Приключи ли българският флирт на британците?

Хиляди ваканционни имоти не бяха довършени или просто стояха празни
2 мар 2012 18:30, Бойчо Попов
56
Приключи ли българският флирт на британците?
Снимка: БТА

След многобройните разочарования, които редица инвеститори на имоти претърпяха у нас, суровата икономическа реалност не спира да предоставя доказателства на чуждестранните купувачи у нас за разнопосочното естество на този вид инвестиции.

Като най-многобройна група сред чуждестранните купувачи британците бяха и тези, при които случаите на сделки, които не протекоха спрямо техните очаквания, бяха най-много.

В резултат на това останаха хиляди ваканционни имоти, които не бяха довършени, станаха обект на продължителни съдебни спорове или просто стояха празни, тъй като нямаше кой да ги наеме, нито да ги купи.

Появиха се и цели фондове, които помагаха на собствениците да продават имотите си... макар и на загуба.

Имаше и немалка група имигранти, които решиха да останат трайно у нас. Те не бяха привлечени толкова от перспективата за бърза печалба от продължилия няколко години преди кризата ръст на цените, колкото от ниските цени, слънчевото време и спокойния живот, който им предлагаха редица български морски и зимни курорти и малки населени места.

Обратно към паунда

Сега обаче може да се окаже, че и техният рай е застрашен да бъде нарушен от новата икономическа реалност.

Множество британски имигранти, пенсионери и собственици на ваканционни жилища, които през последните години се бяха установили на по-евтини и слънчеви места, масово започват да продават имотите си и да се връщат във Великобритания. Или поне много от тях започват да връщат капитали обратно в страната си, пише Guardian.

България е една от страните, от които се наблюдава най-голям поток от парични средства, които се обръщат обратно в стерлинги през последните месеци, сочи информация на компанията за валутни операции Currency Index.

Изданието обобщава случващото се с две думи: стойността на техните имоти извън Великобритания потъва.

Наред с България, подобно движение се наблюдава и от Испания, Франция, както и САЩ.

В САЩ повечето британци се насочват към Флорида, където прекомерното предлагане на имоти и липсата на търсене на жилища под наем доведе до ситуацията, в която повечето от имотите им стоят празни през по-голямата част от годината.

Инвеститорите, които купиха имоти в България през годините на бума преди кризата през 2008 г., в много случаи вече се опариха. Въпреки че България не е в еврозоната, повечето от сделките с имоти се правят в евро, пише изданието.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: имоти в България
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
23-ти, викаш старите Английски бабички като идват с паудовете ( въпреки са мишки и зяпачи на ол инклузиф) е добре, но ако дойде Руснак с много пари е лошо ?! Що за логика ?! Май усещам някаква фобия в теб, или си поредния платен каиш :)
22
17
 
27
 
! Отговори
до ИВАН преди 12 години
Иван Гъзолизачев. Ако си извадиш празната глава от *** на Боко и се огледаш , ще видиш , че безработицата е над 50 % , а във Видин и Северозападна България - над 80 % , благодарение на жалката некадърна сбирщина от ГЕРБ.Който подкрепя ГЕРБ или е взел бонус или е *** като торба с *** !
21
9
 
24
 
! Отговори
пак ли преди 12 години
Британски пенсионери, псевдо инвеститори - още едни които са си мислели, че тук ядем доматите с колците и за символична сума могат да се сдобият с имот, който на острова могат само да сънуват..първо ни пробутваха номера с отпуските - ядат,пият и драйфат,после си искат парите обратно,защото видите ли там ни обраха,еееееее стомната се счупи вече.
20
9
 
21
 
! Отговори
ИВАН преди 12 години
ПЛАТЕНИЯ ДРАСКАЧ-МАНИПУЛАТОР,АГИТАТОР,ЛЪЖЕЦ,ПРОВОКАТОР,ПРОПАГАНДАТОР НА БСП-МАФИЯТА НЕ РАЗБРА ЛИ ЧЕ РАБОТИ ЗА ОТДАВНА ИЗГУБЕНА КАУЗА И ТО ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ....ВЕЧЕ И ЗА МАЙТАП НЕ СТАВАШ...А САМО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ.....
19
20
 
14
 
! Отговори
4oko преди 12 години
*** е клозет и само *** може да спори!18 ти може да си капитан единственно на подводниците в някой австрийски *** ,въшко скапана!
18
39
 
22
 
! Отговори
ИВАН преди 12 години
В БЪЛГАРИЯ СЕ ЖИВЕ ДОБРЕ И СПОКОЙНО.БЕЗРАБОТИЦАТА Е ВИСОКА САМО СРЕД *** ,НО ТЕ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ДА БЪДАТ СПОМЕНАВАНИ И КОМЕНТИРАНИ ЗАЩОТО СА ***.СРЕД БЪЛГАРИТЕ БЕЗРАБОТИЦАТА Е МНОГО НИСКА---НЕ РАБОТЯТ САМО МЪРЗЕЛИВИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ТЪРТЕИ,НО ЗА ТЯХ Е НОРМАЛНО ЗАЩОТО СА ТРЕТО КАЧЕСТВО ЧОВЕЦИ---РОДЕНИ СА ЗА СЛУГИ И РАТАИ...ТАКА ЧЕ НЕ МИ ПУКА И ЗА ТЯХ....РАБОТА ИМА---РАБОТЕТЕ.И ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ АЗ,МОЕТО СЕМЕЙСТВО И ВСИЧКИ ПОЗНАТИ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ОТНОВО ЗА ГЕРБ И БОЙКО БОРИСОВ....
17
8
 
16
 
! Отговори
попа преди 12 години
Еми батко, така е - бягат хората вече. Пъдиме ги и ги консултираме да бягат надалече от България, за да не ги лъжат тука псевдостроители и "агенти" с основно образование, дошли от Мало Конаре в София да правят "сделки". Пъдиме хората с пари и съветваме да инвестират в бели Источноеврпейски държави, та после да привлечат и руснаците да инвестират там и да избягат оттук. Та да можем да го сложим още веднъж на псевдостроителчетата и "агенти" на имоти с основно образование, родом от Мало Конаре.
16
20
 
10
 
! Отговори
Черно море преди 12 години
Англичаните е много добре, че си тръгват, нооо лошото е че " братушките" вече ни превзеха ! Влезте в големите супермаркети и няма да повярвате,че сте в България - поне 80% от пазаруващите говорят на руски и си пазаруват без да мислят за цените. За това всичко постоянно поскъпва - платежни купувачи бол.
15
28
 
25
 
! Отговори
долу ТИКВАТА преди 12 години
Цяла Европа разбра какви накадърници са ГРОБ-арската партия и простата ТИКВА Боко !
14
24
 
24
 
! Отговори
долу ТИКВАТА преди 12 години
Всичко живо се махна заради некадърниците от партия "ГРОБ" и скапаното управление на Бойко Тиквата ДОЛУ ГЕРБ , ДОЛУ ТИКВАТА !!! ОСТАВКА !!!
13
2
 
25
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
Само фирмите за имоти измамно разбира се ,се облажиха от баницата...за клетите англичани среден пръст.Но следва да ги съдят до дупка,защото агенциите с големи букви рекламираха сигурно връщане на инвестицията ,като им обещаваха сигурни наематели и куп други безумни "екстри".Агенциит разбира се продължават да заблуждават,че имотите ще вдигат цената...но затова разбира се няма никакви предпоставки за поне 20 години напред!Ннапротив!!!
12
19
 
21
 
! Отговори
за 6 и 11 преди 12 години
за 6 и 11 Къв българин си ти бе *** било направил си чеха гавра и вий вече големи европейци ами във Франция се пикай на всякъде в Германия има цели квартали(кюрдски)дето има фекалии по улиците в Полша ходят пияни като магарета и *** насред улицата посред бял ден да продължавам ли само едно ще ви кажа на всички България е несравнимо Красива Държава това го знам от личен опит(капитан съм в Австрийска авиоконпания) и се гордея че съм Българин
11
1
 
42
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Лъскавите сгради няма да ският реалната истина за БГ. Тук с вески изминал ден става невъзможно място за нормален живот. Това е истината.
10
2
 
6
 
! Отговори
Nikolay преди 12 години
Tazi sgrada ne e na moreto nito na balkana a v grad Haskovo v kvartal orfei :) ahhaah ne che nqma turisti ahhahaahha
9
9
 
21
 
! Отговори
ЕС преди 12 години
В Бяла Европа вече се усетиха и забраниха на руснаците да им купуват имотите. Тука ги каним и им постиляме черги. Така нормалния българин и до гроб няма да може да събере пари за жилище, защото чужденци с нисък морал и крадени пари ги конкурират. Ама нали повечето имоти са на мутри и политици няма спиране, че и визи им даваме по облекчен режим. Не сме държава а ***, и по-зле ще става, разграден заден двор на Европа сме.
8
4
 
22
 
! Отговори
vcx преди 12 години
Вместо да продължаваме да им вземаме парите, като ги задържим при нас и ги цедим целогодишно на морето и на планините...Но голям % от тях се махнаха заради битовите престъпления, предимно извършвани от миризливи ***! Е, кой има вина? Ясно че управляващите! Хората си ходят в Англия и като се върнат няма къща, няма нищо...
7
19
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
До 6 Ти или си селянин дето по далече на километър не е излизал или мръсен ***(турчин)дето муй мило за майка турция,че говориш така за България *** като нети отърва тука айде марш в анадола при Кюрдите или там по европата под мостовете има место за тебе да тиго сложа на цялата рода *** !!!!!!!!!!!!!!
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредната глуповата статия в която с много думи не е написано нищо ново
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе да си кажа англичаните са за предпочитане. Доста по-културни са от руснаците, които купуват имоти на св. Влас да речем. Имам предвид семейните не тези дето се влачат мъртво пияни по Слънчев бряг.
4
2
 
5
 
! Отговори
do adrez преди 12 години
Ne e glupavo, priqtel/ko :))) ,prosto ne si znae pariteeeee.