Плащаме само 30% от хонорара на HSBC за АЕЦ Белене

Банката ще прибере поне $800 хил. за анализа по неосъществения проект
Обновена: 6 апр 2012 16:04 | 6 апр 2012 16:04,
82
Плащаме само 30% от хонорара на HSBC за АЕЦ Белене
Делян Добрев и Бойко Борисов, Снимка БТА

Споразумение с консултанта по проекта АЕЦ "Белене" - британската банка HSBC, предвижда възможност договорът да се прекрати от възложителя без последният да дължи допълнителни плащания или обезщетения. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

На HSBC ще бъде платена около 30% от първоначално договорените 2,4 млн. евро, посочи Добрев.

Ще припомним, че предишният енергиен министър Трайчо Трайков преди година коментира, че фиксираната сума в договора с консултанта е около 2 милиона евро. Освен това се е предвиждало HSBC да получи и допълнителен хонорар от 0,95% от стойността на договора за АЕЦ Белене.

Ако първоначалната информация се потвърди се очертава консултантът, избран по време на мандата на това правителство, да получи минимум около 800 хил. евро за изготвянето на анализи по проект, който не се осъществява.

Към момента въпросният анализ все още не е предоставен в министерството, а има само разменена кореспонденция с Българския енергиен холдинг. Очакваме официалните копия, за да ги предоставим на парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм, каза Добрев.

Той отбеляза, че на база на разгледаните хипотези в докладите на HSBC в едни случаи проектът АЕЦ "Белене" ще е печеливш, а в други - не.

В доклада се казва, че ще има дефицит на електроенергия в региона за продължителен период от време, коментира обаче депутатът от Коалиция за България и бивш енергиен министър Румен Овчаров.

Проектът "Белене" е ефективен и конкурентен в три от разглежданите четири варианта от консултанта HSBC, заяви Овчаров. В четвъртия вариант ефективността е под въпрос, ако цената на природния газ от 2010 г. насам пада, както и цената на въглеродните емисии, но това е „абсурден сценарий“, заяви Овчаров.

Той добави, че в доклада не е анализирана хипотеза, при която ще работи нов реактор в АЕЦ Козлодуй, каквото е предложението правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: АЕЦ БеленеHSBC
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
5
 
! Отговори
Sony преди 12 години
E malko li tozi TIKVATA niama da gi izvadi ot joba si a nie she plashtame.Boli go fara sedi i gleda kato precicalo dete maika.Ama da vzemat da gi platiat tezi deto go blagogoveiat i mu lijat zadnika na nego i vsichki gerbajii.
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този доклад сме го платили всички ние ....Качете го в сайта на парламента да го прочетем: Нали е направен да го разберат хора без експертно образование в областта като премиера, депутатите и менистрите. И ние ще можем да го разберем.Евро докладите са по десетина странички, всички говорят общи приказки за тях, но никой не ги публикува в един вестник да ги прочетат всички.Дори тези които казват че там ни "хвалят"... Интерестно, защо не платят да ги издаде някой вестник хвалбите?
27
3
 
9
 
! Отговори
optimist преди 12 години
Ексклузивно: гръцкият народ пожела Бойко Борисов за премиер!
26
1
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Четох интервюто с Архонт Слави Бинев ! Личен приятел и един от най- уважаваните от Папата,приет от всички Европейски лидери ! Много точни думи казани на място . Борисов върви към окончателната си агония ! А Слави тези дни ще внесе в ЕК публично настояване за арест на Българския Премиер за незапомнени кражби в историята на страната,за спрените еврофондове,за поръчковите убийства по заповед на премиера,и за геноцида срещу собствения си народ. Давай Слави- България е с теб !
25
1
 
12
 
! Отговори
ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО преди 12 години
Интервю със Слави Бинев - Български депутат в Европейския Парламент........ Водещ: Е кой е този неясен център, който изпълва такива хора, които са некадърници?Слави Бинев: Ами, хайде Вие ми кажете! Да не съм го направил Бойко Борисов аз генерал? Да не съм дал аз банка на неговата приятелка? Да не съм му направил алибито? Той е абсолютно анонимен човек преди 2001 година, да стане главен секретар. Не знам. Вие ми кажете! Вие ми отговорете на въпроса кой го направи! Водещ: Един американски посланик беше казал Като знаем с кого си имаме работа, може би влага нещо друго! Водещ: И приключваме. Смятате ли, че това решение за Южния поток, удължава шансовете на Борисов за успешен втори мандат и ще промени ли в някаква степен пространството?Слави Бинев: Аз лично , според мен, тъй като Борисов винаги е участвал в уговорени мачове, той не може да участва в някакви други, аз смятам, че той ще отиде първо на предварителни избори, защото следващата година той може би ще бъде първата партия, която след като е управлявала, няма да може да влезе в парламента. Това е абсолютно сигурно и може би това ще бъде първият път, когато народът ще разбере, че не се допуска в Шенген, че му се спират фондовете от европейските институции, защото той трябва веднъж да се научи, да разбере, че властта над самия себе си не се решава в Страсбург влиянието или идеите за него, а се решават от самите българи. Те са в ръцете на българите. И те веднъж завинаги трябва да станат и да похлопат на вратите на хората, които си правят гавра с тях. Значи трябва да Ви кажа, че Борисов според мен в най-скоро време ще хвърли оставка, за да може евентуално да се скрие отново. Не за друго, а защото следващата зима той няма да изкара зимата. Няма как да я изкара. Просто няма как да я изкара физически, финансово, както искате го наречете. Той не може да изкара. Той ще трябва да си подреди някакъв мач, някакво спокойствие следващите години, за да може да отложи. Той винаги е бягал от това, което ще се случи, независимо дали се нарича полиция, независимо дали се нарича кметство, независимо дали се нарича държава той винаги ще бяга от това. И най-много го е яд, че не можа да избяга и да се скрие в президентския пост, защото не вярваше, че може наистина да стигнат до там фалшификациите на самите избори. Това е големият проблем. Значи не е втори мандат. Той, ако има втори мандат, тук няма да остане камък върху камък.
24
8
 
4
 
! Отговори
оставка преди 12 години
Оставка, оставка, оставка! Махнете го вече този Станишев! Само глупости говори и краде заедно с любовницата си!
23
10
 
6
 
! Отговори
777 преди 12 години
Ако БСП искаше да строи АЕЦ Беляне - щеше да го го построи. Но те не направиха нищо друго, освен да откраднат парите.
22
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искам оставката на найнеграмотното правителство до сега,което се продаде и иска да превърне България в руини,само за да угоди на американците за шиистов газ!ОСТАВКА СЕГА!Омръзна ни да живееме вечно бедни и нежелани от никого!
21
14
 
7
 
! Отговори
от АЕЦ Беляне преди 12 години
Няколко памиярчета от глутницата на БСП шарят ли шарят простотии! Вийте, жалки ***, власт за вас няма. Господарите ви откраднахте милиарди. Затриха милиарди. А вие виете за жълти стотинки. Мама ви ***!
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе вий що не го продадете този остров? Още колко време ще устискате всеки ден да ви питат какво ще го правите и да ви се смеят на отговорите? И без друго не знаете ...
19
2
 
20
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
КОЙТО ИМА МОЗЪК ДА СМЯТА1. Цени на електроенергия при продажба от производители- АЕЦ Козлодуй 11,68 лв/мегават час- ТЕЦ Марица изток 2 40,50 лв/мегават час- ТЕЦ Бобов дол - 65,08 лв/мегават час... - Тец Марица изток 3 67,64 лв/мегават час- ТЕЦ Варна 71,88 лв/мегават час- ТЕЦ Русе 76,39 лв/мегават час- ТЕЦ ИВАН КОСТОВ 175,00 лв/мегават час (американския)2. Цена, по която ВЕЦ продават електроенергия 105,00 лв/мегават час3. Цени на вятърни електрически централи:3.1. до 2250 пълни ефективни годишни часове на работа 189,00 лв/мегават час3.2. над 2250 пълни ефективни годишни часове на работа 172,00 лв/мегават час4. Цена на електроенергия, произведена от фотоволтични централи:4.1. с инсталирана мощност до 5 кВтп 823,00 лв/мегават час4.2. с инсталирана мощност над 5 кВтп 755,00 лв/мегават час5. Цена от газова Ел. станция 1250,00 лв/мегават часЦените са без ДДС- ЗА ИСКАЩИТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНА ТВЪРДА ЦЕНА НА ПРОЕКТ КАТО АЕЦ-БЕЛЕНЕ - ПРОЧЕТЕТЕ КАКВО Е ИНЖЕНЕРИНГОВ ПРОЕКТ... И...- МОЖЕ БИ..., САМО МОЖЕ БИ..., ЩЕ ПОУМНЕЕТЕ... ТА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ СТРОИТЕЛСТВОТО НА ГОЛЯМ ИНДУСТРИАЛЕН ОБЕКТ НЕ Е ПОКУПКА НА ДЪНКИ ЗА 5 ЛВ. В КВАРТАЛЕН ДРИП-ШОП!!!
18
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спокойно граждани, Боко ви обеща, че при следващия му мандат ще живеем "още по- добре" !!!Останах с впечатление, че тоя си мисли, че българсият народ живее добре.Този ни караше да си сеем картофи като не ни изнася !!!Или е ненормален и ли още е мислено на почивка в Катар !!!
17
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И кво 800 хил. за нищо??? На пода по очи - ти си абсолютен престъпник!
16
0
 
11
 
! Отговори
До 16 преди 12 години
Ама тогава трябва да ни плащаш... а ние ще друсаме като ДКЕВР куфар с пари....
15
5
 
20
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 12 години
1-ПРОСТАЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ СИ ИЗБИРАТ *** ДА ГИ УПРАВЛЯВА,ЩОТ ГИ РАЗБИРАЛ2-ПРОСТАКА ПРЕКРАТЯВА ПРОЕКТА А Е Ц БЕЛЕНЕ3-СТРОИМ ГАЗОВА ЦЕНТРАЛА4-ЗАХРАНВАМЕ Я СЪС ШИСТОВ ГАЗ ОТ ДОБРУДЖА5-ЖИТО НИ ДОСТАВЯТ БРАТСКИТЕ КАНЗАС-ки И МАСАЧУЗЕТ-ски НАРОДИ6-ПРОСТАКА ВДИГА ЦЕНАТА НА ТОКА НА ПРОСТАЦИТЕ,ЩОТ ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА МУ ГО ПРОДАВАЛА ОТ ФОТОВОЛТАИЧНИТЕ СИ ПАРКОВЕ НА 6лв/киловатчаса7-ВАЛЬО ЗЛАТЕВ ВДИГА БЕНЗИНА ЗА N-ти ПЪТ ЩОТ ПРОСТАКА МУ Е ПРИЯТЕЛ И ЗАЩИТАВА НЕГО,А НЕ ПРОСТАЦИТЕ8-КОНГРАЧУЛЕЙШЪН
14
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези които искат Белене да си я построят със техни собствени пари, а не от моите данъци.
13
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз не съм чувала за губеща АЕЦ в света..!Да се организираме и да излезем да защитим бъдещето на децата ни.Утре Еврейския съюз ще затвори Козлодуй и от износител на електроенергия заради тикви и кърпузи ще се превърнем във вносител...Банда и борисоф навън
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тез пари на сметката на похарчените от БСП ли ще ги напишете.Правилно, имате достатъчен потенциал да си отворите своя сметка!
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
TAKA I NQMA DA RABEREM KAKAVE DOKLADA I ZASHTO LI PRODAJNICITE OT GERB GO SKRIHA MARASNI PODLOGI AMERIKAMSKI
10
3
 
18
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Идиотщината ходи по хората Докладът на консуртанта HSBC е ПОЛОЖИТЕЛЕН ПО 100 ОТ 100 ВЪЗМОЖНИ ТОЧКИ !!! 1. Не става въпрос за това дали реакторите да са американски или руски Руските реактори са с много по-висока степен на надежност, в момента Франция строи руски реактор До 1992 г. в България се е добивал триураниев осмооксид, който е обогатяван в тогавашния СССР и се е връщал в България като гориво за Козлодуй и затова цената на тока е била 0,2 стотинки!!!.- В България има достатъчно количество, за да се осигури българската ядрена енергетика 10 000 години напред!!! Горивото стои и чака УМЕН ДЪРЖАВНИК, ЗАЩОТО С ТОВА ГОРИВО МОЖЕМ ДА СТАНЕМ ЯДРЕНИТЕ ГОСПОДАРИ НА ЕВРОПА!!!2. До сега са произведени и двата и половина реактора за АЕЦ-Белене (чехския, готовия и втория полусглобен), повечето от съпътстващите съоръжения и основите на единя реактор, чието разбиване струваше колкото направата основите на втория и това само за 1,39 милиарда!!!- С разликата до 4 милиарда, само български ***-гербаджия или седесар-кюмурджия не ще може да дострои АЕЦ-Белене!3. Първите четири паро-генератори в Козлодуй, още при проектирането им са били предвидени и за газови и трябваше само да се свържат с 35км. газопровод!!!!4. Връх на глупостта е да съсипеш най-евтината ядрена централа, за да строиш газова, правеща три пъти по-скъп ток, а на мястото на построената преди 30 години газова мощност в Козлодуй да правиш 7-ми блок!!!5. НАЙ-ВАЖНОТО!!!- С парите за строежа на Белене могат да се санират 50 000 жилища, което е 2,5% от 2 000 000 домакинства и при 50% ефективност ще се постигне икономия от 1,25%..., ВМЕСТО ОБЩАТА ЦЕНА ДА НАМАЛЕЕ С 30% ПРИ СЪЩИТЕ РАЗХОДИ!!! СМЕШНО И ЖАЛКОНО КАКТО ВЕЧЕ КАЗАХ ГЛУПОСТТА ХОДИ ПО ХОРАТА И САМО БЕЗМОЗЪЧНА АМЕБА МОЖЕ ДА НИ УБЕЖДАВА, ЧЕ ФОТО-ТОК 79,0 СТОТИНКИ, Е ПО-ЕВТИН ОТ ЯДРЕН ТОК със себестойност 1,169 СТОТИНКИ(за справки страницата на НЕК)- А НАЙ-СТРАННОТО Е, ЧЕ ИМА И НЯКОЛКО ХИЛАДИ БЕЗМОЗЪЧНИЦИ, КОИТО ГО ВЯРВАТ!!!- БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ УПРАВНИЦИТЕ И, ОТ ВРАГОВЕТЕ И, И НИЕ, ПРОСТИЯ НАРОД МОЖЕМ ДА Я ПАЗИМ!