Всеки трети работещ българин изплаща кредит

Според КТ Подкрепа бедността у нас продължава да е по-голяма от ЕС
10 сеп 2010 14:32, Красимир Ангелов
69
Всеки трети работещ българин изплаща кредит
Снимка: БГНЕС

Борбата с бедността у нас и по света не дава желаните резултати, като положението в България и региона е по-тежко от средното за Европейския съюз, обяви Веселин Митов от КТ „Подкрепа“, ръководител на българо-белгийски синдикален проект по темата за борба с бедността.

По оповестени от него данни у нас всеки трети работещ има кредит за изплащане.

Дали това е признак за бедност, не е особено ясно, като по думите на лидера на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев до момента няма единно мнение за критериите за бедност като цяло.

"Ясно е обаче, че у нас тя е причинена от това как функционира обществото и „единственият начин да бъдат решени проблемите, произтичащи от нея, са съчувствието и отношението към ближния“, смята Тренчев.

Според други изнесени данни от синдиката над 40 млн. от новосъздадените в ЕС работни места са за частична заетост, а всеки пети работещ е на непълен щат.

За последните десет години работещите на срочни трудови договори са се увеличили с 10,5 милиона души, каза Веселин Митов.

По думите му качествената заетост е основен инструмент за борба с бедността, която продължава да се увеличава. Дори в годините преди кризата над 16 на сто от населението в Европа са живели под границата на бедността, което означава 80 млн. бедни при 500 млн. европейско население, коментира той.

Вижте още икономически новини от България

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: кредит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
6
 
! Отговори
Дедка преди 13 години
Тогава защо САЩ го закършиха така изведнъж, при положение, че при тях всичко винаги си е кипяло и хората си бачкаха и уж нямаха ядове с кредитите?
47
0
 
2
 
! Отговори
Цецко преди 13 години
е то проблема е в затлачената икономика у нас, а не в явлението кредит, или пък в лихвите. Нема инициатива и нема кипеж, та паричките не се движат в момента, не се въртят. Ако има "кипеж" и последния шмульо който все пак работи нема да има ядове с кредита.
46
2
 
14
 
! Отговори
Дедка преди 13 години
Ей за това ще са такива лихвите, хорица.. Аз примерно докато изкарвах 700-800 лева нямах телевизор. Като стигнах 1500 си купих. И то не на лизинг. И не с кредит. Изчаках, докато събера парите за няколко месеца. Не виждам какво толкова сложно има в това всеки да си знае чергата и да не се изхвърля. Няма държава, в която всички да карат БМВ-та, да имат телефони за по 2 бона и да са с последна мода дрехи.. Какво толкова сложно и ненормално има в това? Всяка жаба да си знае гьола. .Ама ние - не!
45
0
 
2
 
! Отговори
аб преди 13 години
Най-добре е да си взимаш заплата, стигаща ти за всичко, ама това никъде го няма, без да теглиш кредити!!! А иначе с ниски заплати да теглиш кредит е лошо
44
4
 
4
 
! Отговори
Дедка преди 13 години
***, в Германия данъците достигат до около 40% от дохода на всяко физическо лице, за какви високи данъци говориш, като ние наистина сме от малкото държавки с толкова ниски! Да не говорим, че е факт, че всеки, койот може да мине метър, минава... Аман от философи...
43
2
 
0
 
! Отговори
8888 преди 13 години
много-добре казано!!!Напълно те подкрепям!
42
0
 
15
 
! Отговори
Дедка преди 13 години
Ми като лихвата не ви е изгодна, защо теглите?!? Ако всички ***, които теглят, за да си купят телевизор просто не теглеха, лихвите досега да са почнали да падат! Много ясно, че ще са такива лихвите, като е пълно с ***, които теглят за глупости въпреки това!! Това е идеята на пазарната икономика!! Нещата струват толкова, колкото хората са склонни да плащат за тях, а не колкото реално струват. Много е просто, но нас си ни тресе гъзарията!!
41
4
 
6
 
! Отговори
А33 преди 13 години
Че България не е ли в ЕС? Какво му е лошото на кредита. Живееш един живот, и какво, като не ми стигат финансите дай да не се радвам на живота. Защо те трябва да водят скапаното ми съществуване. Какво като стана на 70 да ме е яд, че не съм карал нова кола, или не съм си купил самостоятелно жилище или не съм отишъл в така жадуваните Малдиви. В един момент си казваш "майната му" и отиваш до банката.....
40
1
 
13
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
то по принцип идеята за покупка на апартамент е една от най-глупавите :))) много пъти съм се чудил кое кара хората да плащат по 70 - 80 хил евра за некакви мижави апартаменти, чиято строителна себестойност е не повече от 30 хилки и най-смешното е, че това се прави от учили хора :)))))
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Честито! Българите най-накрая ги стигнаха американците.
38
0
 
7
 
! Отговори
Котраг преди 13 години
Ами тези които теглиха заеми и си накупиха таралясници от Горубляне.Балъци колкото искаш
37
1
 
10
 
! Отговори
ъ преди 13 години
намирам идеята да си купиш апартамент за 200 00 евро и да го платиш двойно за цял живот за изключително ***. Ама явно на народа това му е целта, да се бъхти че да имало отрочето де да живее, много зле.
36
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В БГ повече от банки и аптеки няма.До всяка банка - аптека.излизаш от банката и хоп-в аптеката за илач.С лихвите,които вземат са си за затвора.С този закон ,който правителството прие всички пенсии и заплати да са на карти допълнително се наливат пари в системата.Баба Пена взема 180 лв.пенсия,ама трябва да "плати" на автомата да си ги вземе.А има банки,които вземат по 1,50 на теглене.
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Kato kazvam,4e sme ciganskata mahala na ES,se sardite...Carvuli...
34
5
 
1
 
! Отговори
кольо дългия преди 13 години
А БЕ *** АРМЕНИЦА И ХЪРСЕВ ВИ ПРЕДУПРЕЖДАВАХА ЗА ТЕЗИ КРЕДИТЕ И ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ АМА КОЙ ДА СЛУША / ТАКА ЧЕ ВСИЧКО СЕ ПЛАЩА СЕГА/ КОЙТО Е==Л Е===Л МАРА ВДИГНА ГАЩИТЕ/ ТОВА ГО КАЗАХА ПРЕЗ 2004Г 3 ДЕНА ЗА ТОВА ГОВОРИХ
33
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Факт е,че преди няколко години се теглиха кредити основно от млади семейства за закупуване на жилище.И това не беше проблем,защото си наясно със заплатата,която получаваш,наясно си с лихвата и предценяваш,че можеш да изплащаш.Лошото е,че в условия на криза много останаха без работа и въпреки това вместо да се намалят лихвите,цените на основните храни те главоломно се увеличиха.Затова хората изнемогват.Имат ли работа няма да е така.
32
4
 
2
 
! Отговори
брей преди 13 години
до 26 Колко ли от кредитополучателите са инвестирали / вложили парите в нещо,което ще им носи приход по - голям от месечната вноска и ще остават и за тях пари !!!/ ??? И тях ли ловят с ТВ рекламите за лесно решение на проблемите ? А едностранното променяне на условията от страна на банката и уведомяване на изиграния с СМС.
31
4
 
6
 
! Отговори
novus_ordo преди 13 години
kogato darjavata se darji kato mas6teha kam svoq narod i biznesa iznemogva pod tejkite danaci i taksi i golqma darjavna administraciq vsi4ko minava vav siviq sektor no jalkoto 4e potarpev6i si ostavat nai ve4e rabotnikat .Rimnalite sa kazali hlqb i zreli6ta a to tuk samo zreli6ta .
30
3
 
15
 
! Отговори
hahaha преди 13 години
Май само в България има работещи бедни.
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Всеки трети работещ българин изплаща кредит". Проблемът е, че всеки втори неработещ - също. Или по-скоро е спрял да го прави.