АЕЦ Белене – стъпка настрани и ново отлагане през 2011

Изпълнението на проекта продължава да е под въпрос
Обновена: 3 яну 2012 14:46 | 3 яну 2012 14:46,
149
АЕЦ Белене – стъпка настрани и ново отлагане през 2011
И миналата година бе белязана от протести срещу АЕЦ Белене. Снимка: БТА

През януари беше обявено, че започват разговори с експерти от Росатом - в чиято структура влиза и избраният за изпълнител на АЕЦ Белене "Атомстройекспорт“, за да се получи „яснота“ по окончателната цена на централата. Този въпрос обаче и досега не е решен.

Вместо това, от руска страна отново беше изказана готовност за финансиране на старта на строителството на централата.

През февруари премиерът Бойко Борисов заяви, че „ако не започнем да строим АЕЦ Белене и бъдат спрени пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй, при цените на електроенергията от ветрогенераторите и соларните паркове, след 15 години икономиката на България ще банкрутира“.

Борисов обаче бе категоричен, че ще иска от Европа отново да потвърди, че „тези реактори ще са безопасни“.

При варианта, който се обмисля за разпределението на собствеността в АЕЦ Белене, предвиждаме делът на държавата да е мажоритарен, тоест поне 51%, казаха малко след това  премиерът и министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Беше поставено задължително условие, че държавата не трябва да плаща пряко за строителството на АЕЦ Белене, нито да се дават държавни гаранции за заема, който ще е необходим за изграждането на централата.

През март министър-председателят съобщи, че дори се обсъжда идеята – при положение че се договорим с Росатом – мощността на двата реактора на бъдещата АЕЦ Белене да се увеличи от 1000 на 1200 мегавата чрез замяна на руските турбини с френски. Тази идея обаче няма продължение, поне досега.

Аварията на ядрения реактор в Япония след опустошителните земетресения в страната през март предизвика повишаване на изискванията в Европа към безопасността на атомните централи – както за действащите, така и за тези, които предстои да се изграждат.

Втората част на анализа четете само в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
4
 
! Отговори
ФАКТ преди 12 години
Абе едно е ясно- решението да ли ще се строи или няма да се строи ще бъде политическо. Ясно е, че обикновения българин просто е заложник на щатски и руски интереси.
103
1
 
10
 
! Отговори
Бойко тиквата преди 12 години
Ако кухата тиква Бойко продължава да слуша американците и отлага още строежа на АЕЦ БЕЛЕНЕ ще завърши като царя а поста му ще заеме Първанов който така или иначе ще построи централата-само дано е преди Турция да построи своите АЕЦ!
102
1
 
11
 
! Отговори
Любомирчо преди 12 години
До 100 Какво да съм ял на братушките. Благодарение на евтините енерго носители от Русия БГ имаше относително добра икономика. АЕЦ-а кой го построй и още много заводи които с лека ръка бяха харизани или нарязани за скрап.Армия и оръжия които бяха много съвремни. Далеч съм от мисълта че всичко е било мед и рози -напротив ние имаме много противоречиви отношения с Русия.Но обективно погледнато сравнявайки последните 22 години то изводът си идва сам
101
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Първо между Русия Китай и Индия няма нищо общо и да знаеш от трите третата има най- добра перспектива , знаеш ли защо , защото е била Британска колония , защото е демократична страна , защото 80%от грамотното население говори английски и твърдят вече че имат 20% средна класа а това при млрд. и кусур значи много , и нямат такава експортна експанзия като Китай защото не могат да задоволят собственото си потребление все още.
100
0
 
7
 
! Отговори
Любомирчо преди 12 години
Просто в момента САЩ цакат Русия с пионките си в нашето правителство с различните фондации и тн. САЩ нито ще строят 7 и 8 ми реактор (цента ще е безумно по-висока) нито имат идея да го правят. Те просто искат да цакат Русия защото изграждането на една АЕЦ в ЕС ще е много голяма реклама за Руснаците а те имат доста идеи да се наложат на Европйският пазар. Затова и цената не е определяща за Русия.
99
0
 
10
 
! Отговори
Маркуча преди 12 години
Тоя нашия премиер що го не *** в *** само София и Пловдив е България . Найзападнала е северна България хората се надяват на аеца за прехрана и икономика, парите за разкопаването на Дунава отклони за метрото . Ако беше жив ТАТО там в БЕЛЕНЕ щя да има и мост и веи и аец централи . Но тия сегашните управници са като чакали само за себеси мислят какво да откраднат и разсипат . Ленч за тях .
98
3
 
2
 
! Отговори
за 98.... преди 12 години
УРААААААА...ПРЕОРИЕНТИРАМА СЕ КЪМ КИТАЙ ,РУСИЯ ИНДИЯ ,ПАКИСТАН АФГАНИСТАН И БАНГЛАДЕЖ.....!БАНГЛАДЕЖ---ТАМ Е ИСТИНАТА!!!!!!!!!!!!!!!
97
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ти май не си ял дървото на братушките , сигурно си малък ,просто не знаеш колко си жалък
96
1
 
9
 
! Отговори
Любомирчо преди 12 години
Русия Може и да не е това което беше но в втората по сила воена държава в света. Член на съвета за сигурност държава с която всички се съобразяват и прогнозите са че икономически ще се привдижи до 5 място 2020 година. Освен това тя е единствената геополитическа сила в Света която вижда в лицето на България съюзник (естествено интереси) в който да инвестира. Не само да приватизира и изнася капитали но да използва България за бъдеща експанзия на Запад (Нещо което САЩ не може да позволи)
95
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
излизане от ЕС и преорентиране към Китай,Русия Индия.
94
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И какво им е великото , не съм чул да има наплив от емигранти към Русия , доколкото знам всеки руснак , който малко забогатее гледа да изфиряса от там
93
1
 
8
 
! Отговори
Ферат преди 12 години
Стига с тая европа заради нея сме на това дередже не разбрахте ли , че капитализма е най гадна форма на управление , специално в България Европа бая взе да издиша няма и за 15 години . Щем нещем пак при Русите ще опрем . Русия си остава велика и мощна държава ание с тия *** като костоф я забелихме бая .
92
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето ви Европейски Съюз на всички !!! Бати заспалия народ сме станали!
91
0
 
8
 
! Отговори
До 90 преди 12 години
Абе Борисов ти ли си тикво :) За какво ти е метро в Други градове освен София каква е ползата икономическа социална.Ифраструтурата е сапътсващата част на едно производство(услуга) и тя му помага да е по-ефективно. Обаче като нямаш производство(услуга) тая инфраструктура за каво ти е
90
0
 
8
 
! Отговори
Ники преди 12 години
Абе тапаци АЕЦА ще произвежда и ще печели пари а метрото ще въди холигани и престъпност . Ако се санират жилищата ще се ползва по вече ел енергия . Защото ще се топлим на климатици а не на твърдо гориво заради чистотата в зградите . А лятото ще ползваме пак климатиците заради жегите от парниковите ефекти от ТЕЦОВЕТЕ И ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА .
89
7
 
2
 
! Отговори
ЦЕЛА ЕВРОПА... преди 12 години
...СЕ ОТКАЗА ОТ АЕЦ-овете....НИЕ ПРАВИМ С*И НА ПУТИН!НЕМА НУЖДА ,БЕ.......*** Е ПЪТНИК!!!!!!!!!!!КОМУНИСТИЧЕСКИ МЕРАЦИ....ХА,ХА,ХАААА.....
88
1
 
10
 
! Отговори
Чочко преди 12 години
Който мрази Русия мрази себеси . Русия е алтернатива на България и спасение за бедните хора .Откат *** Костов отдели България от Русия в България се появиха просеци и беднотия .
87
8
 
2
 
! Отговори
inc преди 12 години
За 6 милиарда ? може да построим метро в СОФИЯ, ВАРНА, ПОЛОВДИВ, БУРГАС и да икономисаме висене по задръствания на почти 2/3 от Българите!
86
1
 
9
 
! Отговори
ГАРЧО преди 12 години
ДА НА АЕЦ - '' БЕЛЕНЕ ''
85
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз ви казах кога ще можете да развиете производства - когатп почнете да работите за китайски, индийски, малайзийски и виетнамски заплати. А електропровод под адриатика никога няма да има.

Спонсорирани публикации