПРЕД БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА МОЖЕ ДА МИНАВАТ ЗА ВАЖНИ И ЦЕННИ
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е, нормална далавера. Сега ще обявят наш човек за голем учЕн и ше му напълнят джебовете а псоле ше си делкат с когото требе. Само като му публикуват именцето и му видим родословието и всичко ще стане ясно моменталически. Ай на бас.
6
1
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 месеца
В БАН Исак Нютон щеше да стане най-много главен асистент...
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
МЛАДИТЕ ХОРА ДОБРЕ СЕ ОРИЕНТИРАТ ДНЕС, В ЧУЖБИНА КЪДЕТО ИМА НАУКА И БИЗНЕС.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Наука в БАН?
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БАН са силни в церемониите и раздаването на държавни пари на свои хора, в науката много ги няма.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НАГРАДА ЗА НАУКА СВОЙ ЧОВЕК
1
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Голяма награда 1 милион евро :)))

Спонсорирани публикации