Квалификация на персонала - проблем №1 за туризма

Не лошата инфраструктура, а липсата на добре образовани кадри спъва отрасъла
Обновена: 29 авг 2012 20:23 | 29 авг 2012 20:20,
89
Квалификация на персонала - проблем №1 за туризма
Снимка: Creative Commons

Ниската квалификация на кадрите в туризма вече е основен проблем за конкурентоспособността на туризма в България, като измества лошата инфраструктура, която доскоро беше най-голямата пречка за развитието на успешен туризъм.

Ако досега основна спънка за превръщането на туристическия отрасъл във водещ за икономиката ни беше инфраструктурата и липсата на достъп до туристическите забележителности, маршрути и дестинации, то сега липсата на високо образован персонал в сектора пречи за развитието на успешен туризъм у нас.

Около този извод се обединиха представители на туристическия бранш, експерти и преподаватели по туризъм на кръгла маса, посветена на проблемите с професионалната компетентност на човешките ресурси в туризма.
Първият основен проблем на туризма ни в момента е възприемането му като сезонен отрасъл, заяви проф. Мария Воденска, преподавател в специалност „Туризъм“ в СУ „СВ. Климент Охридски“. Работещите в сферата на туристическите услуги мислят за туризма като временно явление, разчитат на поговорката „ден година храни“ и затова не полагат никакви усилия да усъвършенстват знанията и уменията си.

На второ място проф. Воденска посочи все по-засилващата се тенденция към изтичане на кадрите в чужбина заради възможността за по-успешна кариера и по-високото заплащане. Иначе българската система на обучение е на високо ниво, признава експертът. Проблемът е, че се къса връзката между теоретичната подготовка и прилагането й на практика, каза проф. Воденска. 

Тя припомни добре познатата световна практика, при която във всяко туристическо предприятие се заделя процент от приходите за усъвършенстване на квалификацията на персонала. „В България се хвърлят огромни средства за материална база – мебели, климатици, техника, но не и за обучение на персонала, който реално осъществява връзката с клиента. Крайно време е бизнесът да разбере, че туризмът е преди всичко кадри“, обобщи експертът.

Тя допълни, че трябва да се акцентира върху квалификацията и развиването на уменията на място, а не задължително в учебното заведение, което е широко популярно в цял свят, но не се прилага в България.

Председателят на туристическата камара проф. Цветан Тончев акцентира върху това, че трябва да се обърне внимание на квалификацията на кадрите, които обучават персонала и на тяхната практическа подготовка. Според него един теоретик задължително трябва да е преминал през всички стъпала и на практиката, за да преподава туризъм.

Професор Васил Гъдев, който е дългогодишен директор на гимназията по туризъм в София, изказа мнение, че в основата трябва да бъде подготовката на средния кадрови потенциал. Той обърна внимание, че България сериозно изостава от страните в ЕС и като квалификация на хората, и като материална база за обучението им.

Целият материал можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: туризъмкадри в туризма
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
26
 
! Отговори
Тя преди 11 години
Това са пълни глупости ! Защо никой не пише статия за експлоатацията на персонала в туризма и укриването на данъци ? А за мотивиращо възнаграждение не може и да става въпрос ! Когато се подобрят условията на работа,вероятно и квалифицираността на кадрите също ще нарастне. Да не говорим, че инфраструктурните проблеми са си доста сериозни.
34
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Достатъчно е да отидете в един МакДоналдс за да разберете какво е работа с клиенти. Всяка дума, всяка усмивка, всеки жест е добре заучен предварително и не случайно са толкова успешни в целия свят. Отидете в същото в един по скъп ресторант в българия и ще видите, че сервитьорът няма и на половината от професионализма на служителите в МакДоналдс.
33
0
 
10
 
! Отговори
антиЕС преди 11 години
никога не си залагайте имота щото ще плачете,ние сме хайдушка нация,така че с ипотека не става ,всичко е хора и протекции
32
0
 
20
 
! Отговори
до 34-ти преди 11 години
приятелю, незнам каква теза защитаваш, ама едно е да разграбиш държавни активи и с вече построени хотели криминално присвоени зад термина "приватизация" да се пробваш да станеш бизнесмен, друго е да заложиш единственото си жилище (може би панелен апартамент) и да се пробваш да станеш бизнесмен. Ако не си усетил на къде бие дискусията, по-добре не участвай в нея, тук става въпрос за неморален, нечестен старт и пълно разграбване на държавни активи, създадени от нашите баби, дядовци, бащи и майки.
31
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колкото плащат, толкова ще получават. Селяни със самочуствие, да са ми началници, няма как да стане. Да се държиш учтиво с клиента разбира се е задължително, но да понасям Бай ***-началник, няма да го бъде!
30
0
 
10
 
! Отговори
F&B преди 11 години
До Анонименмного си прав, заплата - малка,недостиг на персонал , голямо текучество на персонал, и за финал си готов да вземеш всеки който има ръце и крака и иска да изкара 5лв.
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
31, пияно или не пияно клиентът е този от когото си изкарваш парите и ако не го обслужиж така че да остане доволен утре ще останеш гладен. Туризмът не случайно се учи дълго време, защото част от убучението включва и умения за работа с пияни или невъзпитани клиенти!
28
14
 
4
 
! Отговори
до 27 преди 11 години
Заложи имота си ве,или родителите ти да заложат имота си.Бизнеса е риск,а не само печелене на пари.След като си уверен в успеха си,какъв ти е проблемът не мога да разбера.Едно трябва да знаеш в този живот и Стойчков го е казал,"който играе печели,който не играе не печели,....без риск няма печалба",може целият ти живот да мине в обвинения и никога да не предприемеш мерки сам да промениш живота си.Може да съм мега *** но аз си храня семейството,благодарение на това,че всеки ден вярвам на себе си
27
0
 
20
 
! Отговори
мутризъм преди 11 години
Всичко им е незаконно - и хотелите, и ресторантите, и работа без договори, и укриването на доходи. Наркотиците са основния им доход.Печелят милиони за един сезон, а искат перфектно обслужване за 300 лв. заплата.
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
най-голямата пречка за развитието на туризма е ниската работна заплата, която гони младите българи с по един, два чужди езика в чужбина, а на тяхно место се наемат турци и *** и те с три езика,но вместо английски и немски - със български, *** и турски. А за турчина и *** важното е да падат, 300-400 лв. на месец, да има какво да гепне от кухнята(неръждаеми лъжички, чашки, някой друг банан за вскъщи и т.н.) и за това е цялата галимация... Ама българския бизнесмен е клошар и те така...
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
29, а проблемът беше само в усмивката... Шофьорите на такситата пушат и надуват чалга, а таксито е мръсно, рецепционистките се държат все едно още сме в социализма и т.н.
24
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Работещите в туризма трябва да разберат, че клиентът е цярят! Никъде по света света не съм виждал толкова вкиснали физиономии, колкото в България, а една усмивка не струва нищо!
23
0
 
2
 
! Отговори
..... преди 11 години
Знам как някакви сервитьорки,готвачи,камериерки,пиколата и рецепционистки има къде да си развиват потенциала в точно тези професии!
22
2
 
16
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Хе, хеееее, направиха си хотели с нечестно спечелени пари, строим магистрали за туризма, правим им реклама с държавни /народни/ пари, ДДС по изключение е по-ниско само за туризма, сега пък нямало квалифициран персонал. Ами обучете си, бе господа в бранша, имате цели сезони, плащайте за курсове и квалификация, бръкнете в собствените си джобове, не чакайте наготово от държавата!
21
19
 
3
 
! Отговори
до 20 преди 11 години
Ако си по умен от една мутра изкарай повече пари от нея и недей да им работиш?Има банки,предоставяш си бизнес проекта,одобряват те,дават ти парите и почваш да печелиш.Толкова е просто,колкото и ти.
20
1
 
23
 
! Отговори
Занаят да откършиш преди 11 години
Глупости на търкалека,квалифицираните кадри няма да се хванат за 350-500лв. заплата,защото са инвестирали в себе си и чужбина им предлагат много приемливи условия за заплащане.Сами се сещайте за заплащането в българските курорти кой ще се навие да бачка...куцо,кьораво и сакато.Каквото заплащането,такова и обслужването.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тя допълни, че трябва да се акцентира върху квалификацията и развиването на уменията на място, а не задължително в учебното заведение, което е широко популярно в цял свят, но не се прилага в България........ гледайте каква глупост..
18
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако има начин, да се организира народа, и да не ходи на работа един месец поне. Да се постави условие за наистина добро заплащане! След като м,утрите имат пари за луксозни коли, значи могат да си позволят да плащат достойни заплати. Никак не е честно да се дават трухи, а мутрите, да хвърлят огромни проции месо, да се надуват с доходи, и да искат робски труд!По-добре се разхождай в гората, отколкото да работиш за вятъра!
17
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СМЕШНИЦИ ми вкарайте си от Англия и Германия :)
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Основният проблем на туризма са *** тикви и мутрите.

Спонсорирани публикации