Квалификация на персонала - проблем №1 за туризма

Не лошата инфраструктура, а липсата на добре образовани кадри спъва отрасъла
Обновена: 29 авг 2012 20:23 | 29 авг 2012 20:20,
89
Квалификация на персонала - проблем №1 за туризма
Снимка: Creative Commons

Ниската квалификация на кадрите в туризма вече е основен проблем за конкурентоспособността на туризма в България, като измества лошата инфраструктура, която доскоро беше най-голямата пречка за развитието на успешен туризъм.

Ако досега основна спънка за превръщането на туристическия отрасъл във водещ за икономиката ни беше инфраструктурата и липсата на достъп до туристическите забележителности, маршрути и дестинации, то сега липсата на високо образован персонал в сектора пречи за развитието на успешен туризъм у нас.

Около този извод се обединиха представители на туристическия бранш, експерти и преподаватели по туризъм на кръгла маса, посветена на проблемите с професионалната компетентност на човешките ресурси в туризма.
Първият основен проблем на туризма ни в момента е възприемането му като сезонен отрасъл, заяви проф. Мария Воденска, преподавател в специалност „Туризъм“ в СУ „СВ. Климент Охридски“. Работещите в сферата на туристическите услуги мислят за туризма като временно явление, разчитат на поговорката „ден година храни“ и затова не полагат никакви усилия да усъвършенстват знанията и уменията си.

На второ място проф. Воденска посочи все по-засилващата се тенденция към изтичане на кадрите в чужбина заради възможността за по-успешна кариера и по-високото заплащане. Иначе българската система на обучение е на високо ниво, признава експертът. Проблемът е, че се къса връзката между теоретичната подготовка и прилагането й на практика, каза проф. Воденска. 

Тя припомни добре познатата световна практика, при която във всяко туристическо предприятие се заделя процент от приходите за усъвършенстване на квалификацията на персонала. „В България се хвърлят огромни средства за материална база – мебели, климатици, техника, но не и за обучение на персонала, който реално осъществява връзката с клиента. Крайно време е бизнесът да разбере, че туризмът е преди всичко кадри“, обобщи експертът.

Тя допълни, че трябва да се акцентира върху квалификацията и развиването на уменията на място, а не задължително в учебното заведение, което е широко популярно в цял свят, но не се прилага в България.

Председателят на туристическата камара проф. Цветан Тончев акцентира върху това, че трябва да се обърне внимание на квалификацията на кадрите, които обучават персонала и на тяхната практическа подготовка. Според него един теоретик задължително трябва да е преминал през всички стъпала и на практиката, за да преподава туризъм.

Професор Васил Гъдев, който е дългогодишен директор на гимназията по туризъм в София, изказа мнение, че в основата трябва да бъде подготовката на средния кадрови потенциал. Той обърна внимание, че България сериозно изостава от страните в ЕС и като квалификация на хората, и като материална база за обучението им.

Целият материал можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: туризъмкадри в туризма
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
23
 
! Отговори
антиЕС преди 11 години
а веееее мучовци колкото плащате толкова ще получите,да ви пратим завършили кембридж нещете ли веееее,мамка ви кебапчийска,не е проблема в кадрите,проблема е в псевдобизнесмените ни ,че сервитьори и шкембечорбалии станаха бизнесмени,ние бизнес нямаме,имаме кебапчии и темподобни индивиди,които скоро ще изчезнат
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
статията е дрън дрън
13
1
 
27
 
! Отговори
от Дупница преди 11 години
Кандидатствахме с една приятелка за обикновени камериерки на морето. И... представяте ли си, трябвало да отидем на интервю, за да преценят дали да ни вземат на работа, не можало само по документи и снимки по интернет.Кой безработен има излишни пари да харчи за път, за да отиде на такова интервю и евентуално да не го вземат на работа.Гърция ни е по-близо, хем повече плащат, хем не ни карат да пътуване 2 пъти.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Таз зима ки биде невероватна, Бих рекъл ако можам така така да кажам- свръхнатоварена( емоционално)
11
0
 
25
 
! Отговори
Bob преди 11 години
Квалифицирани кадри!? Отде? Че кой да ги квалифицира? Бай простакът, дето ги е наел да се гърбят без договор, сигур много е квалифициран...Но и две хил. лева да й дадат на селянката продавачка, тя пак ще гледа накриво клиента и пак ще щипе от касата.На бай ушев и пет бона да му дадат- пак ще си прибере рушвета- 20, 50, кой колкото даде...На бай лекар 15000 лв. заплата да му дадат- пак ще иска под масата за операции и прегледи...
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За толку пари , толку сирене давам... и малце кютек..
9
0
 
30
 
! Отговори
??? преди 11 години
Може ли някой да ми обясни, защо в сайтовете за работа продължават да валят обяви за работа по морските курорти за сезон лято 2012?Краят на август е, а все още се търси усилено персонал.Има нещо гнило - или наемат хора за по 1 месец и ги гонят без да им платят.Или хората сами бягат, защото не им плащат.Вече никой не смее да рискува да прави разходи, за да отиде да работи по морето, а след първия месец, да му пращат пари за да се върне.
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кат са научите да плащате тогай ки имате квалифицирани работяги. Тъй ки знайти пишманите работодатили. Иначи - на царевицата
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това важи за целия обслужващщ персонал по магазини и заведения. Ти искаш да купиш, оно се държи като мамут и ще направи така, че да не го купиш.
6
0
 
21
 
! Отговори
ха-ха преди 11 години
за заплата чисто 300лева на месец какъв персонал очаквате?После имали били печалба 8 милиона от сезона(примерно- един средно развит курорт)Решенията се вземат от управителния съвет на съответното дружество, не от форумците на днес.бг
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да беше само на туризма този проблем!!!
4
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За 300/400 лева заплата, каква квалификация искат тези печалбари???Квалифицираните и тези, които владеят езици заминават за чужбина, където им предлагат в пъти повече!
3
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А заплащането как е?Каквито парите,такова и обслужването.
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ха ха ха ха ха ха ха напишете "платен репортаж"
1
4
 
35
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Ъъъ нискоквалифицираните кадри се търсят от нискоквалифицирани работодатели, в работната ръка ли е проблема според вас?

Спонсорирани публикации