Цената на петрола се понижи от рекордно високите си нива

Цената на петрола се понижи от рекордните си нива вчера, след като голяма част от инвеститорите „прибираха печалбите си”
11 мар 2005 10:11,

Цената на петрола се понижи от рекордните си нива вчера, след като голяма част от инвеститорите „прибираха печалбите си”, коментират анализатори.

Суровият петрол с доставка през април се понижи вчера с 1.23 долара, или 2.2%, до ниво от 53.54 долара за барел. Спад регистрира и петролът тип Брент, който загуби 72 цента до ниво от 52.66 долара за барел.

Понижение претърпяха и останалите нефтопродукти, като цената на отоплителното гориво падна с 2.34 цента, или 1.5%, до ниво от 1.5091 долара за галон.

За спада допринесе и успокояването на пазара от факта, че след като цената на петрола се търгува на такива високи нива, едва ли страните от ОПЕК ще прибегнат към въвеждане на допълнителни съкращения в производствения си лимит.

Въздействие оказа и временно спрялото поевтиняване на щатската валута спрямо останалите основни валути.

Успокоението в петролния пазар дойде и след данните за запасите на петрол в САЩ, които отчетоха повишение с 3.2 млн. барела за изминалата седмица до 302.6 млн. барела, или с 9% над запасите на петрол през същата седмица на миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание