Българската икономика през 2012. Поглед отвътре

Очакванията на представители на бизнеса в анкета на Investor.bg
Обновена: 31 дек 2011 17:53 | 31 дек 2011 13:28,
111
Българската икономика през 2012. Поглед отвътре
Снимка: Reuters

Отиващата си 2011 година започна с умерен оптимизъм у бизнеса, а и у гражданите, че излизаме от кризата и ще бъде отбелязан икономически ръст. Към края на годината обаче буквално през последните седмици оптимизмът в Европа, а и у нас, рязко спадна. Причината е „буксуването“ на европейските икономики главно заради дълговите проблеми, започнали от Гърция.

По предварителни данни ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) за България тази година ще бъде под 2% (при заложени в бюджета за 2011 г. 4,2%). А за 2012 г., въпреки заложения в бюджета 2,9% ръст на БВП приходите предвидливо са изчислени при ръст от 1% - което всъщност според икономисти е по-реалната стойност на този показател. Има дори опасения, че и тя може да не бъде достигната.

На фона на тези нерадостни перспективи в международен план Investor.bg попита представители на бизнеса от различни сектори – финанси, енергетика, транспорт, туризъм, търговия с горива - какви са прогнозите им за развитието на техния сектор и на икономиката ни като цяло през 2012 г.

Финасов сектор

Петър Андронов - мениджър на КВС Груп за България и главен изпълнителен директор на СИБанк

Нашата икономика и банковата ни система се влияят много силно от външните събития заради обвързаността ни с европейската стопанска и банкова конюнктура. Затова ще е ключов въпросът накъде ще поеме Европа през 2012 г. Очаквам като цяло трудна година, пълна с неизвестности. Надявам се „крехкото“ равновесие в Европа да се подобри или поне да се запази. Опасностите и негативните сценарии обаче придобиват все по-видими очертания.

Голяма част от стокообмена ни е с европейски страни и при рецесия възможностите за износ и приходи за нашия бизнес се ограничават.

Бих казал, че ако разглеждам България изолирано от процесите в ЕС и в еврозоната, щях да бъда по-голям оптимист за следващата година, защото особено през първото полугодие на 2011 г. стопанството ни показа ясни признаци на възстановяване.

Уви, действието на външните негативни фактори е много силно и вече заплашва да ни върне отново в кризисно състояние.

Всъщност прогнозите за следващата година, доколкото такива могат да се дадат към момента, са повлияни и от нагласите на голяма част от населението за влошаване на икономическото положение у нас. Не случайно гражданите, а и бизнесът, продължават основно да спестяват, а не да инвестират.

Най-негативният сценарий е липсата на работещи решения и лидерство на европейско ниво да доведе до дълбока рецесия и още по-лошо - до монетарна катастрофа. За нас тези събития са крайно неблагоприятни. Нещо повече, на техния фон кризата от 1996/1997 г. изглежда по-лесно управляема, доколкото беше предизвикана основно от вътрешни фактори.

Днешната криза е „вносна“ за нас и нямаме почти никакъв контрол върху последствията й. Все пак смятам, че бавно и мъчително ЕС и еврозоната ще намерят очакваните от пазарите решения и ще дадат шанс на европейците да насочат икономиките си към възстановяване. Дано това се случи по-рано през 2012 г.

Надявам се обаче този път негативните прогнози в голямата си част да не се сбъднат. Все пак продължавам да съм оптимист за развитието на нашата икономика.

Прочетете и мненията на представители от браншовете транспорт, туризъм и енергетика в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
13
 
! Отговори
немо преди 12 години
Каква икономика че ние всичко си внасяме.
69
4
 
6
 
! Отговори
Скука! преди 12 години
Асфалтоядите ги няма в днес.............сигурно празнуват по гръцко, горките те.............нямат пари за Малдивите :)
68
1
 
1
 
! Отговори
един пръстен преди 12 години
Всъщност той е женен за наркотиците
67
0
 
19
 
! Отговори
ФАКТ преди 12 години
Светът, а България категорично не вървят на добре. огледайте се - печелят само банките и застрахователите. т.е. правят се пари от нищото. Разходите в Съюза и у нас растат, а приходите - намаляват. В целия Съюз няма действащ контрол на разходите и се краде. Крадат корпорациите, съвсем законно.
66
0
 
6
 
! Отговори
за 82 преди 12 години
Моля, моля без ''леви'' намеци ....кокалът могат да го барат само девойки, без значение убежденията им :) Наздраве!
65
2
 
9
 
! Отговори
за 79 преди 12 години
Монка , ти съсипа тезата на асфалтоядите с няколко реда :)) Наздраве и весело посрещане :))
64
1
 
3
 
! Отговори
Искам и аз преди 12 години
Мони къде живееш...?
63
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
изпратете Бойко при Ердоган на курсове по икономика!
62
3
 
17
 
! Отговори
Мони преди 12 години
Позволете ми да разведря малко темата :-) Довечера посрещаме новата година и по традиция ще посрещаме гости у дома на богата трапеза. Имам отлежали вина, домашен пелин, домашна стафидена ракия, водка "Руский стандарт", отлежал бърбън, френско шампанско и всякакви безалкохолни. Имам пастърма, филе от свински врат и домашна луканка. Разполагам с микс от 7 вида домашно печени ядки.Два вида салата, задушен карфиол, кюфтенца, сърмички, сьомга в йенско със сметанов сос, два вида торта. Наздраве!
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
лелеее 72 се е напил отрано.... хареса ми съчетанието Ран, Ът и Вапцаров
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
буксуването на европейските икономики главно заради дълговите проблеми, започнали от Гърция. - големи сте шегаджии.... всички в Европата са цъфнали и вързали, ама на, тази Гърция развали кефа на континента... или не ви стига умствен капацитет за една статия с икономическо съдържание, или се подигравате с читателите си... мисля, че е първото. Хаппи Ню Иър
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Галерия кухи-лейкиЕто прогнозите на поредния пазарник-икономист Емил Хърсев, през 2008 г...И накрая очакваната световна стагфлация създава една уникална възможност за България. От една страна, ниското пропорционално облагане е стимул за внос на капиталисти. Изнасянето към страни с ниско облагане на дейности или само на книга" е конкурентно предимство. Обратно, същата кризисна ситуация дава възможност за износ на чорбаджии. Българският едноличен капиталист - чорбаджия, има уникален модел и ноу-хау за работа в кризисни ситуации. Досега само в такива е работил. Стагфлацията му дава възможност да купи изгодно активи и да изнесе дейност на Запад". Стига комуникационната бариера да не е фатална за него. Аз лично бих заложил на български фирми, които инвестират в стара Европа. Имат шанс. в-к "Труд", 16/01/2008Износ на чорбаджии, поредния гениален ход на макроикономистите!
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди 2 месеца се върнах от Пакистан. Магистралите им са с по 4 ленти в едната посока, като картинки, правела ги японска фирма..........построила била хиляди километри..*** -кумуназите за 45 + 22 години ''възход'' нямат една
57
0
 
3
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Часове преди Новата Година,да дебатираме в Кривунделово за...икономика,все едно на осъденият на смърт,да му отнемат 10-те...минути,за последна...цигара.
56
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо се лансират психопати пишман-икономисти като Дянков и останалите? Прегледайте списъка на българските експерти в екипа на г-дата Ран и Ът - и в него няма да срещнете нито едно име, утвърдено през дългогодишния процес на индустриалното съзидание. Демкрадите нямаха общ език с индустриалната интелигенция. Строгите условия на материалното производство и прецизността на точните науки изискват от индустриалния интелектуалец взискателност, самодисциплина, обективност, самостоятелност, категоричност, бързи реакции, недопускане на низкопоклонство и най-вече вътрешна чистота. Хора с такива качества щяха да пречат на реформата - а именно съсипването на икономиката на Родината, чрез ликвидацията на българската промишленост. Индустриалните интелектуалци нямаха място в такъв процес! Втурнахме без да мислим се в ново посиндустриално общество тоест общество без индустрия!Неизмерима е загубата на България от това ! Съветите, които не бяха спазени и доведоха до катастрофата днес: Съвет 1: Пазете и развивайте индустрията! Тя крепи държавата! Защото: Дава 80% от обществения продукт. Създава работа на 2 милиона и 200 хиляди българи. Осигурява финансово здравеопазването, образованието, културата, пенсиите на старите хора. Тя е средата, в която се създава и развива индустриалният интелект, а той е абсолютно нужен в 21-вия век. Днес имаме лъжеикономисти и съответно лъжеикономика. На тях им пречи целия космос, но особено космите около някои органи на тялото... Съвет 2: Всяка индустриална форма - държавна, частна, кооперативна - има своето естествено място! Осигурете го! Защото: Няма в света държава с едностранно развита собственост. Ако това беше добре, първи щяха да го възприемат богатите нации. Страна без държавно участие в собствеността на стратегическите отрасли лесно ще загуби независимостта си. Туризъм и проституция, в съчетание с латифундистко земеделие това е днес България. Това е драмата, както би казал Вапцаров останалото (реформите) е измама!
55
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До Странджата с манджата!Ястията на благотворителния обяд са приготвени под личното ръководство на главния готвач на държавата и с помощта на един американски финансист от Ловеч.Те, освен асфалт и бетон, гарниран с ленти, друго не могат да готвят! Рано или късно и те ще го ядат ...
54
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Петър Андронов - мениджър на КВС Груп за България и главен изпълнителен директор на СИБанк - Очаквам като цяло трудна година, пълна с неизвестности. ***, по-*** мениджър и бизнесмен! Главо ***, чети малко, ограмоти се... лихварството никога не е развило никоя икономика! Банките съсипаха с високите си лихви България. Повече от половината фирми, създадени у нас след възраждането на свободната стопанска инициатива, отиват в историята. Само ден преди изтичането на крайния срок за пререгистрация на фирмите не са се вписали 566 953 компании. Това показват данните на Агенцията по вписванията,.След Нова година ще престанат да съществуват 464 507 еднолични търговци (ЕТ). Те бяха най-предпочитаната форма за правене на бизнес в началото на 90-те години. След ден практически няма да имат право да развиват дейност и 106 354 акционерни дружества (АД) и такива с ограничена отговорност (ООД). Сега тъпите и алчни лихвари като Петър Андронов са наред...Одраха живи овцете, които ги хранеха...
53
6
 
12
 
! Отговори
От Канада преди 12 години
Другари и другарки как я карате с 270 лв заплата в село България.??
52
1
 
3
 
! Отговори
до 63 преди 12 години
Няма нужда да доказваш,че си супер комплесар !
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Виж сега гладний ми другарю. Мен никой не може да ме изхвърли на ***, защото си имам работа от която печеля добре, отделно жената има частен бизнес...Какво работя? По цял ден щракам на компа. Баща ми е пожарникар, забравих да ти кажа

Спонсорирани публикации