Квалификация на персонала - проблем №1 за туризма

Не лошата инфраструктура, а липсата на добре образовани кадри спъва отрасъла
Обновена: 29 авг 2012 20:23 | 29 авг 2012 20:20,
89
Квалификация на персонала - проблем №1 за туризма
Снимка: Creative Commons

Ниската квалификация на кадрите в туризма вече е основен проблем за конкурентоспособността на туризма в България, като измества лошата инфраструктура, която доскоро беше най-голямата пречка за развитието на успешен туризъм.

Ако досега основна спънка за превръщането на туристическия отрасъл във водещ за икономиката ни беше инфраструктурата и липсата на достъп до туристическите забележителности, маршрути и дестинации, то сега липсата на високо образован персонал в сектора пречи за развитието на успешен туризъм у нас.

Около този извод се обединиха представители на туристическия бранш, експерти и преподаватели по туризъм на кръгла маса, посветена на проблемите с професионалната компетентност на човешките ресурси в туризма.
Първият основен проблем на туризма ни в момента е възприемането му като сезонен отрасъл, заяви проф. Мария Воденска, преподавател в специалност „Туризъм“ в СУ „СВ. Климент Охридски“. Работещите в сферата на туристическите услуги мислят за туризма като временно явление, разчитат на поговорката „ден година храни“ и затова не полагат никакви усилия да усъвършенстват знанията и уменията си.

На второ място проф. Воденска посочи все по-засилващата се тенденция към изтичане на кадрите в чужбина заради възможността за по-успешна кариера и по-високото заплащане. Иначе българската система на обучение е на високо ниво, признава експертът. Проблемът е, че се къса връзката между теоретичната подготовка и прилагането й на практика, каза проф. Воденска. 

Тя припомни добре познатата световна практика, при която във всяко туристическо предприятие се заделя процент от приходите за усъвършенстване на квалификацията на персонала. „В България се хвърлят огромни средства за материална база – мебели, климатици, техника, но не и за обучение на персонала, който реално осъществява връзката с клиента. Крайно време е бизнесът да разбере, че туризмът е преди всичко кадри“, обобщи експертът.

Тя допълни, че трябва да се акцентира върху квалификацията и развиването на уменията на място, а не задължително в учебното заведение, което е широко популярно в цял свят, но не се прилага в България.

Председателят на туристическата камара проф. Цветан Тончев акцентира върху това, че трябва да се обърне внимание на квалификацията на кадрите, които обучават персонала и на тяхната практическа подготовка. Според него един теоретик задължително трябва да е преминал през всички стъпала и на практиката, за да преподава туризъм.

Професор Васил Гъдев, който е дългогодишен директор на гимназията по туризъм в София, изказа мнение, че в основата трябва да бъде подготовката на средния кадрови потенциал. Той обърна внимание, че България сериозно изостава от страните в ЕС и като квалификация на хората, и като материална база за обучението им.

Целият материал можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: туризъмкадри в туризма
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
2
 
! Отговори
Karasikidjamov преди 11 години
problem nomer edno e risk ot zaguba na imustestvoto ili na jivota na chujdestrannite turisti... uhapvane ot bezstopanstveni kucheta, padasti balkoni, strosheni ulitzi, trotoari, bombi, izmamnitzi doktori, taksidjii, politzai, changebura, neizpalneni obestania ot turoperatorite za predvaritelno plateni uslugi...s edna duma nepochnenost, nechestnost, izmami, krajbi, ubiistva, totalna mrasotia zaplashvat turistite v bg... a dobre obuchenite bg kadri sa otdaaaavna daleche ot zaplata 500 bg lv...
74
0
 
3
 
! Отговори
SELO преди 11 години
NE SAMO HOTELIERITE .VSI4KI BASH BIZNESMENI SA TAKA NEGRAMOTNI .U4ETE SE OT TURZIA,ITALIA,GERMANIA.NA TARGOVIA.TAM KUPUVASH I IMASH.BONUS .A PRI NAS IDAT OSHE SMETKI .MALEEE.DA TE BOLI GLAVA.DA NE GOVORIM I KOLKO KRAJBI V HOTELITE I KOLKO LOSHA HRANA DAVAT,ZA DA E EFTINA I STARA,
73
0
 
7
 
! Отговори
к. станев - ст.з. преди 11 години
българските бизнесмени нямат качествен персонал защото не искат да развържат кесията защото са скрънзи и си мислят че някой е луд да им работи за 20 лв. на ден БАДЕВА СТОЯ БАДЕВА НЕ РАБОТЯ тъй да знаят и затова е най добре в черния сектор те като са бизнесмени да плащат данъци и да хранят чиновници аз ще работя нелегално
72
0
 
10
 
! Отговори
@@@ преди 11 години
крайно време хотелиерите/богаташи/ да плащат на кадрите си подобаващи заплати ,това са хора със занаят,а занаят се краде -не се учи,има и една поговорка:"готвачи и търговец се раждат",така че това са професии които ,ако не плащаш за труда и си виснал..........това са персонала от където печелят
71
0
 
6
 
! Отговори
э преди 11 години
Бягаите,и защо? Защото на тия отгоре все не им стигат парите.
70
0
 
5
 
! Отговори
э преди 11 години
Бягаите,и защо? Защото на тия отгоре все не им стигат парите.
69
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вече 14 години съм на трудов договор в туризма и съм както по-долу се изразиха квалифициран кадър - заплата 600.00 лв.без привилегии от понеделник до петък от 09:00 до 18:00.Няма значение компютърната грамотност, сертификацията по IATA, сертификатите за владеене на език, диплома за завършена магистратура (отдалечено обучение) за Мениджър в туризма и др. - Истината е че, българският работодател е кюмбе, което не си цени персонала. Радвам се че имам работа на целият фон, но е жалко заради ценза!
68
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Странно и срамно за 300-400 лв. да се опитваш с дипломите си и знаничта си да пробиеш?!?! Сервитьорите и готвачите е ясно те си вземат своя дан по други начини и си докарват горница (в крайна сметка гладен готвач няма да видите, както и сервитьор без да си докара допълнителна заплата от бакшиш), но в туризма има адски много и друг персонал, който в частност не попада в тази графа и за съжалениес тази заплата определено няма кой да се хване освен нискообразовани и със самочувствие ***.
67
0
 
10
 
! Отговори
От 79 преди 11 години
а-а-а-а забравих ли да вметна, че до края на годината и аз се изнасям ;)Да им честито ежегодишният ръст в туризма на българските хотелиери и ресторантьори, а на фирмите в туристическият бранш им пожелавам все така да наемат неквалифицирани и необразовани и най лошото неефективни кадри.На Жозе Барозу му предлагам при обиколката си в София да кривне из уличките да види каква е действителността!
66
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мда, като сертифициран екскурзовод с 2 западни езика (английски [TOEFL] и испански [DELE]) и завършил екскурзоводство с диплом от МОН и член на Асоциацията на Българските Екскурзоводи искам да вметна, че работа нема - БЕГАЙТЕ ;)Жалко, но факт. Не съм много съгласен, че кадри няма, кадри има, но бизнеса нарочно търси неквалифицирани кадри за да им плаща по-малко. Особено това се отнася за хотелите и ресторантите където нивото е под всякаква критика, а много квалифицирани кадри избягаха!
65
0
 
26
 
! Отговори
с. преди 11 години
Българските цървулкьовци първо да се научат да плащат и тогава да плачкат за кадри!Предлагат смешни зплати на фона на безумни изисквания!Всичко читаво и образовано се изнася с 300 от Бантустана!Всеки,който е имал досег с български "бизнесмен" знае за какво говоря!Няма по-големи *** на планетата!
64
0
 
18
 
! Отговори
чичо Фичо преди 11 години
Кой нормален и кадърен готвач ще работи 120 дни по 12 часа без почивен ден и ще бъде адекватен.А за подготовката в гимназиите по туризъм нямам думи там все още се учат технологии на готвене от преди 30 г.яко запръжки и мазньочи!
63
0
 
3
 
! Отговори
э преди 11 години
всичко е пари
62
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мутротъпанарската мафиозка собственост в туристическия ни бизнес е основния проблем, който влече всички останали.Затова накрая и туристите ни са от типа на алкохолика немец, убит от другарчетата си алкохолици и пияницата англичанин, който едва не уби барманчето с камък в главата.
61
0
 
13
 
! Отговори
кака преди 11 години
бг ще реве за кадриняма и от къде да внесе
60
0
 
19
 
! Отговори
gtf преди 11 години
Като видях заглавието си помислих, "тва поредната платена от някой, като пожарникаря статия в стил лош мат'рял" оказа се, че в нея се мърди основния проблем на Българската икономика : "Крайно време е бизнесът да разбере, че туризмът е преди всичко кадри, като тва важи не само за туризма.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Костов е виновен!
58
0
 
23
 
! Отговори
Вени преди 11 години
Това което придобиваш с годините неможе да ти го даде една диплома дори в най -престижнияуниверситет.Професията ми е различна ,но когато човек си обича работата има какво да научи в нея , но това става с много години труд ,хиляди клиенти минават и се научаваш да владееш тази професия до съвършенство и когато видиш клиента вече ще знаеш какво очаква от теб.Но днес ако не си на 20 неможе да работиш защото изискванията на собствениците е не квалификацията и опита ,а късата пола .Непрофесионализъм.
57
1
 
17
 
! Отговори
Вени преди 11 години
Смятам , че тук се бърка понятието квалифициран с опитност.Едно е да вземеш в училище дипломи какви ли не ,друго е да умееш да работиш това .Повярвайте едното няма нищо общо с другото.Диплома не може да ти създаде клиенти ,нито да ги задържи ,но опита -да.Аз работя тази професия от 20 години .Тръгнах най отдолу и стигнах до горе .Разликата е в това ,че аз лично съм направила доста места печеливши с работата си ,но тези с многото дипломи за туризъм ги направиха губещи преди това.Опит а не диплома
56
1
 
14
 
! Отговори
lll преди 11 години
Иначе българската система на обучение е на високо ниво, признава експертът.xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaaaaaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxxaxaxaxaxaaxaxaxaxaмуууууааааааахахахахахахахахахахахахахахахахахахаххахахахахаха