Асоциацията на банките предвижда покачване на лихвите по кредитите

Причината била повишен кредитен риск за страната ни
5 окт 2010 12:19,
188
Асоциацията на банките предвижда покачване на лихвите по кредитите
Снимка: Булфото

Възможно е да има ново покачване на лихвите по кредитите заради повишения кредитен риск.
Тази позиция изрази днес по време на конференция на тема "Банките в търсене на нови стратегии" Асен Ягодин, заместник-председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България.

Той посочи, че с приетите в Закона за потребителския кредит промени клиентът може 14 дни след изтегляне на кредита да го върне, без да дава обяснения на банката и без да дължи наказателна лихва.

Това би трябвало да повлияе върху цената на кредита, коментира Ягодин. Той отбеляза, че всички мерки, които се приемат в законодателството, целят защита на получателите на кредит, но не и защита на кредиторите.

„Действащото сега законодателство позволява на някои фирми, които са теглили кредити, да обявят несъстоятелност със задна дата – тоест във времето преди изтеглянето на кредита, и така пасивите остават за банката“, посочи Ягодин.

„Ако тази деформация в закона не се промени, нивата на лихвите по кредитите ще се увеличат, защото кредитният риск е голям, а оттам  поскъпва и цената на кредита“, добави експертът.

Той посочи, че лихвите по кредитите са намалели към август с 0,8 процента на годишна база, а лихвите по депозитите са се увеличили с 0,9 на годишна база.

„Това означава, че банките поглъщат последствията от кризата“, коментира Ягодин.

Той добави, че за цялата текуща година банковият сектор ще има средна премерена печалба, но някои отделни банки ще бъдат на загуба.

Според него обаче имало достатъчно буфери за обезпечаване на лошите кредити.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: лихви по кредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
9
 
! Отговори
Муньо Кинтата преди 13 години
Така ще е, като милиони българи се съгласиха да бъдат ОДУПЕНИ от банките за някакви миризливи панелки. Хайде сега, радвайте се на новите си жилища.
60
2
 
8
 
! Отговори
4040 преди 13 години
а ти защо мислиш се набутват хората с кредити, приятелю...колкото и филма да изгледаш нали след него трябъ да съ иде :)
59
1
 
10
 
! Отговори
ViSitter преди 13 години
Пари=Дълг=Пари=Дълг и край няма. Не мога да се начудя на хора подписващи договори, който дават право на едната страна да си прави каквото си иска и те не са от тази страна!?
58
2
 
17
 
! Отговори
aaаааа нееее преди 13 години
Не се наядоха тези ***! Така ще е като бате Бойко си има банка.
57
0
 
17
 
! Отговори
4040 преди 13 години
Това означава, че банките поглъщат последствията от кризата, коментира Ягодин.????????????????????????????????????????????????????????аз ли не чета нещо правилно или е правописна грешка!!!
56
2
 
9
 
! Отговори
до 51 преди 13 години
Като си гледала Zeitgaist оти се набутА с кредит? :)
55
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това не увеличава риска пред банките по никакъв начин. Много глупаво твърдение на Ягодин, което има за цел да оправдае грабежа.
54
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво!Една добра новина най-накрая.
53
1
 
8
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
Крименооо *** долна.От дир-а се премести тука ли:)?А и да кажа на драгите форумци че си мъж.Ама иначе добре си играеш ролята на проста ***!!:)
52
0
 
6
 
! Отговори
Леко грамотен преди 13 години
До 42Да пишеш на български с латински букви ( независимо от причината ) е като да пишеш с *** по стените - чете се но е грозно. А относно Кейнс - айде да прочетем отново книжката и да не вадим отделни фрази или изречения, които ни харесват. Основното, което той посочва е стимулирането на съвкупното търсене от държавата като икономически субект, което се опитва правителството да прави ама не се получава.Хайде със здраве
51
0
 
14
 
! Отговори
;) преди 13 години
Имам си една мечта!!!За всяка фалирала банка в БГ. да коля по десет агнета и да ги правя на курбан на площада.А за всеки умрял известен банкер да коля теле.Имам си една мечта!!!
50
0
 
26
 
! Отговори
Ало! преди 13 години
АЛЧНИ ЛИВАРИ!!! АЛЧНОСТТА ВИ ЩЕ ВИ ПОГУБИ!!!
49
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А защо не вдигат лихвите за рискови кредити? Аз съм изряден и сигурен платец и искам бонус - намаление на ставката! Защо да плащам за чуждите рискове? Гледала съм Zeitgaist
48
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вие сте чудни хора!След като гербавите искат да вземат държавен заем къде 3 млрд. естествено, че пространството за банките се смалява и е съвсем естествено те тогава да вдигат лихвите.Това са елементарни неща.
47
1
 
1
 
! Отговори
гуньо преди 13 години
Ех,Кремена, не стига че пишеш на латиница , но дори и името не можеш да си напишеш правилно. Знам че вместо "е" произнасяте "и", но поне го пишете правилно :)
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Докато има *** ще има и касапи
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе ГЕРБ ще ни вкарва в Шенген след някой и друг месец... тези лихвите ще покачват ! Не е ли крайно време Симеон Дянков да си подаде оставката ?
44
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЕ ТЕГЛЕТЕ КРЕДИТИ !!!!!!! КРЕДИТ = СМЪРТ
43
0
 
14
 
! Отговори
---------------- преди 13 години
Държава на абсурдите!!!!
42
0
 
18
 
! Отговори
borokaro преди 13 години
След благата вест че излизаме от кризата-Данните показват, че излизаме от кризата, радва се Дянков,тук ни казват че ще вдигат лихвите - А СЕГА ДЕ,я някой да ми обясни защо става така...щото аз съм природно ***,поне така си мисля вече - щото сутрин ти казват всичко е ок,към обяд да ама не,а следобяд положението вече е трагично - та за това вече мисля че съм супер ***...