Гърция търси помощ от богатите гърци в чужбина

Атина планира да емитира "диаспорни облигации"
Обновена: 22 апр 2011 14:09 | 22 апр 2011 09:48, Елка Василева
113
Гърция търси помощ от богатите гърци в чужбина
Жена минава покрай затворени магазини в центъра на Атина. Снимка: Reuters

Гръцкото правителство, което се бори с огромния бюджетен дефицит, може би ще се обърне за помощ към богаташите от гръцки произход, живеещи в чужбина, съобщава ДПА.

Атина планира да емитира "диаспорни облигации", които да бъдат купувани от гръцки емигранти първо, второ или дори трето поколение, живеещи най-вече в САЩ, Канада и Австралия, но и в други страни членки на Европейския съюз. Все още обаче не са известни подробности по тези планове, уточнява ДПА.

По този начин правителството търси подкрепата на гърците, живеещи в чужбина, които според някои оценки са близо 15 милиона души.

Властите залагат на патриотизма на тези хора, отбеляза днес коментатор по гръцкото радио.

Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
4
 
! Отговори
Sa преди 13 години
Фалита им е неизбежен, въпрос на време, а то неминуемо, ще дойде, след което, ще повлече и други, включително и България, защото 47% от финансовата ни система е в техни ръце. Ако това стане, край с валутния ни борд, след което правителството ни, ще предприеме умишлена девалвация на лева, за да се опита да спаси държавата от бърз фалит, тоест левчето, ще стане стотинка и така, Господ да ви е на помощ! На някои не им се вярва, че това може да стане, но все пак имайте едно на ум, особено с банките!
78
6
 
1
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
Дрън-дрън ярини. Не отричам значението и на частния външен дълг, но за фалит на дръжавата е МАЛОУМНО (с цялата сериозност на думата малоумно) да се говори. А думите "неофициален външен дълг" са си живо доказателство за сериозна липса на образователен ценз. 100 млрд. ЕВРО български дълг? Време ти е за сериозно медикаментозно лечение, приятел...А ти поглеждал ли си тогава частния дълг на лъжливите византийци?
77
6
 
2
 
! Отговори
77 преди 13 години
Важен е целият официален дълг, а не само държавния. Официалният външен дълг на България вече надхвърли производстото на България, защото дългът е вече 37 милиарда евро, а производтството е 36 милиарда евро. Като прибавим и лихви от най-малко 7-8 милиарда евро на година ще се види, че България е пред нов фалит освен ако не тегли нови заеми. Да не говорим и за неофициалния външен дълг, с който целият външен дълг вероятно надхърля вече 100 милиарда евро.
76
4
 
2
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
До 74: Какъв дълг от 40 млрд. лева бълнуваш пък ти? Към 28.02.2011 държавният дълг е 5,236 млрд. лв. (13.6% от БВП) според Месечен бюлетин "Държавен дълг" на МинФин.Знаеш ли какъв е държавният дълг на лъжливите византийци???
75
14
 
5
 
! Отговори
ДЖИМИ ГЪРКЪТ преди 13 години
братя вулгароси , и вие МОЖЕ ДА ЖИВЕЕТЕ И ДА ИМАТЕ МНОГО ЕВРАКЯ...САМО ТРЯБВА ДА СЪЕДИНИМ ЗЕМЯТА В НОВА ДАРЖАВА=НЕА ЕЛЛАДА ХЕМО-ИСТРИА(т.е. ЕЛЛАДА с Валкана и Дунавис)...КОЛКО ЖАЛКО Е ЧОВЕК ДА БИДЕ ВУЛГАРОС!!!ГИАСОООО
74
3
 
6
 
! Отговори
до 74 преди 13 години
кои в гърция вземат 2 -3 хил евро?
73
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
гърците са велика нация и ще оправят дълга за 5 години,там стандарта е високтам със 2-3 хил евро заплати дълг се изплаща бързо,ама ние как ще изплатим дълга от 40 милиарда евро със 300 лв заплати ?обективно погледнато ние сме далеч по-фалирали. Те дължат 5 пъти повече от нас,а заплатите им са 10 пъти по-големи.
72
4
 
14
 
! Отговори
до 64 преди 13 години
Това за трудолюбието е спорен въпрос. Едно време се казваше, че сме мн. трудолюбиви, сега, че сме мързеливи. Да, но аз съм работник по строежите и знам, че сега се работи и то здраво. Работят и старите, работят и младите.И друго, който ще да вярва, но по трудолюбие не се даваме на никого. Това, че комунистите са омързеливили народа е мит, както е мит и изключителното му трудолюбие. Ние сме нормални като всички други. Работил съм 6-7 год. в чужбина и странното е че там и нашите *** бачкат яко
71
6
 
8
 
! Отговори
до 69 преди 13 години
Не пич, не живеят на чужд гръб, те ще си изплащат десетилетия наред заемите, които им набутаха. Просто оценяват труда си, държат на себе си и работят толкова колкото могат, а не като нас по 8-9-10 часа и после сме в депресия...
70
12
 
7
 
! Отговори
burgazliikata преди 13 години
DANO DA FALIRAT MRASNITE I MARZELIVITE GARTSI
69
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В Гърция голямо впечатление ми направи работното време на магазините - от 9 до 13 ч и от 18 до 20 ч.,а в сряда и събота след обяд не работят.Почивен ден е неделя.Винаги от 1 до 20 август има голямо намаление на стоките.
68
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
67, гърците прекрасно могат да си живеят на чужд гръб!
67
3
 
4
 
! Отговори
от 67 преди 13 години
Исках да кажа, че освен лятото работят от 8-9 до 3-4.
66
10
 
12
 
! Отговори
do 62 преди 13 години
Майка ми живее в Гърция от повече от 15 години. И какво, ние като работим като волове от ранни зори до тъмна нощ, независимо от времето навън, щастливи ли сме? Определено гърците са по-щастливи! Това с градския часовник е така, но само през летните горещини. Традиционното работно време на Гърците не е 8 часа като при нас, а 7! Обикновено отиват на работа в 7 сутринта и в 2 свървшат, прибират се, почиват си. Лятото работят от 8-9 до 3-4 и това е! Прекрасни хора са! Да живее Елада!
65
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
61, Бойко вече подписа да се включим в пакта за стабилност и включително и ние ще дадем пари за да се спаси Гърция и Португалия! В Името да спасим Европа гърците и португалците ще живеят включително и на наш гръб :-(
64
5
 
11
 
! Отговори
балкански човек преди 13 години
А ние българите като "работим" от 12 до 17 ч. и часовниците ни "бият" през това време , гледам цъфтим, ухаем и скоро ще вържеме...Мит е трудолюбието и на българина. От балканските народи най-трудолюбиви са словенците /ако въобще можем да ги отнесем към категорията "балкански народи"/. Всички други сме си шмекери-достойни наследници на безвремието и шашмалъците на Османската империя
63
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
60, изключването на Гърция от еврозоната може би ще е сигнал за разпадане на ЕС, но не изключат ли Гърция, Португалия и евентуално Испания ЕС ще се разпандне и без такива сигнали!Еврото ще е стабилна валута само ако инвеститорите са сигурни, че зад еврото стоят държави, които спазватр финансова дисциплина! Гърците реално сега шантажират ЕС, че ако не им помогнат ще съсипят целия ЕС!
62
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ама и коментара под снимката цепи - жена минава покрай затворени магазини в центъра на Атина. Че то там в почивен ден от глад да умреш хляб няма да намериш. Всички магазини са затворени. В градовете, където има градски часовници, ги спират да не бият от 12 до 17 часа, че да не им разваля съня. Те да има как през седмицата да не бачкат, че през почивните дни. Много по-близо са до Ориента, отколкото до Европа, но...... страна учредителка на ЕС.
61
2
 
17
 
! Отговори
пророк Исай преди 13 години
От нас ще вземат - на гърците ще дадат. И пак гръцкото племе ще бъде по-добре от нас българите. Просто въпрос на национални особености на народите. Едни са роби по душа и живеят като такива, а други са свободни по дух, макар и понякога да са принудини от обстоятелствата да живеят като роби. Сами решете българите и гърците към коя категория народи спадат!
60
2
 
8
 
! Отговори
до 57 преди 13 години
Няма да ги изключат от еврозоната. Това ще бъде сигнал за разпадането на ЕС. Нали затова им дадоха толкова много кредит, който няма да върнат. Защото няма да могат. Всъщност едно време ги гушеше САЩ, сега ги храни ЕС. Те чупят чинии и играят сиртаки.