Плащаме само 30% от хонорара на HSBC за АЕЦ Белене

Банката ще прибере поне $800 хил. за анализа по неосъществения проект
Обновена: 6 апр 2012 16:04 | 6 апр 2012 16:04,
82
Плащаме само 30% от хонорара на HSBC за АЕЦ Белене
Делян Добрев и Бойко Борисов, Снимка БТА

Споразумение с консултанта по проекта АЕЦ "Белене" - британската банка HSBC, предвижда възможност договорът да се прекрати от възложителя без последният да дължи допълнителни плащания или обезщетения. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

На HSBC ще бъде платена около 30% от първоначално договорените 2,4 млн. евро, посочи Добрев.

Ще припомним, че предишният енергиен министър Трайчо Трайков преди година коментира, че фиксираната сума в договора с консултанта е около 2 милиона евро. Освен това се е предвиждало HSBC да получи и допълнителен хонорар от 0,95% от стойността на договора за АЕЦ Белене.

Ако първоначалната информация се потвърди се очертава консултантът, избран по време на мандата на това правителство, да получи минимум около 800 хил. евро за изготвянето на анализи по проект, който не се осъществява.

Към момента въпросният анализ все още не е предоставен в министерството, а има само разменена кореспонденция с Българския енергиен холдинг. Очакваме официалните копия, за да ги предоставим на парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм, каза Добрев.

Той отбеляза, че на база на разгледаните хипотези в докладите на HSBC в едни случаи проектът АЕЦ "Белене" ще е печеливш, а в други - не.

В доклада се казва, че ще има дефицит на електроенергия в региона за продължителен период от време, коментира обаче депутатът от Коалиция за България и бивш енергиен министър Румен Овчаров.

Проектът "Белене" е ефективен и конкурентен в три от разглежданите четири варианта от консултанта HSBC, заяви Овчаров. В четвъртия вариант ефективността е под въпрос, ако цената на природния газ от 2010 г. насам пада, както и цената на въглеродните емисии, но това е „абсурден сценарий“, заяви Овчаров.

Той добави, че в доклада не е анализирана хипотеза, при която ще работи нов реактор в АЕЦ Козлодуй, каквото е предложението правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: АЕЦ БеленеHSBC
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
5
 
! Отговори
zont преди 12 години
Тук едни другари от герб не искали да плащат за Станишев. Аз също не искам, но преди това ми дайте линк на поръчаните доклади, за се уверя, че наистина е загробил парите МИ. Ще дойда заедно до го линчуваме. Впрочем и Слънцето три години правеше същото. Ясно е, че анализите няма да се появят. Умните знаят защо.
48
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 51 да така е , те са изплатени през годините , дори от счетоводна гледна точка са амортизирани , просто не влияят на печалбата , но и никой не слага в сметките за цената извеждането на реакторите от употреба тяхното консервиране и охрана за следващите и аз не знам колко десетилетия или столетия който знае да каже , толкова се спекулира с тази цена , печели само енергийната мафия , която изнася ток никой друг и те не са случайни хора .
47
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 49 ти и сега плащаш скъп ток къде са 0.04 лв къде 0.18 , това не е ли скъпо . Но си дурак когато те таковат се наместваш и искаш да го правят още по усърдно . Едно не мога да разбера защо един такъв бизнес с който нямате нищо общо ви интересува токлова много , защото АЕЦ си е бизнес и от него ако някога има печалба ще спечели някой друг но не ние с вас , що за хора сте
46
5
 
2
 
! Отговори
отегчен преди 12 години
Не ви ли писна да ви правят на *** и да ви крадат? Ако някой искаше АЕЦ Белене щеше да докара уинвеститор и да я построи без лев от бюджета................кумунетата не искат АЕЦ , те искат проект за АЕЦ закачен за бюджета, сетете се защо
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
41, не знам тези 20 млрд. за кефа на кой ще ги плащаме, но в близко бъдеще със сигурност всички (както и децата ни) ще платиме в пъти по- голяма сума, внасяйки или произвеждайки скъп ток. И нито санирането на панелката, нито каквато и да е друга програма за енергийна ефективност ще бъдат от полза.
44
7
 
3
 
! Отговори
обективен преди 12 години
Глупости еднакво лошо е зависимост от русия или турска такава, и още нещо България прогресивно намалява консумацията на електричество през последните десетилетия- та в този ред на мисли ЦЕНАТА Е ОСНОВЕН ФАКТОР за потреблението. руската АЦ не може да се изплати и за 100 години, въпроса е и с тази закъсала и обезлюдяваща се страна как се връщат 20- 30 милиарда евро, щото при рускаците никога цената не е окончателна и все в + върви, никога в -
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 44 няма абсолютно никакво значение на кого плащаш , важното е да можеш да плащаш , значи имаш
42
1
 
6
 
! Отговори
Акъл море до 16 преди 12 години
С твоите данъци Тиквата ще плати хонорар на HSBS и компенсации на руснаците.После пък ще плащаш милиардите,които той ще вземе назаем за да продължи да те будалка.И така ще е докато можеш да плащаш.За после не знам.
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и кой ви лъже че ще плащате по ниски сметки за ток , от където и да идва , в момента от Козлодуй излиза на 0.04 лв. а ви влиза на 0.18 май беше , ако от Беляне излезе на 0,20 на колко ще ви влезе , а като прибавиме и другите източници . Няма никакво значение построяването на нова АЕЦ освен за тези които изнасят ток , а вие мишлета ще изплатите инвестицията
40
3
 
2
 
! Отговори
До 42 преди 12 години
"аз не искам да плащам вече прахосаните от бесепари и русофили близо 2 милиарда лева"Прав си ама искаш ли да плащаш на турците за ток следватище 20 години?ОК остави ги руснаците, ама да напаравим АЕЦ с Френска или каквато е там добра друга технология.Ако имахме сериозни комщии като Франция и Германия айде, ама да разчитале на Сърбия и Турция за тока (тоест цялата ни иконоика зависи от тях)...
39
1
 
7
 
! Отговори
До 41 преди 12 години
Майната му на Овчаров, Бойко и другите. Без ток сме за никъде: технологии, индустрия производство, болници и лечение всичко изключва.А да бъдем зависими от настроението на съседни държави, за толкова стртегическо нещо не е добра идея.Дори накрая тока с Белене да бъде с 5 стотинки по скъп, поне имаме енергиина свобода.Дори да имаме някакви договори с Русия за горивото е по-добре отколкото да имаме договори за ток с Турция.Утре като им скимне на *** и оставаме без ток...
38
6
 
3
 
! Отговори
обективен преди 12 години
аз не искам да плащам вече прахосаните от бесепари и русофили близо 2 милиарда лева, за една нищожна "площадка", която я "строиха", след това "разчистваха" десетилетия. Върнете тези 2 милиарда на българския народ, който НИКОЙ не го е питал дали иска или не руска АЦ в Белене
37
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък не искам да плащам 20 млрд. а също и децата ми да плащат такива суми заради кефа на Овчаров
36
2
 
7
 
! Отговори
zont преди 12 години
Ние не знаем точно какво пише в докладите на HSBC. От факта, че не публикуват предварителните изводи е ясно, че са положителни. И тъй като сме изключително "богата" страна загробваме парите, дадени досега за Белене, и плащаме на консултанта едни 800 хил. евро. Аз не искам да ги плащам тези 800 хил. - гербаджии, седесари, депесари и всички антибългарски -ари да си открият сметка и да ги върнат в държавния бюджет. Поръчаният и отказан анализ си е чисто престъпление. А има ли прокуратура в РБ?
35
0
 
10
 
! Отговори
do20 преди 12 години
Не само ни караше да сеем картофи, да ставаме чобани, сравняваше ни с кучетата в неговия двор и прочие, а сега ни предлага и сами да си месим козунаци за Велик Ден, сякаш сме в 18 век!!!
34
0
 
7
 
! Отговори
цък преди 12 години
***!!!!!!
33
0
 
6
 
! Отговори
до 31 преди 12 години
Даваме им го веднага, но при едно условие: като им писне и го подгонят с камъни, да го гонят към турската или албанската граница :)) В никой случай да не го връщат у нас :)
32
0
 
15
 
! Отговори
Гражданин преди 12 години
"Банката ще прибере поне $800 хил. за анализа по неосъществения проект"Браво на ГЕРБ! Браво на Бойко! ;))Интересно, от джоба си ли ще извади тия пари? Когато се разпорежда с пари на данъкоплатците, нали вика: "Аз плащам". Ха сега да ги плати лично той, де! Нищо против, ако накара Станишев и Р.Овч. да ги платят. Но ако не успее, да ги дава от джоба си, защо всички да плащаме за безумията им......
31
2
 
0
 
! Отговори
Sony преди 12 години
Abe i ti ne se znae kakav si *** i dali izobshto plashtash neshto na tazi darjava.
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този скандал е много по-голям от скандала, който ГЕРБ се опита да направи с Моника. Как сега ще се изкажат сметната палата и прокуратурата?

Спонсорирани публикации