Гърция търси помощ от богатите гърци в чужбина

Атина планира да емитира "диаспорни облигации"
Обновена: 22 апр 2011 14:09 | 22 апр 2011 09:48, Елка Василева
113
Гърция търси помощ от богатите гърци в чужбина
Жена минава покрай затворени магазини в центъра на Атина. Снимка: Reuters

Гръцкото правителство, което се бори с огромния бюджетен дефицит, може би ще се обърне за помощ към богаташите от гръцки произход, живеещи в чужбина, съобщава ДПА.

Атина планира да емитира "диаспорни облигации", които да бъдат купувани от гръцки емигранти първо, второ или дори трето поколение, живеещи най-вече в САЩ, Канада и Австралия, но и в други страни членки на Европейския съюз. Все още обаче не са известни подробности по тези планове, уточнява ДПА.

По този начин правителството търси подкрепата на гърците, живеещи в чужбина, които според някои оценки са близо 15 милиона души.

Властите залагат на патриотизма на тези хора, отбеляза днес коментатор по гръцкото радио.

Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
0
 
! Отговори
xaptmfr преди 12 години
4qBfM7 , [url=gnjxowuhyese/]gnjxowuhyese[/url], [link=qjgzpmoojxxy/]qjgzpmoojxxy[/link], gjibvzfxfuuy/
98
2
 
1
 
! Отговори
Мдааа преди 13 години
Няма да е само "Българската коледа" комшиите малко да усетят. Но ! За съжаление ако те не се оправят, какво остава за нас ?
97
2
 
16
 
! Отговори
трудовак преди 13 години
Ах ,като почнете българина ,такъв ,българинът онакъв ....3 години работя без отпуска .Взема ли я ,ще ми заемат мястото .Българите ,които живеят около мен също работят и са дисциплинирани .А по темата гърците не ги мислета ,те са си го измислили ,котка по гръб не пада .
96
2
 
0
 
! Отговори
бравус преди 13 години
проблемът е че всичко се купува вносно ---сметнете че в бг има 1 млн. ТВ-та по 100? средна цена са +100 млн.? към външния дълг-------и лошото е че в голяама част от случаите се купува ей тъй за спорта и на кредит
95
3
 
7
 
! Отговори
до 93 преди 13 години
Господинчо , мишка наричай себе си!И един съвет безплатен - затова е и ценен-когато спреш да се мислиш за такава и си изкараш главата от *** , тогава много неща около теб могат да се променят.
94
2
 
6
 
! Отговори
do 73 преди 13 години
Напълно съм съгласен!Бачка се и се бачка здраво!Понякога песимизмът ни е прекалено голям,което води и в един момент до апатия.Млад съм ,но работя от 11ти клас ,остават ми 2 години до завършване...сменил съм няколко работи -от строежи до работа в офис и през цялото време съм гледал как хората не бягат от работа ,а ако им се и плаща редовно си късат трибуквието.
93
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Виж внимателно снимката!Така е в Гърция в момента - цели улици със фалирали магазини!И да не мислите , че собствениците им са на площада да протестират!Налягат си парцалите и се чудят как да свържяат дзвата края, особено ако връщат кредити!И тука патриотизмът няма нищо общо!Банката не те пита грък ли си , българин ли си , патриот ли си , мишка ли си!Банката си иска парите и си ги взема със всички средства!
92
6
 
3
 
! Отговори
Калимера до 93 преди 13 години
Преди 10 ноември в Бг ичаше страхотни социални придобивки!Само че се оказа, че са плащанеи с пари назаем! И като дойде време да се плаща се отече положението, ама толкова се отече, че вече 21 г. не моем се опровим!Та така и в Гърция!много е просто и не трябва кой знае къв интелект!Като харчиш повече отколкото печелиш си такова таковата!Ако взема кредит 500 хил. -5г. ще имам страшни социални придобивки, а после, ако не мога да го върна съм къде? - На кофите!А бе соц ли е не ми го хвали!
91
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хахаха, аман от разбирачи като теб, които само знаят да плюят без да имат и най-малка идея как се изграждат нещата. Когато някой политик се опитал да ги прецака помитали Атина.....А какво направиха техните политици? Не просто ги прецакаха, ами направо ги затриха. Даваха им по малко повече отколкото заслужаваха, а за себе си оставяха лъвския пай и сега - фалит. Не гледай в момента каква им е заплатата, защото най-тежкото за тях тепърва предстои, ще си говорим след 1-2 години.
90
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гърците са народ, а не мишки като нас. Вярно е, че са мързеливи, лъжат доста и са по живота, но когато някой от техните политици се опита да ги прецака помитат Атина. Дори сега когато са в дълбока криза са много по-добре от нас. Имат социални придобивки, които са извоювали и за, които ние само можем да мечтаем да си извоюваме, защото сме страхливи селяни, а не граждани...
89
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да, гърците са мързеливи и по живота, но какво от това? Уважавам ги защото не са мишки като нас когато нещо не им изнася излизат и помитат Атина...Минималната им заплата е 700 евро дори сега когато са фалирали имат доста социални придобивки за, които ние само можем да мечтаем, и които никога няма да си извоюваме защото сме страхливи мишки...
88
3
 
6
 
! Отговори
така преди 13 години
И аз подкрепям изцяло burgazliikatа, за това съм и дал плюс. И какво ме интересуват гърците, да си гледаме нашата паничка,че и тя е празна...Пък е праздник..
87
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Dimiter doBurgazliik не обръщай внимание на глупаците. Това са ***, които влизат от Бюрм (monkeydoniа) за да дразнят.
86
4
 
0
 
! Отговори
Dimiter doBurgazliik преди 13 години
Yaaaaa Burgazliikata pak se izkaza:) Mrazish gadnite gartzi a?:))Ama drugo si e pri dalech po-dobrite turci v Antalia da pravish grupov sex, nali ?:)Te sigurno sa po-sexy/nadareni , nali taka ?:) a?:))
85
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
данните са от сайта на CIA - ЦРУЕй пичове 33% безработица имате а тръгнали с вечната злоба към България. Жалки сте.
84
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Инкогнито брутният вътрешен продукт на България по абсолютни стойности е 92 милиарда долара на година. По съпоставими е 45 милиарда долара на година.GDP (purchasing power parity):$92.21 billion (2010 est.)GDP (official exchange rate):$44.84 billion (2010 est.)Само за сравнение с *** "македонци" които се надяват да фалираме:GDP (official exchange rate):$9.17 billion (2010 est.)
83
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 81Много си заблуден. Спри да пишеш. България няма никакъв проблем с обслужването на външният си дълг. Външен дълг няма как да е краткосрочен. Външен дълг е безсрочен. Това значи, че можеш да го дължиш (главницата) во веки веков щом си плащаш лихвата. Събрали сте се страшни капацитети тук. *** необразовани.
82
3
 
1
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
До 81: От Месечен бюлетин "Държавен дълг" на Министерството на финансите ги намирам. А твоите данни откъде ги извади? Избра си произволно число за държавен дълг и реши да го посочиш него ли?Аман! 5,236 млрд. ЛЕВА е външният държавен дълг. Понимаешь?
81
5
 
2
 
! Отговори
до 81 преди 13 години
За България става още по-страшно, защото голяма част от дълга е краткосрочен и трябва да се връща скоро. А дали е частен или държавен почти няма значение, важно е че производството намалява, а лихвите се увеличават и трупат и идва фалита. Гърция има огромен външен дълг от повече от 500 милиарда евро, което е повече от външния дълг на Русия или на Китай, но ЕС и България засега плащат лихвите по гръцкия дълг, за да могат гърците да получават високи пенсии и заплати.
80
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не разбирам откъде ги вземате тия данни. Знаех, че дългът е около 36 милиарда и меналата и тая година, но се порових в интернет:Брутен външен дългБрутният външен дълг към края на януари 2011 г. възлиза на 36 318.3 млн. евро, като намалявас 361.2 млн. евро в сравнение с края на 2010 г. (36 679.5 млн. евро). Като процент от БВП2 брутниятвъншен дълг е 96.3%, като намалява с 5.5 процентни пункта спрямо януари 2010 г. (101.8% от БВП).Имайте впредвид, че това е БРУТен дълт. Държавният дълг е 20 милиарда. 16 милиарда е дълг на частни компани.Хора като мен последните не ги интересуват. Това е. 20 милиарда евро. Не е много, но при работеща икономика. А през последните години най-вече разчитаме на износ но зърно. Наистина много изнасяме, но само това. Една неплодородна година и сме с двата крака. А Гърция, специално, е много зле - 400 милиарда и макар икономиката й да е добре, без да приватизират и продават няма да мине.1989-та беше 9.5 милиарда, но долара.