Чуждите инвестиции надолу с над 40% за 2009 г.

Стигнали са 3 млрд. евро
26 яну 2010 14:16,
32
Чуждите инвестиции надолу с над 40% за 2009 г.
Снимка: GettyImages/Guliver Photos

По предварителни данни преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България за изминалата 2009 г. ще бъдат малко над 3 млрд. евро, съобщи за Investor.bg изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стоян Сталев. До края на ноември ПЧИ са били около 2,7 млрд. евро. За сравнение, по все още неокончателни данни, ПЧИ за 2008 г. са към 6,8 млрд. евро.

Около 1,2 млрд. евро от чуждите инвестиции за 2009 г. са финансови инвестиции, в т.ч. дялов капитал, поясни Стоян Сталев. Инвестициите в недвижими имоти и строителство, включително в областта на туризма, офиси, търговия, са общо около 500 млн. евро. Около една четвърт от чуждите инвестиции за миналата година, според предварителните данни, са в областта на промишлеността.

„На фона на икономическата криза този резултат е задоволителен“, смята директорът на БАИ.

През 2009 г. БАИ е издала 13 сертификата на инвеститори, предимно клас „А“, като повечето от тях са в областта на изграждане на мощности с възобновяеми енергийни източници, посочи Сталев.

В момента БАИ работи по подадени документи от инвеститори за сертифициране на 10 проекта, главно от областта на промишлеността, съобщи още Сталев. Той отбеляза, че очакванията му са за 2010 г. сертифицираните проекти да бъдат поне 20.

Вижте още 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Dan до Светеца преди 14 години
Понеже 7-ми коментар е мой за това разяснявам , с две думи 90% за едни са кото 5% за други , чети внимателно и ще разбереш!
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
приятелката ми е в панелка и дава по 500лв наем за апартамет под всякаква критика, вчера гледахме офертите и за тези пари даже и ново строителство може да се намери (дианабад,младост 1,2)
10
0
 
0
 
! Отговори
СВЕТЕЦА преди 14 години
До 7Я пак че нищо не разбрах.
9
0
 
0
 
! Отговори
Mug преди 14 години
До 7: Кой е Инвестиций? Това римски пълководец ли е?
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
то пък голям хаир от тия инвестиции...
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Изобщо не сравнявам САЩ С БГ, не само защото- въпреки , че инвестицийте в САЩ са намалели с 57% а в Китай с 2% Китай в САЩ все още има повече инвестиций от Китай, сега някой ще каже не за дълго и сигурно ще е прав не иде реч за сравнение , по-скоро обратното исках да покажа, че това нищо не значи! Просто статистиката е една ялова "наука"(да ме извиняват статистичките).Бих казал, че е достатъчно да дадеш какъв резултат искаш и всичко се наглася по него! Така е на всякъде и в САЩ
6
0
 
0
 
! Отговори
... преди 14 години
Тука каде що имаше инвестиция беше в производство на кочини гръмко наречени "жилища" или "хотели"! Почти никакви инвестиции не бяха насочени към пътно строителство или производство! Поради тази причина дъното за БГ е още далече далече!!!
5
0
 
0
 
! Отговори
до Dan преди 14 години
Нерде Ямбол - нерде Стамбул :)БГ с тоя размер на ПЧИ и най-вече с тази им структура е на Мачу Пикчу у царевичака.
4
0
 
0
 
! Отговори
Nikolay преди 14 години
Emi normalno, pri polojenie 4e osnownite pari koito wlizat v BG sa v oblastta na torizma i stroitelstwoto...edinstweno ni ostawat narkoticite :)
3
0
 
0
 
! Отговори
Дражко преди 14 години
Олееееее,супер.Ама то..... - така както върви, ще ги стигнем американците.Бравос!!!Стига инвестицийте да не са в ***.
2
0
 
0
 
! Отговори
Имотния преди 14 години
Че, много ясно - под чужди инвестиции нашите анализатори разбират парите които англичанина е броил да си купи апартамент на морето. Ама те балъците ще се свършат - на кой му се живее в разорана нива па макар и евтина като пробит грош. В тая приятелска среда за бизнеса - кой луд ще вложи в нещо друго освен в недвижима собственост. Тука сами ще си инвестираме и сами ще си сърбаме продуктите - само дето с тая себестойност и закони всяко начинание е обречено на фалит. Добре дошли в слънчева България
1
0
 
0
 
! Отговори
Dan преди 14 години
Четох, че в световен мащаб среднопретеглената стойност е 38% намалени инвестиции, като за САЩ бяха 57%, Англия 90%(!!!), Китай 2% и т.н., лошото е че не сме го ударили още това дъно мамка му и дъно!