Гърция: Приватизация решава проблемите ни

С парите може да се изплатят част от дълговете на страната
Обновена: 31 мар 2011 09:46 | 31 мар 2011 09:33, Красимир Ангелов
16
Гърция: Приватизация решава проблемите ни
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Гърция може да изкупи обратно дълга си с капитали от приватизациите. Това обяви финансовият министър Георгиос Папаконстантину, но подчерта, че това не е "панацеята" за решаване на големите бюджетни проблеми и за излизане на страната от кризата, съобщават гръцките медии.

“Ако съберем достатъчно средства от приватизациите, можем да изкупим обратно дълга”, каза министърът пред Рийл нюз, но се въздържа да се ангажира с конкретен срок за това.

Целта на правителството в Атина е до 2015 г. да събере капитали в размер на 50 млрд. евро от приватизации.

Папаконстантину се възпротиви отново на възможността Гърция да преструктурира дълга си с мотив, че евентуално преструктуриране ще задълбочи рецесията.

Приватизациите на държавни активи бяха поискани от ЕС и МВФ, за да бъдат събрани 50 млрд. евро. Тези пари са необходими, за да може Гърция да покрие своите дългове, да ускори структурните реформи и да стабилизира финансите си.

Въпреки първоначално изразеното недоволство от искането на кредиторите, Атина се зае да набележи обектите, които ще обяви за приватизация и се очаква до 15 април те да бъдат одобрени.

Става дума за държавни предприятия, електрически и телекомуникационни компании, летища и пристанища, част от които ще бъдат продадени, а други - отдадени на концесия.

Още икономически новини от Европа
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: дълговете на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
Мунчо преди 13 години
Да им изпратим незабавно Симеон Дянков за министър, и Цецо Консултанта,известен като ЦвъЦвъ,за консултант!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така ще се оправите та ще цъфнете. Ще им продъдът островчетата за жълти стотинки после ще кажат че парите не стигат и ще им пратят надзорници от МВФ които да въдедат ограничения на разходите /пенсии, помощи, заплати/ и вдигане на данъците. Скоро ще си мечтаят да дойдат в Б-я. Ние вече минахме по тоя път и вече нема нищо за приватизиране и нищо вече не работи и ако не беше най-ниския данък в европа сега щяхме да сме още по зле.
14
1
 
7
 
! Отговори
;-))))))))) преди 13 години
DA IM PRATIME KOSTOV?MOJE DA SABERI 20-TINA DOLARA IMA DOSTA ZA PRODAVANE TAM.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
TIQ GARCI SA TOLKOVA TUPI ,VAORUJAVAHA SE DO DUPKA PROTIV TURCIQ I REZULTATUT E NALITSE NITO STANAHA PO SILNI NITO MOGAT DA SE PROTIVOPOSTAVQT NA TURCIQ,NO ZA VSICHKO E VINOVNA FRANCIQ KOQTO MNOGO GI PODKREPQ SEGA DA IM PLATI I BORCHOVETE
12
0
 
11
 
! Отговори
Кало преди 13 години
Марк, мисля си, че по цял свят електоратът обича да бъде ПОДКУПВАН с блажни обещания.Социалния популизъм е заразна болест.Всеки обича да чуе, че 'държавата щяла да даде', да му е 'безплатно' това и онова.И за да се финансират тези благини трябват пари, дето не падат от небето.Или се задлъжнява на държавно ниво или нещата отиват до хиперинфлация(за държавите дето имат разни псевдовалути).Изобщо, социалните популисти са готови на всичко само и само да се задържат на власт.А след тях потоп.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И после, като продадат всичко, какво ще им остане на въшльовците? Каквито са трътки лениви, скоро пак ще я закъсат здравата и ще има нов емигрантски бум от ромеи.
10
0
 
13
 
! Отговори
Марк до Кало преди 13 години
Много точно казано, с тази поправка, че сметката е вече към 700 млрд./с последните 110 млрд. заем за покриване лихвите за 2010г./Учудващо е едно:КАК ЕВРОПА НЕ СИ ВЗЕ ПОУКА ОТ УЖАСЯВАЩИЯ КРАХ НА СОЦИАЛИЗМА В ИЗТОЧНА ЕВРОПА, ЧИИТО ПРИЧИНИ СА ПРОСТО ОЧЕВАДНИ!!!?!?ВМЕСТО ДА СИ НАПРАВИ СЪОТВЕТНИТЕ ИЗВОДИ, ЕВРОПА ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ПЛЪЗГА ПО СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ИДЕИ - ПЕНСИИ, ПОМОЩИ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И Т.Н В РАЗМЕРИ, КОИТО НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИФРАНЦИЯ, ПОРТУГАЛИЯ, ИСПАНИЯ, ГЪРЦИЯ, ИТАЛИЯ, АВСТРИЯ И Т.Н.
9
3
 
4
 
! Отговори
ivan преди 13 години
ето защо goldman sachs вкара гърците в калта: 1) да се спасят мангизите на немските банки които са били достатачно прости да купуват облигации2) за да приватизират де що има останало за приватизиране 3) да свалят по 10 кожи от един гръб за неща строени от майките и бащите ни.
8
0
 
7
 
! Отговори
Εва преди 13 години
Гърция има много голяма администрация . Същото е и в България. Болшинството от служителите отиват на работа само да си отработят времето за пенсия, а не да обслужат качествено данъкопладците .А за качеството на служителите не е необходимо да приказваме .
7
1
 
11
 
! Отговори
Куку преди 13 години
Гърците накъдето отиват, ние от там идваме!
6
1
 
13
 
! Отговори
Кало преди 13 години
Социализъм, големо лапанье, всяка година ДЕФИЦИТ и големи доходи несъобразени с производителността на труда.Всяко правителство идваше на власт с все ПО-РАЗВРАТНИ оферти към електората.И Нова демокрация и ПАСОК се надпреварваха в популизъм.Същите простотии за 'безплатно' това и онова, за 'социални придобивки', за 'дайте да дадеме пари'.Резултатът е налице.Накрая идва бакалина със сметката.300млрд.
5
2
 
10
 
! Отговори
Ю2 преди 13 години
БСП 7 год. източваше държавните предприятия и най- после като се започна приватизацията трябваше да се приватизирват дългове.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
MOGOOO PARULIAK IMA CARKVATA TAM ZA EDNA VECHER SABRAHA 3 CHUVALA EVRO I DVA KAMIONA DREHI ZA IRAK OT 2000 NASELENIE
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще приватизират? Добре дошли в нашия бит? А ги мислех, че имат нещо под косите си.
2
7
 
9
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 13 години
Как не остана бе? На Бат Бойко картофите ще продаваме!
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те гърците имат какво да продават, ами при насне остана нищо вече за продаване.