Българите устояли на „изкушенията“ на кредитния бум

Вече можем да изчислим какъв е личният ни кредитен рейтинг
16 окт 2012 15:10,
62
Българите устояли на „изкушенията“ на кредитния бум
Снимка: архив Reuters

Личният кредитен рейтинг на българина като цяло е добър, средно той може да получи ипотечен кредит до 34 хил. евро, потребителски до 3 800 евро и кредитна карта с лимит до 750 евро. Това показват резултатите на първите 1000 души, премерили личния си кредитен рейтинг.

Това вече може да стане интерактивно на сайта CreditPoint.bg, разкри изпълнителният директор на „Кредит Център“ Тихомир Тошев.

Необходимите данни за изчисляване на личния кредитен рейтинг са възраст, семейно положение, място на живеене (голям или малък град), задлъжнялост, както и образование и място в йерархията на работа. И, разбира се, какъв е доходът на потребителя.

Скалата, която измерва рейтинга, е с минимални 350 и максимални 750 пункта. Средното за първите 1000 души е 443 пункта, което е съвсем близо до „добър“ кредитен рейтинг.

Тихомир Тошев коментира тези данни с думите, че като цяло българите са успели да избегнат голямата кредитна задлъжнялост и сме избягали от „изкушенията“ на кредитния бум през периода 2005 – 2008 година. Освен това доходите на работещите са останали стабилни.

Препоръките на експертите са преди да се изтегли кредит, потребителите да проверят личния си рейтинг. След като получат оценка, на сайта автоматично излизат и предложения за разумни размери на различни по вид кредити – ипотечни, потребителски или за кредитни карти.

„Българите все още нямаме достатъчна финансова култура за кредитните карти. По тази причина и те се използват много предпазливо от потребителите, а и от самите банки“, коментира още Тошев.

На сайта е вграден и калкулатор, който може да отговори на въпроса дали е изгодно да рефинансираме стар кредит. Според експертите от „Кредит център“ около 12% от отпуснатите кредити могат да бъдат рефинансирани в полза на кредитополучателя.

„Не бива да теглим ипотечен кредит за срок от 25 години, например, и периодично да си плащаме вноските по него. Ипотечните кредити трябва да бъдат управлявани“, съветва още Тошев.

Своеобразното проучване показа още, че 11% от анкетираните имат личен кредитен рейтинг под 350 пункта. Това е лоша оценка и потребителите трябва да работят, за да я подобрят, съветват експертите. За съжаление обаче част от тези хора са от малки населени места, работещи нискоквалифицирани дейности, съответно и доходите им не са високи.

В други случаи става дума за хора, подвели се по рекламите и изплащащи по няколко кредита.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българите все още имат достатъчна финансова култура за кредитните карти, по тази причина те не се използват много.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1. Това нещо като рейтинг ли е?2. Край на порочната система може да се сложи,явно,само в условия на война,в която банкерите бъдат изпратени на фронта,барабар със персоналите от хранителни магазини,и всякакви,чиято цел е едно болно,слабо и зависимо население.Това е много народ!
46
0
 
5
 
! Отговори
фак дъ джуус преди 11 години
Кризата трябваше да сложи край на тази порочна система, за съжаление не банките а обикновените хора го ядоха големия. Факт е че банките прехвърлят цената на риска върху изрядните платци, което е абсурдно.
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕ ВЗЕМАЙТЕ КРЕДИТИ ОТ БАНКИТЕ.ТОВА СА ДЕ ФАКТО ЛИХВАРСКИ ДРУЖЕСТВА,ОБЛЕЧЕНИ С ДЪРЖАВНИ РАЗРЕШИТЕЛНИ,КОИТО ХИТРО ЩЕ ВИ ИЗВОЗЯТ.
44
0
 
6
 
! Отговори
безработен преди 11 години
Всеки който иска да се зароби за цял живот да тегли кредит.Явно банките доста са се стреснали че никой вече не им иска кредитите чак по новините започнаха да се излагат.Та ние сме на ръба на оцеляването какк да теглим кредити....
43
0
 
2
 
! Отговори
Краси преди 11 години
Банките са най големите крадци, и достойни заместници на бандитите от където видиш банкер бой и е...е само тека ще се оправят нещата .........
42
0
 
0
 
! Отговори
Vapros? преди 11 години
Nevermind, vidiah go :)
41
0
 
0
 
! Отговори
Vapros? преди 11 години
Hora na koi site go izchisliavate tozi reiting?
40
2
 
0
 
! Отговори
до #50 преди 11 години
Ти какво произвеждаш...и колко?
39
0
 
20
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
В банката ми предлагат да си плащам сметките за ток и вода с кредитната карта. Викам не мерси,един път да я изплатя и я закривам, а те ме гледат все едно съм им изпил кафето. Като искат да теглим кредити и кредитни карти да направят приемливи лихвите. Балъците свършиха.
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те банките реално държат правителствата на власт със заеми.Нашите правителства за 23 години успяха да изгонят 1,5 милиона души от България.След още толкова ще останат 5 милиона души,от които 2 милиона пенсионери,1 милион деца и активни хора работещи и 2 милиона ***.Та на кой са тръгнали да дават кредити и кредитни карти не знам...Освен да внесат индийци и китайци.
37
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това ЛИХВА,КРЕДИТ,КРЕДИТНА КАРТА са думи,които вече не искам да чувам!Ако си спестя пари ще си купя,ако не няма и точка!Да мизерувам аз за да им стана роб на банките?Не мерси вече!!!
36
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пуснах изчисляване на кредитен рейтинг и разбира се се оказа, че сайта е калпаво направен. Примерно не можеш да въведеш доход на домакинство от 10000 лева - дава някаква безмислена грешка. Има някакви полета, в които не е ясно какво се иска и т.н. В крайна сметка калкулатора на рейтинга ми даде, че мога да изтегля до 130 хиляди евро. зарибяване и нищо повече.
35
1
 
19
 
! Отговори
с. преди 11 години
Тия лъжат и мажат като луди!Съдилищата са задръстени от дела,а тия *** съдия-изшпълнителите направиха гуши като пеликани!Оня ден нещо се мотах и в центъра гледам табела до табела на тия каиши!И номер 814 да речем!Ако хората имаха пари и си плащаха от какво щяха да живеят тия прилепи!?Стотици са и издържат офиси в центъра,персонал и така нататък!Плащали си били българите и не знам какво си!Добре,че е ЕС да въведе малко ред в тая дупка!Щат не щат ще пооправят законодателството!
34
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това с кредитите е схемата на богатите да ви вземат имотите. Защото "в България все още има хора, които се дразнят от факта, че 99% от хората разполагат с имот", който дава на собственика си относителна независимост.
33
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако докажеш, че не ти трябва кредит, всяка банка се натиска да ти дава. Ако ти трябва, никой не ти отпуска. На това му се вика "кредитен рейтинг".
32
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво за лъжите. Добре го давате. А кой ривеши, че немало плащания по кредитите скоро и имало било много лоши кредити. Не съм бил аз. Па вие бяхте.
31
12
 
12
 
! Отговори
до 31 преди 11 години
ПРИ СТАНДАРТА НА ГЕРБ ВЗЕМАНЕТО НА КРЕДИТ = САМОУБИЙСТВО.--При БСП стандартът беше много по-нисък по-нисък. При Луканов и Жан Виденов заплатата беше 10 долара на месец. Станишев управлява с мандат на турците, заедно с ДПС и НДСВ.Навсякъде където имаше комунистически партии, стандартът на хората се срина до нулата.
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ъ, моят рейтинг е само 610. Добре, че детето е само едно. Неее, добре, че не смятам да тегля повече кредити!
29
5
 
14
 
! Отговори
до 34 преди 11 години
Кредита е измислен за бедняците, които обичат да се правят на г*зари и обичат да бъдат лъгани и будалкани.--Сериозно, явно никога не си бил в бизнеса и нямаш на представа, че голям бизнес се прави с кредити. За да построиш завод, голяма сграда и т.н. ти трябват десетки и стотици милиони - това става само с кредит. И в БГ и на Запад.