Чуждите инвестиции надолу с над 40% за 2009 г.

Стигнали са 3 млрд. евро
26 яну 2010 14:16,
32
Чуждите инвестиции надолу с над 40% за 2009 г.
Снимка: GettyImages/Guliver Photos

По предварителни данни преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България за изминалата 2009 г. ще бъдат малко над 3 млрд. евро, съобщи за Investor.bg изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стоян Сталев. До края на ноември ПЧИ са били около 2,7 млрд. евро. За сравнение, по все още неокончателни данни, ПЧИ за 2008 г. са към 6,8 млрд. евро.

Около 1,2 млрд. евро от чуждите инвестиции за 2009 г. са финансови инвестиции, в т.ч. дялов капитал, поясни Стоян Сталев. Инвестициите в недвижими имоти и строителство, включително в областта на туризма, офиси, търговия, са общо около 500 млн. евро. Около една четвърт от чуждите инвестиции за миналата година, според предварителните данни, са в областта на промишлеността.

„На фона на икономическата криза този резултат е задоволителен“, смята директорът на БАИ.

През 2009 г. БАИ е издала 13 сертификата на инвеститори, предимно клас „А“, като повечето от тях са в областта на изграждане на мощности с възобновяеми енергийни източници, посочи Сталев.

В момента БАИ работи по подадени документи от инвеститори за сертифициране на 10 проекта, главно от областта на промишлеността, съобщи още Сталев. Той отбеляза, че очакванията му са за 2010 г. сертифицираните проекти да бъдат поне 20.

Вижте още 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
бате Ачо,ти сам ли си пишеш ве ?че аз нещо не мога да разбера кой на кого пише.....а за уждите инвеститори да ви кажа нещо - всички,които идват, идват да взимат,а не да дават. Те не идват да обучават. Те не идват да строят заводи,инфраструктура,комуникации. Те идват да купят един имот за 5000 лв и да го продадат за 50000. Те това са инвеститорите. В България няма да дойдат сериозни инвеститори.Защо?Защото няма основа. Няма свобода на инициативата. Няма администрация,пътища,полиция.
31
0
 
0
 
! Отговори
Бате Ачо преди 14 години
най големия на балканите. Работеше само за износ. Еми сега ми говори колко са ни разбирачи 'БИЗНЕСМЕНИТЕ' - не случайно сложени в кавички. Не може деца по на 20 години да оправляват инвестиции за милиони
30
0
 
0
 
! Отговори
Бате Ачо преди 14 години
Еми нямам приятели в политиката. Иначе имам знанията. Ако можех като други да приватизирам заводи за по 150000 евро, мислиш че няма да го направя. Дойдоха едни момци и само Аудито на единия струваше повече. Ама като нямам връзки. Увеличиха продажните цени и съкратиха половината хора, обаче така почнаха да се трупат опашка от неизпълнени поръчки. Неустойки и други. Е сега завода се разпродава от кредиторите и се нарязва за скрап. Фирмата е "Заря" - Павликени, ако не знаеш това е завод за джанти..
29
0
 
0
 
! Отговори
до Бате Ачо преди 14 години
Като си толкова компетентен, стани ти бизнесмен - плащай високи заплати, осигуровки, данъци, акцизи, мита, чакай си по 12 месеца ДДС от държавата и ще видиш колко успешен бизнес ще имаш. Аман лаладжии и царе на общите приказки!
28
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 14 години
Какви инвестиции, какви 5 лева бе!?!?!? Икономиката ни се крепеше от емигрантските пари, които бачкаторите в чужбина пращаха на роднините си. Т.нар "инвеститори" в България, или са офшорки, или са дъщерни фирми, като и в двата случая печалбите на компаниите се изнасят извън страната. А мита за квалифицираните ни кадри отдавна е развенчан - квалифицираните кадри емигрират в чужбина, защото никой добър специалист в България не може да изкара повече от камериерка в чужбина.
27
0
 
0
 
! Отговори
misho преди 14 години
На кукуффф ден! Професоналистите си ценят труда! А защо нямаме инвестиции - ми защото, освен, че е криза и хората пестят пари, вече ни нямат доверие!
26
0
 
0
 
! Отговори
Бате Ачо преди 14 години
Тони забравяш, че споменатите заплати са само за София. За страната дори и в по-големи градове, като Русе, Пазарджик да не говорим за Видин или още по забутани заплатите дори и за най добрите специалисти рядко прескачат 600-700 лв. Еми младите хора е нормално да търсят работа на вън. Лошото е, че като не могат да намерят работници нашите 'бизнесмени' просто затварят производството вместо да намалят огромните си печалби и да повишат разумно заплатите на работниците.
25
0
 
0
 
! Отговори
Тони преди 14 години
До 23: А ти *** дори на български не знаеш да пишеш. Ходи да работиш за 200 лева, докато "липсващите" квалифицирани кадри работят за по 1000-2000 месечно. Благодарение на такива озлобени хора, които никога не си вършат работата, а само се скатават и денонощно плюят по всичко и по всички, толкова бавно ни се управя държавата.
24
0
 
0
 
! Отговори
Тони преди 14 години
За пореден път се уверявам как тук е пълно с неориентирани хора. Вземете се поразровете в интернет и вижте колко много компании аутсорсват в България, ако въобще знаете какво значи тази дума. Отделно, почти всички приватизирани компании са с чуждестранен капитал. Това ако не знаете също е чуждестранна инвестиция. Ако не бяха чуждестранните инвестиции в последните години, сега всички щеше да сте на нивата и да копате.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
tova dete toni ne e w 4asda se ogleda malko,da si izpie hap4eto i da si lqga.
22
0
 
0
 
! Отговори
до Тони преди 14 години
Ти хубаво ги подреждаш нещата,ама забравяш,че квалифицираните кадри бягат в чужбина.Тука почти няма специалисти - ето това е основния проблем!Всеки учи и бега.За 400 лв знаеш ли кога ще наемеш професионалисти ?
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ти да си гледал скоро каква е производителността на труда в БГ?В БГ десет " квалифицирани кадъра на средна позиция" вършат работа колкото един в Щатите. Я направи сега сметката?Нещо не ми се връзва защо ги няма големите компании досега, като квалифицираните кадри и евтината работна ръка ги има от 20г. Ама нещо предпочитат други държави май... А предстои работната ръка тук да става все по-скъпа и все по-малко квалифицирана, понеже са ни супер преподавателите, които ни учат на нещо от преди 30г
20
0
 
0
 
! Отговори
раро преди 14 години
не е важна инвестицията а е важно среднопретеглената стойност
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Според един доклад на ЦРУ около 600 милиона евро годишно влизат в България като пари от проститутките ни по чужбина. Ако за миналата година сме имали ПЧИ около 3 млрд. евро, то смятайте какъв % от тях, великите ни "ЧИ" идва от ***! В град като Сливен пак до тоя доклад, всяка 5 - та жена по едно или друго време се е занимавала с проституция. Като сложим и бабите които работят като прислуга и болногледачки в чужбина, идва едно значително перо, което може Дянков да обложи с данъци. Отделно ако се стимулира вместо всяка 5-та жена, всяка трета в Сливен да ходи да проституира, то могат да се назначат още няколко стотин хиляди брадчеди на държавна службица. Смятам, че и фирмите на Валентин Захариев, Златев, Христо Ковачки, Гергов, Владимир Иванов, Цветанка Бонева,Николай Вълканов, шефа на болница "Лозенец" д-р Любомир Спасов. и т, н. все трудови хорица и все изтъкнати, ще дадат своя положителен принос към привличане на чужди инвестиции.
18
0
 
0
 
! Отговори
Тони преди 14 години
Видните форумни икономисти отново се изказаха масово по темата.В България инвестиции ще има и с оздравяване на големите икономики ще се увеличават поради прости причини - евтина работна ръка и стратегическа локация. Въпреки корупцията, а и точно заради нея. Големите компании печелят много от заобикаляне на законите, а какво по-добро място от България. Пък и в България квалифицирания кадър на средна позиция ти излиза колкото чистача на запад.
17
0
 
0
 
! Отговори
4, а не 3 преди 14 години
Само да отбележа6,8-2,7= малко над 4, а не 3 милиарда:)Иначе то е ясно, че всичко е заради строителството. Този балон, наречен "чуждестранни инвестиции в България", който се състоеше само от наливане на мафиотски пари в кофти хотели и жилищни сгради, които ще паднат до 20г.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ооо, ти си инвестирал в българското изобретение на 20 - ти век, умно, умно, маладец, след време ще можеш да препродадеш това произвидение на човешкия гений на НАСА да храни живота на Марс с печени чушки
15
0
 
0
 
! Отговори
бг преди 14 години
на фона на липса на икономика този резултат е ... катастрофален... очаквайте по-лошо
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Чуждите инвестиции - надолу, мойте собствени - нагоре!!!Купих си чушкопек и ножка. Събирам за чушки и кашкавал.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да инвестираш пари в България са хвърлени пари на вятъра.В несигурна СОЦ система парите не са гарантирани, инвестициите са рискови.