Булгаргаз: Топлофикация София е в много тежко състояние

Спират подаването на природен газ за Топлофикация Шумен
Обновена: 30 дек 2010 00:24 | 29 дек 2010 20:22, Красимир Ангелов
152
Булгаргаз: Топлофикация София е в много тежко състояние
Снимка: Булфото

Топлофикация София е в много тежко състояние, текущите й задължения са 100 млн. лв, обяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

Държавното газово дружество изчаква да приключи смяната на ръководството на топлофикацията, за да проведе преговори с него по съществуващите проблеми. От началото на отоплителния сезон задълженията на столичната компания са се увеличили три пъти, допълни Гогов.

"Булгаргаз" не изключва възможността да бъде ограничено подаването на природен газ към Топлофикация София, ако задълженията й продължат да се увеличават застрашително.

Димитър Гогов съобщи още, че най-късно от утре ще бъде спряно подаването на природен газ за Топлофикация Шумен. Общите задължения на дружеството към "Булгаргаз" към момента са 15,5 млн. лева. От тях 2,3 млн. лв. е трябвало да бъдат платени до 20 декември тази година. Тъй като задължението не е покрито, цялата сума става изискуема, поясни Гогов.

Ако все пак топлофикацията плати тези 2,3 млн. лв., държавното газово дружество ще продължи да подава синьо гориво. От спирането на природния газ за тази топлофикация могат да пострадат още четири други дружества, които получават газ през същата тръба.

Ръководството на  "Топлофикация София " ЕАД уверява столичани, че нормалното топлоподаване в празничните дни е гарантирано, пише в съобщение на дружеството.

Съобщението е по повод разпространената днес информация за възможно ограничаване на подаването на природен газ към "Топлофикация София" ЕАД, допълват от  дружеството.

След празниците ще бъде организирана среща между представители на "Булгаргаз" ЕАД, "Топлофикация София" ЕАД и Столична община. 

Всички парични постъпления от клиентите на "Топлофикация София" ЕАД са насочени към покриването на задълженията на дружеството за доставките на газ, като ежедневно се извършват преводи към "Булгаргаз", заявяват от "Топлофикация София". 

Омбудсманът Константин Пенчев предлага на  изпълнителния директор на "Булгаргаз" да обсъди възможността "Топлофикация Шумен" да продължи да получава доставки на газ, като предплаща подаваното количество от "Булгаргаз" ЕАД.  

Предложението на Пенчев е разписано в писмо до изпълнителния директор на "Булгаргаз" ЕАД Димитър Гогов. Това съобщиха от пресслужбата на омбудсмана.

Писмото е написано след среща на омбудсмана с кмета на Шумен Красимир Костов и  представителя на "Титан Пауър" Добромир Донков.  

Двамата са информирали Константин Пенчев  за критичното положение на "Топлофикация Шумен" и за последствията, които биха настъпили в случай, че "Булгаргаз" ЕАД спре газоподаването заради неразплатени задължения  за  над 15 млн. лева, пише в съобщението.

Още новини от икономика и политика

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
както каза онзи с климатикаЩях да те видя пич ако всички бяхме на климатици колко време щеше да се грееш с него.Не повече от 10 мин. щото след това трафопоста ще гръмне от толкова потребители но така разсъждават хора които не се замислят
133
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Като гледам тук повечето от мрънкащите, че парното им е скъпо са хора които изобщо не се замислят защо плащат толкова или изобщо не поглеждат разпределението си но за тях е важно да рогаят от колкото да се замислят. Както има една шопска поговорка "И сам да сам у трено пак ще се ръгам като ***" за тях е важно винаги да има за какво да мрънкат
132
0
 
0
 
! Отговори
sgt.Hale преди 13 години
Време е да се закрие монополно-рекетьорската фирма.
131
0
 
2
 
! Отговори
Антимонопол преди 13 години
Ами яхтички, осторчета, курвички...Всеки се натиска да *** от енергетика, все едно дали е ТЕЦ, ВЕЦ, АЕЦ...Не можеш без ток, без топла вода и без отопление, нали? Зорлем искат да превърнат блоковете в пещери!
130
0
 
3
 
! Отговори
Антимонопол преди 13 години
Не може човек, който е спрял парно, вода и други чудеса да плаща СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ. Алооооу, Топлото, вземайте си инсталацията и ни оставете да се греем с винце и ракийка и не ни разваляйте Новогодишната нощ. ***!!!
129
0
 
4
 
! Отговори
Mirko преди 13 години
По тази тема съм мислил преди години. Топлофикациите трябваше отдавна да разпространят тръби до всички квартали. Да дадат една ниска цена за парно и топла вода, да поработят 2-3 години без печалба или на загуба и сега щяха да работят и да си свиркат. Защото те произвеждат и продават ток, а парата им е отпаден продукт. Лятото я охлаждат изкуствено за да я ползват пак. Но както навсякъде, кражби, далавери и безхабирие.
128
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тънкият момент е, че топлофикацията си иска парите за реално направената услуга - доставката на "топлото" до абонатната. Това е положението, пазарна икономика и щом собствениците искат парно, трябва и да си плащат. Чак после идва кой колко точно да плаща, но това не е работа на топлофикация.
127
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Там един се отоплявал с климатици в сграда с парно! А замислял ли си се, че така нарушаваш правата на останалите, които се топлят с по-скъпо парно заради теб? А замислял ли си се, че най-вероятно това, което плащаш за общи части на парното не покрива тока, който спестяваш защото около теб има парно? Ако сградата беше нетоплофицирана както искаш, то ще плащаш поне два пъти повече отколкото сега плащаш за климатиците и общите части на парното и щеше да ти е по-студено по понятни причини.
126
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Я вземете и помислете - какъв е начина да покажеш, че искаш да живееш в топлофицирана сграда и какъв е начина да покажеш, че искаш да живееш в нетоплофицирана сграда? Сградата е топлофицирана или не според желанието на повечето съсобственици в тази сграда, ако има условия за топлофицирането й. Топлофицира се сградата, а не отделното жилище. Ако някой толкова много желае да не зависи от останалите, да си направи собствена абонатна и да си плаща само това, което ползва, нищо че ще е доста по-скъпо
125
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само за сведение, че този гений, дето ме обвини, че съм сикал от чуждото, ме издразни. Представлявам част от около 15-те% коректни платци във входа си. Бил съм искал да се набутам в топлофицирана сграда?! напротив, отоплявам се с климатици и дори бих предпочел да съм в НЕТОПЛОФИЦИРАНА сграда. Бил съм се набутал. Клоун форумен
124
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Топлофикация няма нищо общо с твоята собственост или твоята съсобственост". ""Ти си съсобственик с топлофикация"Оплитате се, хора. По-сериозно.Точно затова е доста арогатно хем да се буташ да живееш в топлофицирана сграда, хем да не искаш да плащаш за това, което реално ползваш. Това вече е прекалено. Аде, другарю, чети бавно. НИКЪДЕ НЕ СЕ БУТАМ, НИЩО НЕ ИСКАМ ЧУЖДО. ИСКАМ ЯСНО ОПРЕДЕЛЕНИ ЦЕНИ ЗА ЕДИНИЦА СТОКА И ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ОТКАЖА, АКО НЕ МИ ХАРЕСВА. Трудно ли е за разбиране?
123
1
 
3
 
! Отговори
Митко преди 13 години
В сегашният си вид тец-трябва да фалира.След,това да се напише нов правилник.След това да започне ухажване,като преди избори.След това,който желае да сключи договор с тец-добре,който не желае-да е абонат на мафията тец не е абонат,това е.Колкото по бързо фалира,толкова по добре за всички. Маминият монополист-крадец в този си вид не трябва да съществува.За 20лв.-изключват ток,защо за неплащане не тец-не изключват.Мафия тец-или фалираи,или започвай да работиш по европейският.
122
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Интересно какъв дял от годишните приходи на тези две топлофикации са тези 100 милиона и 15 милиона задължения? Имам чувството, че в Шумен са повече от годишните приходи, а в София са по-малко от 20%.
121
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Анонимен 133, отговорите на въпросите ти са в закона и са доста лесни за разбиране. Купувайки жилище в една сграда, в която има и други собственици, всеки придобива автоматично и дял от общата съсобственост. Този дял се продава заедно с жилището и не може да се продава отделно.Топлофикация няма нищо общо с твоята собственост или твоята съсобственост.
120
2
 
1
 
! Отговори
Истината преди 13 години
(продължение) а после следва разпределение на тази сметка по апартаменти. Хубаво е добре да се осъзнае, че парното е услуга за сградата, а не е услуга предоставяна директно за отделните жилища. Точно затова е доста арогатно хем да се буташ да живееш в топлофицирана сграда, хем да не искаш да плащаш за това, което реално ползваш.
119
2
 
2
 
! Отговори
Факт преди 13 години
Анониме 131, нещо много яко си се объркал. Вземи прочети закона! Там много ясно си пише, че инсталцациите в сградата са обща съсобственост на собствениците на жилищата в тази сграда. Собсвеността на топлофикацията свършва в абонатната и топлофикациите са напълно прави да си искат парите за услугата предоставена от тях за тази сграда, а как хората от сградата ще си разделят задължението към топлофикацията е съвсем друг въпрос. Затова и сметката е на куп според реално потребеното от сградата.
118
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Имам ли право на глас, общо събрание в топлофикация насрочва ли се, кой се разпрежда с моята част от тази "съсобственост" и какви са моите ползи от нея. Как мога да продам собствеността си, да се откажа от нея или да я прехвърля на 3-то лице?
117
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Там е проблемът, че не е твоя частна собственост, а обща и като такава си купил апартамента заедно с дълга към дела на топлофикация и това не се разбира от много собственици. Ти си съсобственик с топлофикация, а не си едноличен собственик.
116
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да питам - защо топлофикация не ми плаща наем, че извършва търговската си услуга, преминавайки през моята собственост? Дори напротив - искат ми пари, защото част от стоката им (топлината) без моя вина се губи в имота ми?При това ми искат пари на око, СЛЕД КОЕТО МИ НАЧИСЛЯВАТ ЛИХВА, ЗАЩОТО ИМ ДЪЛЖА В БЪДЕЩЕ????
115
0
 
6
 
! Отговори
Истината преди 13 години
Анонимен 128. докоснал си се до истината, но не си я схванал. Проблемът е в размера на сметките сравнен с доходите ни. Ако доходите ни бяха нормални, тези сметки нямаше да са проблем.Вместо да си отстояваме правата по отношение на доходите, както правят гърци, французи и останалите нормални европейски народи, ние се натискаме надолу, да се изравним с този дето е най-зле. Щеше ли да коментираш цената на парното, ако семейството ти имаше доход от 10-15 хиляди евро/лева,долари/ месечно?