Без либерализация на забраната за пушене

Последиците за бизнеса могат да са катастрофални в първата година
19 апр 2012 20:56,
99
Без либерализация на забраната за пушене
Снимка: Ройтерс

 Няма да има промяна в забраната за тютюнопушене на закрити обществени места между първо и второ четене на Закона за здравето. Това потвърдиха пред Investor.bg от сдружението на ресторантьорите и хотелиерите в България.

Това означава, че забраната влиза в сила от 1 юни тази година, така както беше прието от парламента на първо четене преди една седмица, без възможност за либерализация на режима.

Бизнесът до последно настояваше за смекчаване на правилата за тютюнев дим на закрито. Основният мотив на хотелиери и ресторантьори беше, че са инвестирали 50 млн. евро, за да отговорят на изискванията за разделените салони за пушачи и непушачи и опасенията, че бизнесът им ще фалира заради забраната.

Сдружението на собствениците предлагаше в закона да бъдат записани някои изключения за пушене на закрито, като например да се въведе правото да се пуши след 22.00 часа в нощните заведения. Днес от организацията казаха за Investor.bg, че опитите им да прокарат в закона това право, са останали безуспешни.

Бизнесът, в лицето на собствениците на хотели и заведения, вижда огромни негативни икономически последствия от забраната за пушене в закрити помещения. Според сдружението те ще бъдат катастрофални особено в първата година от прилагането на забраната. 

Представители на ресторантьорския бранш коментираха, че около 30% са най-уязвимите заведения, които ще пострадат финансово. Става въпрос преди всичко за барове, дискотеки и нощни клубове, в които избягването на пушенето е невъзможно. На този етап браншът не вижда повод за притеснение по морските и зимните курорти. 

Други представители на бизнеса обаче отстояват позицията, че отливът на клиенти и падането на обротите заради забраната няма да е временно. Те дават за пример Западна Европа, където има голям спад в оборотите.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
7
 
! Отговори
до 59 преди 12 години
Не се отваря дискотека за непушачи, просто защото няма закон за тютюнопушенето и тази дискотека няма да има шанс. От първи Юни след като има закон всички заведения ще са равнопоставени и ще фалират само тези, които имат калпаво обслужване и скапана храна. Ето тези изверги реват - скапаните ресторанти. Я *** в Хепи примерно да видиш, че залата за непушачи е по-претъпкана от тази за пушачи.
56
5
 
8
 
! Отговори
Антон преди 12 години
Хайде стига с тия "фатални" последици за бизнеса. В толкова държави по света пушенето е забранено и не са се сринали икономиките им, само ние тук в България очакваме ресторантите да фалират заради забраната...Червената пропагандна машина не спира да бълва помията си, за да плаши народа.
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пуша по 2-3 цигари дневно и не ми е проблем. Но ще ми е кеф да въведат забраната, защото познавам доста кръчмари и кафеджии ,които си бяха сложили лика на Вожда-Слънце в заведенията. Сега добре им го забиха герберастите. Пак да си сложат снимка, даже по-голяма.
54
10
 
9
 
! Отговори
До Lucky Shit преди 12 години
Ми то няма едно заведение което да не е за пушачи. Да не говорим разделението вътре е тая маса тука за пушачи тая на 2м от нея за не пушачи. Резултата дрехите ми смърдят на ***. Или в някоя дискотека или бар - там нямам избор за сега, там освен че смърдиш на пор като си тръгнеш може и да бъдеш изгорен. Така че не ми обяснявай къде да влизам, а по скоро гледай ти къде да не пушиш от 1ви.
53
13
 
9
 
! Отговори
до 66 преди 12 години
Заведенията не са за пушачите, тумор. Те са за всички. Беззаконието и наглостта на пишачите направи заведенията само за пушачи.
52
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наглите са точно непушачите, вие ни забранявате да пушим в заведенията за пушачи, а до момента не съм видял някой да пуши в МакДоналдс.
51
8
 
9
 
! Отговори
Е - Ник преди 12 години
"Бизнес" - от английски значи "работа". Грешно го разбират кръчмарите. Като не им отърва - да хващат мотиките и да работят наистина нещо общественополезно!
50
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какъв бизнес, бе? Кръчмарството си е кръчмарство, обслужване, а не бизнес.
49
15
 
7
 
! Отговори
pl преди 12 години
Непушачите са толкова озлобени, заради безмерната наглост на пушачите. По същия начин както българина е озлобен заради безмерната наглост на ***. Тези две групичките "хора" са в състояние да вбесят всеки един нормален човек. Озлобените непушачи са следствие от наглостта на пишачите. Престанете да квичите и да ни тровите, тумори!
48
1
 
8
 
! Отговори
Рачо преди 12 години
Спокойно, забраната може и да си я има, но след като никой не следи дали се спазва, все едно я няма.И в момента например има забрана да се пуши в такситата. В същото време във всяка една таксиметрова компания можете да си поръчате такси с изричното изискване в таксито да се пуши. Ако искате пък в таксито да не се пуши, също е добре да го заявите при поръчката. Защото забраната си я има, но щом никой не следи дали се спазва, всеки си прави каквото си иска.Така че, спокойно!
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако забранят и алкохола всичко ще е наред
46
9
 
7
 
! Отговори
Cleo преди 12 години
Направи им кутията Арда по 20лв, а пък ги остави да си пушат където искат ...
45
1
 
9
 
! Отговори
П преди 12 години
Като си толкова против дима, вземи си отвори дискотека в която не се разрешава пушенето!Не ми е ясно, като сте толкова диско настроени, защо не се намери един диско собственик да отвори дискотека със забрана за пушене?
44
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Супер, най-накрая :) Писма ми след всяка кръчма да трябва да си пера дрехите.
43
7
 
4
 
! Отговори
да бе преди 12 години
Ще им паднат п***ките, на запад оборота бил паднал - тук въведоха забраните преди години още, вечер след работа не мога да си намеря място в заведения ако не съм направил резервация 1 седмица по-рано ... само глупости дрънкат мизерниците ... просто пушачите си стоят в салона или излизат отпред за по цигара - мой приятел даже се радва на това, понеже така се запознава с нови хора докато си дърпат по цигара
42
4
 
4
 
! Отговори
Do Gligor преди 12 години
Глигор рече: "Хайде сега пушачите, събирайте си багажа и кеф ви в Турция, кеф ви в Афганистан! Там ви е мястото, ориенталци-тутунджии! Сигнализирахте за неуместен коментар"Глигоре, проблема е, че даже и в Турция отдавна не се пуши в заведенията ... Иначе казано и те са преди нас, пък и не са фалирали нещо ...
41
1
 
6
 
! Отговори
До Стоянов преди 12 години
Ееее, ти па много отворен - след всяка вечер в заведение да си носиш сакото на химическо .... т
40
4
 
5
 
! Отговори
не ревете преди 12 години
Ако забраната е обща НИКОЙ няма да фалира! Данеби пушачите да не излизат повече? Айде стига глупости! Бъдете хора, а не ***!
39
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не се забранява на пушачите да пушат, никой няма да ви конфискува цигарите или да ви ги дърпа из устата, просто няма и аз да пуша с вас, щото не искам, а не както е сега да отида на диско и да се надишвам с дим, да ми дразни на очите и да смърдя на катран.
38
2
 
3
 
! Отговори
Петърчо преди 12 години
Викаш , щом там нямат елементарна култура , що пък ние да имаме. Ми какво чакаш? Събличай се и ходи да пикаеш по улиците. Стани по-ингилиз от ингилизите. Така де , ти се засегна че онази бабката визирала Бг мъжете. Ми тогава пусни жената си да стане ингилизка. Не е късно!

Спонсорирани публикации