Криза за хора: С 20% намалели за 4 г. завършващите средно образование

Васил Велев: Има спад в индустрията, съкращения, растяща безработица
12 юни 2024 16:45, Анисия Иванова
62

Въпросителните около съставянето на кабинет все още остават. Председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че в индустрията спадът продължава.

"През май и юни виждаме продължаващ спад на годишна база. Причините за това не са само вътрешни, но няма адресирани мерки при управлението. Безработицата расте. При този недостиг на човешки ресурси, в резултат от демографската катастрофа и в резултат на погрома в средното и висшето образование, си позволяваме да ги губим. Губим от съкращения в предприятията с рязко спаднали продажби", обясни той в "България сутрин".

Има погром в редица системи, алармира Велев. Според него има много работа, за да се възстанови изпуснатото.

"Важно е да се създаде конструкция, но не сглобка. Управление на широка основа, което да разчита на таланта на цялата нация. За нас приоритетите остават Еврозона, Шенген, ОИСР. Постижими са. За Еврозоната нещата са ясни - трябва да отговорим на критериите", напомни гостът.

С 20% са намалели за 4 години завършващите средно образование, отчете още Велев пред Bulgaria ON AIR.

"В средното образование цари хаос. План-приемът не е съобразен с нуждите на пазара. По подобен начин се процедира и във висшето образование. Имаме капацитет да обучаваме 419 000 студенти, обучаваме 180 000. От тях най-накрая на позиции, изискващи висше образование, работят около 100 000. В такива нереформирани системи, за да се подкупят избирателите, се изливат щедро пари, които вземаме назаем", коментира гостът.
97% от пратките в България, според спедиторите, са по суша и само 3% по въздух и вода.

"Формално и сега отговаряме на изискванията за Шенген, но няма целенасочена, масирана, компетентна политика в тази посока. България губи пряко от това, че не е в Шенген, около 1 млрд. всяка година. Инвестициите никога не са били на такова ниско равнище", настоя Велев.

По думите му от управлението в България не се очаква само да подобри бизнес средата, но активно да участва в управлението на процесите в ЕС.

"ЕС не са ни началници. Ние сме началници. Ние трябва да защитаваме българския интерес. Трябва компетентно управление, а не управление от туристи. Основното предизвикателство пред бизнеса остава недостатъчното търсене, липсата на човешки ресурси, скъпата енергия и многото регулации", обобщи Велев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Новобогаташите да вземат да се образоват,най цения капитал какво е. И да престанат с манекенки меринджири с асистенки, уха муха.
56
1
 
2
 
! Отговори
ОцелялОтСДС-Чумата преди 4 седмици
Преди повече от четвърт век СДС-Шайката, начело с Драгалевския гърбат Айдук постави началото на опростачването на нацията,чрез успешно прилагане и налагане на Доктрината на краваринът и бивш шеф на Сереуто Алън Дълас,под зоркото напътствие на шпионите от Козяк .Това е резултатът .
55
1
 
9
 
! Отговори
PRIMER преди 4 седмици
Ицо Хазарта със завършен 7 клас стана Евродепутат , България е пример за неограничени възможности без да сте учили .
54
7
 
0
 
! Отговори
ЕС Комунист -Либерал преди 4 седмици
Най важното е безполезният излишен иялов държавен хрантутник,заедно с непотребният пенсионен излишък да растат да са добре,оядени и доволни.За бачкерите бой данъци и рекет , а майки с деца и завършващите средно и висше образование- кучета ги яли.
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нито заглавието е вярно, нито съдържанието на статията.
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На кой Ром му е нужно средно образование? На кой Ром комунист му е нужно да завърши гимназия, след като може да бъде в парламента и без никакво образование? Достатъчно е да умееш да риташ топка!
51
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не учете и не работете тука . На мене тази нагла държава ми каза че моето ,,образование,, не струва дори колкото ченгеджииска щерка . Че аз 4 години напразно съм ставал рано и съм ходил на училище и всичко кото съм учил не струва толкова колкото ченгеджиска щерка която не е правила тези усилия . Търти и нагли хрантутници му одрязаха ръцете защото не съм посягал на държавна ясла и щото исках да си ги ползвам а не да лежа на гърба на народа като мойте дърт душмани . Това е дърава за дърти търмъци
50
0
 
12
 
! Отговори
Сифилиско преди 4 седмици
Последния да загаси лампите.
49
0
 
15
 
! Отговори
В българите преди 4 седмици
Нищо човешко не остана
48
1
 
14
 
! Отговори
Закривай преди 4 седмици
Държавният позор България!
47
0
 
12
 
! Отговори
То у БеГето преди 4 седмици
Попринцип си намалиха хората от хубав живот.Малашевци се разраства с огромни темпове.
46
0
 
2
 
! Отговори
спиций преди 4 седмици
с ПОздрави ахмет
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Подготвят ни за масов внос на дива и.
44
0
 
27
 
! Отговори
Основната причина преди 4 седмици
Ами защото от година на година се увеличава числеността на защитения етнос, когото държавата ни развъжда без да изисква от него да поема задължения. Още преди 2 години 50% от първолаците вече бяха индийчета. През последните 4 години явно е нараснал с 20% броят на онези деца, които са на възрас 12-17 г. Според техните традиции, това е точно възрастта, когато трябва да си намерят брачна половинка и преди да са станали пълнолетни вече да са произвели поне по 3 деца. Не им остава време за учене.
43
0
 
11
 
! Отговори
бре преди 4 седмици
До Анонимен никой не ги избира те си купуват изборите, как дпс е втора, почти първа политическа сила във Видин дето има 2ма турци на кръст
42
0
 
10
 
! Отговори
Ланселот преди 4 седмици
Пак си избрахте Бойко дето ви мисли за лош MaTpял и после се чудите защо има демографска криза и се задълбочава. Да имахте малко мозък в главите ли .... ;)
41
0
 
14
 
! Отговори
Бг Политик/Бизнесмен преди 4 седмици
Цял живот правя схеми, крада , точа , лъжа , мажа , манипулирам, хвърлям трохи на работниците, унижавам ги , гърбя ги яко, не им предоставям добри условия, не оправям инфраструктурата и честно казано съм Шокиран , че може да има демографска криза и хората тук намаляват , не разбирам как се случва това и защо О_О
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не се напрягайте,голям праз,като изчезне бг,ще дойдат други тук и света си продължава.Никой не ни е виновен,че сме ***..
39
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До АнонименА техните деца ще раждат деца в други държави. Те това ще е резултатът от великата демокрация !
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В края на соца също много се говореше за " кражби" и "злоупотреби" и че уж пари имало много, ама другарите ги крадяли. Сега е същото. Пак не вървят работите.