Гърция реже още пенсии

Плановете за намаляване на разходите стават все по-конкретни
18 фев 2012 15:36, Бойчо Попов
181
Гърция реже още пенсии
В редица западни градове се провеждат демонстрации в подкрепа на Гърция. Снимка: Ройтерс

Гърция има намерение да намали изплащаните от хазната пенсии, за да постигне изисканите от Еврогрупата допълнителни спестявания на разходите в размер на 325 млн. евро през тази година, предаде AFP.

Пенсии, които са по-високи от 1300 евро на месец, ще бъдат намалени с 12%, цитира агенцията запознати източници от министерството на труда в Атина. Те вече бяха намалени през 2010 г. с 10%.

Допълнителните пенсии от над 200 евро месечно също ще бъдат намалени.

Още намаления ще бъдат за сметка на бюджета за отбрана. Анонимен източник от гръцкото правителство заяви, че 100 млн. евро ще бъдат спестени от намаляването на оперативните разходи за министерството на отбраната, а 90 млн. - от по-ранното намаляване на заплатите в държавния сектор.

От тези мерки Гърция се надява да спести 400 млн. евро, тоест повече от изискваните 325 млн. евро.

Следващото заседание на Еврогрупата за Гърция е насрочено за понеделник. Очаква се тогава да бъде одобрен спасителният заем от 130 млрд. евро, без който Атина може да изпадне в неплатежоспособност. Друга предпоставка за отпускането на заема е частните кредитори да се откажат от вземания за общо 100 млрд. евро.

Междувременно стана ясно, че Международният валутен фонд обмисля да участва с 13 млрд. евро в новия спасителен план за Гърция.

„Още не е взето решение за размера на участието на МВФ, но фондът се ориентира към тази сума", съобщава Wall Street Journal в статия от Брюксел, позовавайки се на запознати с въпроса.

През май 2010 г. МВФ отпусна заем от 30 милиарда евро на Атина в рамките на международен спасителен план от 110 млрд. евро. Този план обаче не бе достатъчен за възстановяване на гръцката икономика, която изпадна в тежка рецесия и взриви държавния дълг.

Още новини за кризата в Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още по темата: дълговете на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
1
 
2
 
! Отговори
аз преди 12 години
Наебаха ги и тях МБФ-то! Нека,нека,ама винаги ще са по-добре от нас,защото са народ,а не ***,събрана оттук-оттам като жалките българи...като чуя думите Българи и българин ми се драйфа...ррррр,***,айде на паша животни тъпреливи....ррррр ***,ррррр
152
1
 
4
 
! Отговори
ку.40 преди 12 години
боли ме шпека за гърците, ако искат да взимат и 5000 евра или 50 евра, аз си гледам в моята паница//и си ям *** изакани от правителствата до момента
151
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2012/02/17/1768686_jivot_izpulnen_sus_strah/Кризата на живо: Атина, 15 февруари, жена заплашва да скочи от прозореца на офиса си, след като разбира, че заплатата й е орязана, а съпругът й е заплашен от уволнение--------------------------------------Умник виж колко са добре и си преглъщай баничката
150
0
 
7
 
! Отговори
junks преди 12 години
Ако гърците са яли примерно по 5 баници на ден сега ще ядат 4 баници и ще плачат колко са зле,а ние като изядем една баница ще викаме ура.Тъжно но факт
149
0
 
5
 
! Отговори
junks преди 12 години
Ако гърците са яли примерно по 5 баници на ден сега ще ядат 4 баници и ще плачат колко са зле,а ние като изядем една баница ще викаме ура.Тъжно но факт
148
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърците, ако не искат нашите заплати и пенсии да се захващат с работа, а не да лежат само на стари лаври. Колкото да нас, аз съм сигурен, че ще намерим правилния път.Само трябва да минат още поне 43 години.
147
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бе гърците са си добре а ние продължаваме да им бачкаме най-мръсната работа и така ще продължава да е.Голяма част от парите които са 'потънали" в Гърция ги виждаш къде са-висок стандарт на живот,земеделие,туризъм,улици,градове всичко чисто,красиво и подредено.В България също се краде и всичко отива из швейцарски банки,мутри,к*рви,яхти,джипове.Това е разликата между двата народа и затова винаги ще си останем техните бачкатори за полето,миячи на *** и млади к*рвички за дърти гръцки дедовци.
146
0
 
5
 
! Отговори
безмъртен преди 12 години
"Срещнеш ли българин в чужбина, срещаш кръвния си враг" за сега и за напред около 1000 години това ще бъде валидно. В България не трябва да се отчайваме от простаците,те не са такива големи простаци,просто са слабо информиарни,пренебрегнати, а искат и те да бъдат зачитани като хора.
145
3
 
4
 
! Отговори
бг-мърша преди 12 години
Най-лошото е това че не сме дори косъм от т***ците на гърците, долни, прости, *** и завистливи!
144
1
 
6
 
! Отговори
до150 педагог преди 12 години
*** И *** КАТО ВУЛГАРОС!Педагогика, от гръцки означава буквално детеръководство или ръководство на детското развитие. Педагогическата дейност се свързва с понятието мъдрост и е неразделна част от развитието на цивилизацията. Педагогическата мисъл се заражда в древногръцката теология и философия.Тя е съвкупност от закономерности, принципи, методи, форми, средства и процедури за реализация на учебно-възпитателната дейност. Крайната цел на педагогиката е формирането на човешката личност.
143
0
 
8
 
! Отговори
така е! преди 12 години
гръцкият език е бил езикът на образованието и културната комуникация за цяло поколение възрожденски интелектуалци. В Книговище за прочитане от 1874 г. Богоров споделя: Още и до днес между нас има такива учени, на които, дотрябва ли нещо да напишат български, те го сключат изпървом на гръцки, а сетне го превеждат на български (Богоров 1874/75: 2). Както казва проф. Ив. Шишманов, те са владеели гръцки по-добре и по-свободно от матерния си език (Шишманов 1903: 430).
142
0
 
6
 
! Отговори
така е! преди 12 години
През 1830 год. се открива и първият гръцки университет в Атина, който става особен притегателен център за жадните за образование млади българи. На гръцки пишат художествени, научни и педагогически произведения, защото не са знаели писмен български език, мнозина от тях: Ат. Богориди (внук на Софроний Врачански), Александър П. Куртович (Зоирос паша от Пловдив), Никола Пиколо, Гр. Пърличев, братя Сим. и Мих. Христови от Стара Загора, Ив. Симеонов и Ант. Цанков, съставители на гръцки христоматии..
141
0
 
6
 
! Отговори
velik narod преди 12 години
Гръцката цивилизация не по-малко повлияла със своята заразителна сила върху изграждането и на западноевропейската цивилизация, предимно в Италия, а отчасти в Галия и в Испания. Латинската култура на Италия и на Запада е един от клоновете на гръцката култура от III и от следващите векове пр.Хр.; не робски копия, не подражание, а самостойно национално развитие на елинските идеи, на елинското изкуство, на елинската литература на латинския Запад,
140
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бъдещето доказа, че гордостта на елинизма с миналото си и с настоящето си не е била нещо преувеличено. Силата на гръцкия гений е изиграла своята голяма роля не само за създаването на гръцката култура. Тя личи и в заразителността й, личи в това, че влиянието й не се ограничило само с пределите, до които въобще стигнала гръцката нация.
139
2
 
7
 
! Отговори
отмъщител преди 12 години
Kакто и да се чувстват гърците, каквото и да им режат, ако щът и на социални помощи да останат пак ще получават повече от нас. Защото са НАРОД. Защото не биха изтърпяли ни един ден геноцидници като Боко, Дянков, Царя честити, КостОФФ, Доган и Станичев. Всяко стадо си заслужавало пастира, и всеки народ - наглеците.
138
0
 
3
 
! Отговори
ЧЧЧ преди 12 години
Чудех се защо се подари имуществото на социализма на наши хора а то какво било да не се разбере, че за толкоз години комунистите не са създали икономика с висок вътрешен брутен продукт. Моженето им е само в краденето и нелегалното им представяне като някакви други/справка пазвантина на тато//ВБП, Гърция-300 милиарда, България-47милиарда/КОНГРАЧУЛЕЙШЪН.
137
1
 
3
 
! Отговори
ANONIMEN преди 12 години
HITRITE GARTSI 6TE SE OPRAVIAT-NE GI MISLETE TIAH ,AKO SA TOLKOVA ZLE ZA6TO O6TE RABOTIAT 200 XIL.BALGARI....ZASTO NE PI6ETE ZA KORUMPIRANITE VLASIMA6TI - *** NA 4OVE6KIA ROD......NE VI STISKA........PISARI........A NIE SAMO 4ATIME PO BALGARSKI.......POLITIKA- MLADITE,KADARNITE V 4UJBINA,A NEKADARNITE VRAZKARI,LUMPENI TUK.........I SME 9-TA DUPKA NA KAVALA.......
136
0
 
3
 
! Отговори
стадо овце! преди 12 години
Превод от гугъл, вестник "катимерини"Според окончателните решения, най-малко 70 милиона евро ще бъдат открити от смелите съкращения, към всеки един пенсии, които надвишават сумата от ? 1.300.Допълнителната сума ще бъде намалена с 12%. Това се отнася, ИКА, ОАЕЕ Учените фонд, мултимедийни плейъри, и пенсиите на бивши работници и служители в предприятия за обществени услуги (телефон, ток, Post Office), банковите служители и бивши служители на Olympic.
135
0
 
1
 
! Отговори
до 151 преди 12 години
Понятието vulgaros(bulgaros) тогава е било запазена марка на народите живеещи на север от Хемус.--Научи се да четеш. Написано е vulgaris, не твоята измишльотина vulgaros(bulgaros)!vulgaris е латинска дума и означава обикновен, народен, простанароден, ***, ***.Така са наричали робите и простолюдието в Римската империя. В Римските домове е имало много роби, основно гърци и са ги наричали vulgaris.
134
1
 
2
 
! Отговори
до 154 преди 12 години
И това с какво ще те стопли? Ще си останеш същият *** и духовен кастрат. Айде, бегай да гласуваш за Бойко!