Всеки трети работещ българин изплаща кредит

Според КТ Подкрепа бедността у нас продължава да е по-голяма от ЕС
10 сеп 2010 14:32, Красимир Ангелов
69
Всеки трети работещ българин изплаща кредит
Снимка: БГНЕС

Борбата с бедността у нас и по света не дава желаните резултати, като положението в България и региона е по-тежко от средното за Европейския съюз, обяви Веселин Митов от КТ „Подкрепа“, ръководител на българо-белгийски синдикален проект по темата за борба с бедността.

По оповестени от него данни у нас всеки трети работещ има кредит за изплащане.

Дали това е признак за бедност, не е особено ясно, като по думите на лидера на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев до момента няма единно мнение за критериите за бедност като цяло.

"Ясно е обаче, че у нас тя е причинена от това как функционира обществото и „единственият начин да бъдат решени проблемите, произтичащи от нея, са съчувствието и отношението към ближния“, смята Тренчев.

Според други изнесени данни от синдиката над 40 млн. от новосъздадените в ЕС работни места са за частична заетост, а всеки пети работещ е на непълен щат.

За последните десет години работещите на срочни трудови договори са се увеличили с 10,5 милиона души, каза Веселин Митов.

По думите му качествената заетост е основен инструмент за борба с бедността, която продължава да се увеличава. Дори в годините преди кризата над 16 на сто от населението в Европа са живели под границата на бедността, което означава 80 млн. бедни при 500 млн. европейско население, коментира той.

Вижте още икономически новини от България

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: кредит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
11
 
! Отговори
Калин преди 13 години
така е, лошото е , че нормални хора които се опитват да правят нещо...за да се развиват и оцеляват въпреки всичко, са потърпевши в пъти повече от извратената суетност на други.
27
6
 
3
 
! Отговори
Аз съм 18 преди 13 години
Банките могат да си вдигат лихвите колкото си искат щом има толкова много желаещи за пари сега и веднага. Ако никой не им търси парите и лихвите ще паднат. А според теб защо пък трябва да имат страх от държавата в която оперират? Бизнес със страх не се прави. А ако пък се уплашат много, току виж сме останали само със Сибанк и КТБ и тогава дупе да им е яко на кредитоискателите.
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В кредита няма нищо лошо.Лошото е когато неграмотниците и тъпанарите без реална възможност да го инвестират разумно, камо ли да го обслужват дългосрочно, се пуснат да се докопат до кредит. Което стана в България. Целенасочено.Интересен паралел е, че кризата започна от щатските фондове създадени да дават и кредитиращи точно такива ***.Информация за размишление, както казва Щирлиц :)
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма пари за здраве, няма пари за заплати, но купуваме турски изтребители втора употреба? Понеже всичко в държавата е наред, остана само малко стари самолети да напазаруваме. С това се похвали военният министър Аню Ангелов. Симеон Дянков сигурно се е направил, че не го е чул. Или ако го е чул, явно не е разбрал за какво става въпрос. Въпросните самолети са F-16, турско производство, и според информация на вестник Супер 19 те са абсолютно ненужни поради недостиг на гориво за полети в нашата войска! Почти перфектно след глупавите турски сериали ни липсват само ненужните самолети, които турската армия отдавна е изхвърлила от употреба.Цената на един нов изтребител е около 15 милиона долара. F-16 са познати още и като Боен сокол, естествено продължение на тежкия F-15, популярен като Орел. И двата модела са били на въоръжение в Щатите през далечната 1974 година. Някои от модификациите на F-16 се произвеждат по лиценз в Турция в заводите TAI.Не зная колко ще струват ефовете на старо, но подозирам, че издръжката им ще е много по-скъпа. А и в крайна сметка нямаме ли приоритети? Толкова ли е важно да се купуват тези самолети сега? Ами авариите? Ами ако стане нещо във въздуха? Никой ли не мисли за тези неща, или за Бойковите министри продължава да е важно да отчитат дейност, но какви последствия ще има стореното от тях не е от значение Заедно с нас в сделката със счупените турски самолети е щяла да се набърка и Румъния, но специалистите от северната ни съседка се отказали навреме парите щели да използват за нещо по-рационалноЗакупуването на нови изтребители е наложително, защото в края на следващата година МиГ-21 няма да са вече на въоръжение. Цената за поддръжката на МиГ-29 пък е много висока, продължава да се обяснява военният министър.Но, мишката си има опашка, както е казал народът. Съмнителните проектосделки на военното министерство ще напълнят нечии джобове. И защо не? В крайна сметка схемата с комисионните е била работеща още преди герберите да дойдат на власт.Интересното в случая е, че министър Ангелов само се изказва, но де факто сделката се движи от друг. Според информация на Супер 19 бивша асистентка на бившия външен министър Соломон Паси работела усърдно по самолетната сделка. Тя се казва Августина Цветкова и е заедно със скандалния кадър на НДСВ още от времето на Атлантическия клуб. Царствената Августина била на почит още от времето на Тройната коалиция, а всички помним, че там са царе на комисионните, особено пък по военни проекти. Можем само да гадаем за каква сума става въпрос.
24
8
 
2
 
! Отговори
Дау Джоунс преди 13 години
То имаше такъв период в който държавата определяше лихвите на банките .. наричаше се комунизъм. Ако искаш да се върнем пак там ? Това е все едно държавата да определи, че сиренето в магазина не може да струва повече от 5 лв за килограм .... просто е невъзможно !
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Темата ще става все по-актуална. А мен пък напоследък ме бомбардират с оферти да съм се набутал с кредит.Явно им трябват нови бунаци да плащат заради тези които спират да плащат.
22
2
 
8
 
! Отговори
брей преди 13 години
Ами така е като всички те учат като ти трябват пари да взимаш кредит , а не да ти вдигат заплатата. А сега се разбра какво е да купиш нещо със собствени пари и какво е да "купиш" нещо с кредит.
21
3
 
5
 
! Отговори
Дау Джоунс преди 13 години
Прав си... знам хора около мен коитоп са скъсани като кучета но си купуват смартфони за по 800 лв. на изплащане естествено .. кеото напрактика е вид кредитиране. Това е доста нереална оценка и е извратена суетност.
20
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Къде и в коя държава няма кредити бе, селчоциии!Какъв "признак на бедност" да е това.На острова например, всяко едно схлупено джънки,може да си позволи смяна на колата през месеци.При това не бачкат,а само клечат пред шоповете и по големите улици и просят,по битер от румънски ***.Трябва само да се хванат някъде само 3 месеца,за да им отпуснат банките.При нас хората поне бачкат и търсят работа.
19
2
 
4
 
! Отговори
ъ преди 13 години
до 18напълно съм сългасен с това. Под помощ на държавта имах предвид поне малко заинтересованост, да правят някакви опити да озаптят банките и кръвожадната им политика на презастраховане с вдигане на лихви постоянно. Банките винаги трябва да имат страх от държавата, в която оперират.
18
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е какво да ти помогне държавата. Аз имам познати дето взеха кредити да ходят на море!?!? И сега реват. Ама не реваха като се правеха на баровци по чалгатеките на Приморско и пъхаха в сутиените на чалгаджийките двайсетолевки. А сега ама няма ли нещо така държавата да помогне. Е няма да помогне. Който ял. пил и щракал с пръсти да си връща борчовете.
17
4
 
30
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
ВНИМАНИЕ! Взимането на кредити е опасно за вашето здраве!
16
0
 
20
 
! Отговори
Илина преди 13 години
Не всеки трети има заем,има и безработни с заеми, тьй като когато са го теглели заема са имали работа.
15
0
 
11
 
! Отговори
ъ преди 13 години
Щото банките даваха на всеки - овчар, плетач на мартеници, аматьор-риболовец няма значение. И българите щото по принцип не са много умни и се набълбукаха с по 2-3 кретита или лизинга... На никого не са опряли пистолет в главата да взима кредит все пак. *** е, че сега евреите го изкарват през носа на народа а държавата нищо не се и опитва да помогне.
14
1
 
9
 
! Отговори
Калин преди 13 години
високите лихви по кредитите са пагубни за обществото като цяло, те убиват социално потребителите на кредити, нанасят и тежки вреди на икономическото благосъстояние на останалите ..които що годе се справят!Лошите кредити дърпат назад икономиката на страната , облужват една тясна прослойка от олигархичен характер!Нивата по лихвите се държат умишлено на това равнище, не, че липсват механизми!и а и съществува една порочна социална практика, част от популацията да дърпа КРЕДИТИ от комплекси и суета!
13
1
 
3
 
! Отговори
JJ преди 13 години
А ти не ставаш ли собственик на на стоката, която си я купил с кредит?
12
14
 
2
 
! Отговори
Калин преди 13 години
няма граматика .. граматико :) тежкото положение .. се лекува, лекувайте се .. да ви дойде акъла!какво си мислите, че все някои ще вие длъжен ли? няма такова нещо.. като искате да живуркате ще се съообразявате с условията!радвайте се на 300 лева минимална заплата .. виде се за харчове по вас ще иде:) ще цъфнете когато .. и налъмите!
11
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да и палащаме 3-4 пъти по-високи лихви от истинските европейци. Обяснението че икономическия риск у скапана България бил по-висок, в същото време сме били отличници в икономическата област не мога да разбера кой лъже
10
5
 
23
 
! Отговори
Аз съм друг Калин преди 13 години
Абе ебалник, ти някога изпадал ли си в тежко положение а? Дано ти се случи да останеш поне за една седмица без пари да те питам какво ще правиш тогава.... ще мизерстваш, *** такъв, и се научи малко поне на граматика дърво такова....
9
6
 
24
 
! Отговори
Апокалиптик преди 13 години
Съгласен съм за лихвите ! Но и това че сме си бедни... Чисто и просто беден народ. Такава минимална заплата в ЕС няма !