Плащаме само 30% от хонорара на HSBC за АЕЦ Белене

Банката ще прибере поне $800 хил. за анализа по неосъществения проект
Обновена: 6 апр 2012 16:04 | 6 апр 2012 16:04,
82
Плащаме само 30% от хонорара на HSBC за АЕЦ Белене
Делян Добрев и Бойко Борисов, Снимка БТА

Споразумение с консултанта по проекта АЕЦ "Белене" - британската банка HSBC, предвижда възможност договорът да се прекрати от възложителя без последният да дължи допълнителни плащания или обезщетения. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

На HSBC ще бъде платена около 30% от първоначално договорените 2,4 млн. евро, посочи Добрев.

Ще припомним, че предишният енергиен министър Трайчо Трайков преди година коментира, че фиксираната сума в договора с консултанта е около 2 милиона евро. Освен това се е предвиждало HSBC да получи и допълнителен хонорар от 0,95% от стойността на договора за АЕЦ Белене.

Ако първоначалната информация се потвърди се очертава консултантът, избран по време на мандата на това правителство, да получи минимум около 800 хил. евро за изготвянето на анализи по проект, който не се осъществява.

Към момента въпросният анализ все още не е предоставен в министерството, а има само разменена кореспонденция с Българския енергиен холдинг. Очакваме официалните копия, за да ги предоставим на парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм, каза Добрев.

Той отбеляза, че на база на разгледаните хипотези в докладите на HSBC в едни случаи проектът АЕЦ "Белене" ще е печеливш, а в други - не.

В доклада се казва, че ще има дефицит на електроенергия в региона за продължителен период от време, коментира обаче депутатът от Коалиция за България и бивш енергиен министър Румен Овчаров.

Проектът "Белене" е ефективен и конкурентен в три от разглежданите четири варианта от консултанта HSBC, заяви Овчаров. В четвъртия вариант ефективността е под въпрос, ако цената на природния газ от 2010 г. насам пада, както и цената на въглеродните емисии, но това е „абсурден сценарий“, заяви Овчаров.

Той добави, че в доклада не е анализирана хипотеза, при която ще работи нов реактор в АЕЦ Козлодуй, каквото е предложението правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: АЕЦ БеленеHSBC
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 12 години
A we Boikovi vinoven.Dano sa da spe4eli Stanishev ili Goceto da vi iskopat oshte edna dupka za 800 miliona.Toia narod si zaslujava sudbata jalko za ednata shepa svesni hora. V taia durjava ima 2 varianta ako si mislesh 4ovek ili begash na vun ili se vuzpolzva ot ovcete v neia.
68
0
 
0
 
! Отговори
Грех ле е да си тъп преди 12 години
Хубаво се нахендрихме! Само че ще се разбере като почнеме да плащаме за ток колкото за бензин :) Честито!
67
0
 
0
 
! Отговори
Българан преди 12 години
76! Само да добавя, хем че нищо не правят родните ни политици и особенно Тикавата, ами и поръчва анализи които после ги отказва. Върти едни 2 милиона ту напред, ту назад! Ама материала му се връзва!
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
800 хилки за анализ, а? Аз щях да ви го направя този анализ за 400 - Далавера е!:D
65
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
хубаво нещо е да си седиш във властта и да не правиш нищо..както сега Буцата с тази централа..а беше рев до небесата че Станишев не я почвал да я строи..ХА почни я ти бе..що я спря сега??? това е работата на българските политици..само да лаят и нищо да не правят..е оправдават го вече 23 години
64
1
 
5
 
! Отговори
Гогата преди 12 години
Никой не е виждал този доклад.Така че Тиквата щом иска да си го запази за себе си ,да плати самият той и да го сложи в папката си"РАЗРУШАВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ"
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добрев, ще си платиш като поп и даже с лихвите. По добре не се дърпай, че повече ще ти влезе. Съгласявай се да е до половината, защото целия много боли, освен ако не си свикнал. То и за Бургас-Александрупулис нямаше да плащаме, но си платихме.
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"О, ти имаш ред на мисли. Доста са несвързани. От това, че не щем Белене не следва, че трябва да затваряме Козлодуй."Е как да не значи?! Ако Белене е "руска", какво остава за Козлодуй?! Бихте ли ни разяснили мотивите и приоритетиет Ви?
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
EU-citizen, АЕЦ е преди всичко българска(51%)- или по- точно щеше да бъде. Каква Русия, какви 5 лв.?! Сам казвате, че никой не мисли за България. Как така решихте, че САЩ, ЕС или дори марсианците мислят?! Аз съм преди всичко за националния интерес. Това с каква техника ще работи АЕЦ няма значение. В този ред на мисли понеже не харесвате руснаците да спрем и АЕЦ Козлодуй, защото работи с руска техника или гориво?! Ми да спрем може би единствения ни останъл приход, който все още влиза в страната
60
6
 
1
 
! Отговори
EU-citizen преди 12 години
Възможност да живея са ми дали само моите родители, а не някой си от другия край на света.Подозирам, че ти си от лечебно заведение, щом вярваш, че държавите изпитват някакви чувства и трябва да питая някаква любов и признателност към двуглавия орел... В момента възможност да живея като бял човек ми дава членството в ЕС, а не Вова Путин. Който иска да е крепостен мужик, да се изнася нанататък.
59
0
 
7
 
! Отговори
До 68 преди 12 години
EU-citizen, подозирам че пишеш от лечебно заведение.Даваш признаци на пълен ***.Тоя враг ти даде възможност да си жив сега а не една от отрязаните глави в Батак или другаде, където турците правиха същото.За благодарност, ти нещастнико пишеш тук мъдростите си.
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ясно, ще прекратят договора на барката, защото резултатие от доклада и, ще покажат колко са се на*капли някои хора, които "никога не грешат"!Затова бързо бързо ще заметат следите, ще прекратят договора с банката, ще платят неустойката и после спокойно ще могат да разтягат локумите колко е бил неизгоден проекта, как някой откраднал нещо, как нямаме нужда и ред други лакардии.Замитат следите, това е. Бързат много, идват избори и не щат да им се лъснат кирливитте ризи и слугинажа пред САЩ, това е
57
12
 
0
 
! Отговори
EU-citizen преди 12 години
Русия е враг на България, затова няма да се строи руски АЕЦ у нас, това е елементарно.Няма какво повече да се коментира.
56
1
 
11
 
! Отговори
аууууууу преди 12 години
Не спорете с ГЕЙберасите за АЕЦ Белене-те са зомбита,*** и ***....ГМО!!!
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Е това се казва връх на дебилщината. Ти да не си бил старшина в армията?"Може и офицер да съм бил, но като Ви чета, Вие не сте били дори и в казармата. Така че ще съм Ви багодарен да не се изказвайте за неща, които не познавате.
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
63, не само е по- евтина, но е и по-ефективна. Колкото и да се покачват изискванията за безопаснот и цената на ядреното гориво пак ще остане най- евтина. Изискванията и цената на ресурсите за ТЕЦ също се покачват. Зелена енергия (от вятър и слънце), в момента,дори и в бъдеще ще е скъпо удолоствие. Знаете ли колко декара земя трябва да се застрои с панели, за да захрани едно село(и то само през деня) например? С това ли ще задоволим нуждите на промишлеността?
53
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 60 била е най ефтината от АЕЦ сега със всички изисквания за безопсност и с непрекъснато пккачващата се цена на ядреното гориво в най- скоро време ще се изравни с останалите , като имаш предвид че особено ВЕИ непрекъснато им пада цената от 2007 до днес цената на инвестцията във фотоволтаици е пднала с 30% за 5 години а след още 5 или 20 , човекът най сетне ще се научи как да използва енергията на най- големия ядрен реактор слънцето без което просто нямаше да ни има .
52
0
 
6
 
! Отговори
7 преди 12 години
Това ще е интересно да се види, как няма да платят на банката пълната сума по договора, за доклада :))) Налягат ме едни подозрения, че дори и повече ще платят :))) Ако нашите юристи към МС си мислят, че HSBC не са го изпипали перфектно за да си вземат парите във всички случай, значи са много зле :))) Ще има да се плаща и за дело, и за адвокати, дръжте се здраво :))
51
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
52, и на мен ми е интересно, от къде идва разликата, въпреки че лично за себе си имам отговор. Това още повече потвърждава тезата ми. Каквото и да се говори най- евтината енергия е тази от АЕЦ.И след като дори сега плащаме такава цена, представете си каква ще бъде цената образувана изключително от ТЕЦ и "зелена" енергия?! Цената дори и за стандарта на Швейцария ще висока. Кой инвеститор ще инвестира в България при тези цени на енергия?! Къде е националния интерес и енергийната независимост?!
50
2
 
8
 
! Отговори
Експерт преди 12 години
Искам да кажа на простолюдието:Централа Белене ще има.Вероятно няма да е българска и може би така ще е по-добре.Явно сме негоден материал,да работим заедно за държавата си.10-12 млд. евро,колкото реално ще струва тя са нищо,за 50 год. период в който ще работи.Тия дни дянков ще ни натовари с 1 млд. евро заем,без изобщо да обяснява защо?Не чувам някой да плаче,как ще ги връща.*** народ,ама много ***!