България изгуби 1 млрд. лв. от сделката за външния дълг

Експертиза изчисли загубите от решението на Милен Велчев
Обновена: 27 яну 2011 09:59 | 26 яну 2011 20:31,
280
България изгуби 1 млрд. лв. от сделката за външния дълг
Милен Велечв беше остро критикуван за сделката преди 9 г. Снимка: Булфото

Сделката със замяната на част от българския външен дълг е донесла финансови загуби за държавата в размер на около 1 млрд. лева.

Това се посочва в резюме на доклад за ефектите от сделката, осъществена от бившия министър на финансите от НДСВ Милен Велчев през 2002-2003 г.

Изводите се базират на анализ, изготвен от частната консултантска компания "Индъстри уоч".
Независимата експертизата бе възложена от Министерството на финансите след конкурс на "Индъстри Уоч", след като парламентът възложи извършването й с решение от 14 април 2010 г.

Според "Индъстри Уоч" за финансовата загуба допринасят преобладаващо ниските лихвени проценти през периода след сделката, както и благоприятният валутен курс между еврото (лева) и щатския долар, който позволява обслужването на задълженията, деноминирани в щатски долари да бъде по-евтино.

Освен това политиката на нулево или положително бюджетно салдо през следващите години дава възможност за натрупването на фискален резерв и за осигуряването на ресурс за изкупуването, отчитат анализаторите.

Като положителен ефект от сделката те посочват предсрочното освобождаване на обезпечението по брейди облигациите, което според изчисленията на доклада възлиза през 2002 г. на 387 млн. евро, посочва БТА.

В случай че сделката не е била извършена, тази сума би била освободена през 2006 година.
Анализът на консултантската фирма отчита, че основната цел на сделката е била да измести тежестта на плащанията по брейди-облигациите за по-късен период - 2013-2015 година.

Осъществените през 2002 и 2003 г. замени на част от външния дълг не намаляват размера на плащанията по него, а водят само до формално намаляване на главницата, е изводът от доклада.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
0
 
4
 
! Отговори
absulute преди 13 години
e toq pritejva polvinata 4ernomorie :P nai golemite hoteli i diskoteki resturanti i kvo li o6te ne sa negovi
273
0
 
9
 
! Отговори
Мазен Мазен преди 13 години
Бааахти мазната снимка. *** смучещ пура вместо на бай Йоцо ... с виски и разредителче. По-отвратен *** в по-отвратна поза може да е само оня заекващ недонос - мадридското недоразумение. Той както и да застане все щеокенза пейзажа. ХрхрхрхрхТУуееее - ***
272
0
 
5
 
! Отговори
Супер Успех на БКП преди 13 години
.... и то на най - тъмночервеният кръг на Политбюро е поставянето на Симеон на власт , и чрез него всъшност на основните играчи,Велчев, Василев , Кунева и още няколко. Перфекто си изпълниха задачите, а за изиграните *** гласоподаватели ...както винаги една студена вода.....
271
0
 
6
 
! Отговори
bb преди 13 години
СС дойде цар и стана комунист, Милен Велчев дойде комунист и стана цар!
270
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
mahaite go tozi kradez ot saita da ne go gledame pone che mnogo drazni
269
1
 
10
 
! Отговори
Финансист преди 13 години
България загуби, но кръга около Миленчо велчев спечели много пари от тази сделка.
268
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези от НДСВ са по-крадливи и от комунистите, ама как заблудиха простоватите българи
267
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да ми лапне пурата да ми лапне . Крадливо *** бугарско Те този трябваше да го съдят .
266
0
 
3
 
! Отговори
ВЕНИ преди 13 години
ЗА ИСТИНАТА-ВИЖ В. ПАРИ
265
1
 
5
 
! Отговори
Genata преди 13 години
Не знам до колко му е било еднолично решението и не ми се рови. Това което исках да изкажа е че 1млрд е някаква фиктивна сума която щеше да е ако беше било. И че той практически няма как да облажи от това си решение. А това дали може, изгодно ли и е на държавата и тн да поддържа дълга си в различни валути не ми е много ясно, но според мен хич не е лошо и няма финансова институция която да си държи портфейла само в Х
264
1
 
6
 
! Отговори
Петроф преди 13 години
ДО ФСБ - още нещо Само не ми казвай, че ако имаш възмпжност да откраднеш няколко милиона лева от държавата без да бъдеш наказан, НЯМА ДА ГО НАПРАВИШ НАЛИ ??? Всички сте продажници
263
1
 
1
 
! Отговори
Петроф преди 13 години
ДО ФСБ - ако не са ***, ВИС или СИК ще са други, както е по цял свят !!! Гледам имаш отговор на всичко и си компетентен по всичко, защо не се занимаваш с политика към някоя партия ами киснеш като другите КЛОУНИ по форумите ? Всички сте силни ама само на приказки зад компютъра, тоз виновен оня виновен - ДА АМА НЕ ВСИЧКИ СМЕ ВИНОВНИ, ЧЕ НЕ СМЕ АКТИВНИ И НЕ МИСЛИМ ЗА БЛАГОТО НА ДЪРЖАВАТА !!!
262
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
kakav nagal KRADLIV ***
261
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Да пуснат *** от затворите и да вкарат всички, които са ни управлявали последните 20 години. Ще бъде голяма веселба.
260
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ама я помислете колко комисионни е взел....та да направи 10-15 хотела
259
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
то за този от снимката да изгубиш 1 млрд. за страната си е като за нас да загубим 1 левче утре ще се "оправдава" по тв,че от тези сделки всъщност е спечелил 1 млрд.
258
0
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 13 години
Специална похвала на dnes.bg за избора на снимка !!! А относно наглото *** с биволски поглед, което се нагуши яко по най-безцеремонния начин на гърба на целия български народ......просто нямам думи!!! Щом си кротувахме и търпим такива мегакрадци явно наистина не сме народ, а *** ! Тъжно.
257
0
 
5
 
! Отговори
дидо преди 13 години
САМО ПРОФИЛА НА ТОЗИ "БЪЛГАРИН"ГОВОРИ КОЛКО СМЕ ВЪТРЕ В ДАЛАВЕРИТЕ НА БГ,ПОДДОБЕН НА КАРОЛЕВ,НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ,ШУЛЕВА,ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА-ПАСИ,ВСИЧКИ НАПРАВИХА МНОГО ЗА БГ,ТА НАРОДА НИ СТРАДА,А ТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ С ЯХТИТЕ И В ЧУЖБИНА СЕ ДВИЖАТ БЕЗ ПРОБЛЕМ НЕ ИМ ЛИПСВА НАГЛОСТА ДА СЕ ЯВЯВАТ ПО ЕКРАНИТЕ.МРЪСНИ ЮПИТА,КОИТО ДОСАСИПАХА БГ.
256
0
 
2
 
! Отговори
въпрос преди 13 години
Този какъв се пада на Борис Велчев от ЦКнаБКП?
255
3
 
3
 
! Отговори
Потап преди 13 години
No.255:Гена, то така, ама под "управление на дълга" не се разбира еднолично едва ли не решение на финансовия министър да си върти дълга както му дойде без оглед на риска, на мислиш ли? Взе пак става дума за държавни пари, а не за лични такива, които действително можеш да си правиш каквото си поискаш...Иначе безспорно си прав, че М. Велчев през 2002 г. не би могъл да знае какво ще стане с долара в перспектива и в този смисъл няма вина специално в частта с обезценката на доларовата валута.