Българската икономика през 2012. Поглед отвътре

Очакванията на представители на бизнеса в анкета на Investor.bg
Обновена: 31 дек 2011 17:53 | 31 дек 2011 13:28,
111
Българската икономика през 2012. Поглед отвътре
Снимка: Reuters

Отиващата си 2011 година започна с умерен оптимизъм у бизнеса, а и у гражданите, че излизаме от кризата и ще бъде отбелязан икономически ръст. Към края на годината обаче буквално през последните седмици оптимизмът в Европа, а и у нас, рязко спадна. Причината е „буксуването“ на европейските икономики главно заради дълговите проблеми, започнали от Гърция.

По предварителни данни ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) за България тази година ще бъде под 2% (при заложени в бюджета за 2011 г. 4,2%). А за 2012 г., въпреки заложения в бюджета 2,9% ръст на БВП приходите предвидливо са изчислени при ръст от 1% - което всъщност според икономисти е по-реалната стойност на този показател. Има дори опасения, че и тя може да не бъде достигната.

На фона на тези нерадостни перспективи в международен план Investor.bg попита представители на бизнеса от различни сектори – финанси, енергетика, транспорт, туризъм, търговия с горива - какви са прогнозите им за развитието на техния сектор и на икономиката ни като цяло през 2012 г.

Финасов сектор

Петър Андронов - мениджър на КВС Груп за България и главен изпълнителен директор на СИБанк

Нашата икономика и банковата ни система се влияят много силно от външните събития заради обвързаността ни с европейската стопанска и банкова конюнктура. Затова ще е ключов въпросът накъде ще поеме Европа през 2012 г. Очаквам като цяло трудна година, пълна с неизвестности. Надявам се „крехкото“ равновесие в Европа да се подобри или поне да се запази. Опасностите и негативните сценарии обаче придобиват все по-видими очертания.

Голяма част от стокообмена ни е с европейски страни и при рецесия възможностите за износ и приходи за нашия бизнес се ограничават.

Бих казал, че ако разглеждам България изолирано от процесите в ЕС и в еврозоната, щях да бъда по-голям оптимист за следващата година, защото особено през първото полугодие на 2011 г. стопанството ни показа ясни признаци на възстановяване.

Уви, действието на външните негативни фактори е много силно и вече заплашва да ни върне отново в кризисно състояние.

Всъщност прогнозите за следващата година, доколкото такива могат да се дадат към момента, са повлияни и от нагласите на голяма част от населението за влошаване на икономическото положение у нас. Не случайно гражданите, а и бизнесът, продължават основно да спестяват, а не да инвестират.

Най-негативният сценарий е липсата на работещи решения и лидерство на европейско ниво да доведе до дълбока рецесия и още по-лошо - до монетарна катастрофа. За нас тези събития са крайно неблагоприятни. Нещо повече, на техния фон кризата от 1996/1997 г. изглежда по-лесно управляема, доколкото беше предизвикана основно от вътрешни фактори.

Днешната криза е „вносна“ за нас и нямаме почти никакъв контрол върху последствията й. Все пак смятам, че бавно и мъчително ЕС и еврозоната ще намерят очакваните от пазарите решения и ще дадат шанс на европейците да насочат икономиките си към възстановяване. Дано това се случи по-рано през 2012 г.

Надявам се обаче този път негативните прогнози в голямата си част да не се сбъднат. Все пак продължавам да съм оптимист за развитието на нашата икономика.

Прочетете и мненията на представители от браншовете транспорт, туризъм и енергетика в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
5
 
! Отговори
за 37 преди 12 години
Туй червените пръчки и на Нова година се оглеждауплашено за Боку Страшний Хамстероубиец :))) Наздраве, днес няма да ви млати...........да разберете ,че и вълкът е човек
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
каква икономика бе, то тука цветята вече не искат да растат, а тоя е оптимист за развитието на нашата икономика. смях.
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СКУКА! Къде е нашия вожд и вдъхновител?
27
0
 
2
 
! Отговори
ФЪФ --Бг-- преди 12 години
Един комар си чешеше баджака,една бълха му свири на ---тромпет!
26
2
 
8
 
! Отговори
Червената помия преди 12 години
24, дали ще ти стигнат няколко живота, за да го дочакаш?Ще ти кажа аз как виждам икономическите перспективи през призмата на малкия ми бизнес в сферата на услугите.От 10 човека клиенти-6 човека ми дължат пари за извършени услуги, и обещават да се разплатят в близко и неопределено бъдеше.3-*** от тия 6 човека въобще съм ги отписал от списъците с длъжници-просто няма начин да ми платят-фалирали са.Имам поръчки изпълнени и неплатени от година-година и половина насам.Това никога не е било за 10 годин
25
1
 
1
 
! Отговори
... преди 12 години
До 25Админе.. ИКОНОМИКА му се вика това с проксито. Радвай се, може и през VPN да пише.Минусите остават изцяло в товоя полза.
24
2
 
2
 
! Отговори
skatelite преди 12 години
до #24 а ти какво направи за тези 2000 евро заплата .. или трябва да ти ги дадат защото са ти ги обещали пък ти по старо му. Евала на такива като тебе ..
23
0
 
4
 
! Отговори
за 24 преди 12 години
лесна работа е...започнете кат немците да правите мерцедеси и парите кат ряка ще текнат........с чакане няма да стане :)
22
1
 
2
 
! Отговори
67 преди 12 години
аз Ще гледам Келеметата черни Маймунки как седят по жицата и крадът !
21
1
 
4
 
! Отговори
Калин преди 12 години
мое да съм селянин, ама не съм от метрополията .. на пернишките, радомирските .. и правешките говежди колиби :) та да се пиша аристокраД!!САМО МАФИОТСТВА ОТ ВАС .. БЕЗКУЛТУРНА МАФИЯ !!!
20
1
 
12
 
! Отговори
Нема страшно.... преди 12 години
Господ ни прати Св. Боку Страшний Кризоубиец Банкянски :)
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз още чакам Бойко да си изпълни обещанието за 2000 евро заплата, което даде преди години
18
0
 
11
 
! Отговори
ПОЗНАТИЯ ---лаф! преди 12 години
.....около----7млн.,българи ,имат щастието да живеят в Бг ,останалите нямат това щастие ,НО ИМАТ ВСИЧКО ----ОСТАНАЛО !ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ .....!
17
2
 
4
 
! Отговори
До 11 преди 12 години
Човеко,за съмненията ти към ТИКВУНА за Булгартабак може и да си прав,защото той има опит в тази област,придобит когато произвеждаше контрабандни цигари в нелегален цех в Крайморие сега квартал на Бургас!
16
2
 
6
 
! Отговори
Калин преди 12 години
песимисте .. всичко се знае, кой купи булгартабак.. ведно с фабриките.. съветска банка .. т.е резидентите на путин и кгб :) всичко се знае .. !!докато тези се впиват в производство и енергетика, селско стопанство тъй ще е !! вийй кратуни .. трудно зреете!!
15
0
 
4
 
! Отговори
Р.Овчъ... преди 12 години
Добре че "ОПРАВИХ".... енергетиката ..........ГОУЕМ ГЮВЕЧ!
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Днешната криза е вносна за нас и нямаме почти никакъв контрол върху последствията й"абе тоя луд ли е? след като няма полза,да си подават оставката всичките,даже и Боко с цялото правителство.самод ми отговори кое е по-добре? да си фалирал грък с 1000 евро заплата,или да не си фалирал българин с 200 евро. Е това е въпрос!!!
13
1
 
13
 
! Отговори
7171 преди 12 години
За каква икономика става въпрос.??В Бг всички са пред фалит.Спасение Терминал 1
12
0
 
7
 
! Отговори
.... преди 12 години
И овце и тикви не само компири.
11
3
 
20
 
! Отговори
Песимист преди 12 години
Нашият мафиот премиер продаде Булгартабак на безценица. В хазната влязоха някакви си 100 млна, а никой не знае кой е собственикът. Има голяма вероятност Боко да го е продал на себе си чрез подставени лица на една руска банка. Това не е реална икономика, това е грабеж, а банките са едни от най- големите виновници за световната финансова криза. Те не произвеждат нищо, печелят единствено от продажбата на пари и ценни книжа. Няма реален продукт, няма принадена стойност. Богатите стават все по- богати, а бедните ще продължават да духат супата под мостовете без реки.

Спонсорирани публикации