Пак ще поскъпват лекарствата

Пациентите ще доплащат с до 30% повече
Обновена: 26 ное 2012 14:08 | 26 ное 2012 12:31,
83
Пак ще поскъпват лекарствата
Снимка: архив Reuters

Нов скандал за цените на лекарствата се разрасна в края на миналата седмица. Има реална опасност да поскъпнат някои медикаменти, заплащани напълно или частично от Здравната каса, вместо да поевтинеят, за което се работи от няколко месеца насам.

Става дума за подготвен документ, който предвижда пациентите да доплащат за скъпоструващи лекарства с до 30% повече, отколкото досега. Очаква се по-късно днес окончателно да се реши дали новият договор между Българския фармацевтичен съюз и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще влезе в сила. За момента документът е спрян.

Според него отстъпката, която сега се прави от фармацевтичните производители, ще се разпределя пропорционално между касата и пациента, което ще натовари допълнително пациентите. Сегашните правила гарантират, че ако едно скъпоструващо лекарство не се реимбурсира изцяло от здравната каса, отстъпката се поема от производителите.

Новият режим ще доведе до много по-скъпи медикаменти, а дори и до смъртни случаи сред пациенти с тежки хронични заболявания, смятат съсловните организации на пациентите. Те изчисляват, че ако едно лекарство струва 1000 лева и сега касата плаща 750 лева от тях, а останалите са за сметка на производителите, след промяната пациентът ще плаща в аптеката 250 лева от сумата, която касата не покрива.

Д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация каза пред Investor.bg, че предложението е прецедент и не трябва да се допуска влизането му в сила. Той обясни, че отстъпките от страна на фармацевтичните компании за лекарства на дистрибуторите и аптеките досега е покривали част от цената на лекарствата, така че пациентът да не доплаща нито стотинка.

„Новите текстове, които се предлагат, предвиждат част от търговската отстъпката да се предостави на НЗОК. Няма основание за такова нещо. Стотици хиляди пациенти ще спрат да се лекуват, което ще ги инвалидизира“, прогнозира д-р Хасърджиев.

Освен това голяма част от тежките заболявания не са включени за лечение от здравната каса, според тези предложения.

Хасърджиев смята, че не е редно да се допуска въвеждането на подобни административни изисквания и трябва да се търси вариант, така че да се коригират нивата на реимбурсация.

Организациите на пациентите са против още една точка от договора, която залага лимит от най-малко осем минути за изпълняване на рецепта.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
e samo tova lipsvashe na bogatiyat narod
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поскъпват за вси4ки , които ги доживяха !
69
0
 
1
 
! Отговори
Даола преди 11 години
ДО 71Смирненски е един поет- титан, затова звучи актуално и днес.
68
0
 
2
 
! Отговори
az преди 11 години
2013 xopa daite da izmetem tazi papla4 nare4ena Gerb
67
1
 
4
 
! Отговори
оптимист преди 11 години
ЕЕЕЕ поредната Герб-ерска забивка.Вдигаме цените на лекарствата" .1)А защо нашето ДДС е 20% върху тях???Сега хората питат защо не е 0% или 5%..Спете спокойно.Няма да ги вдигат .Тиквата ще нареди така и си мисли че хората ще са довлни.и няма да задат ВЪПРОСА за ДДС-то2)Защо Не се реимбурсират на 90-100%.както е в другите европейски страни.Андрешко пак ще си кротува и ще е доволен че е надхитрил системата и няма да задава горните въпроси..Амин
66
0
 
2
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Факт е, че се печели доста от лекарствата. Та аптеките превишават по брой магазините за хранителни стоки в големите градове. На всеки ъгъл има аптека. За производителите, вносителите и посредниците не ми се говори. Печалбата явно е добра от най-ниското до най-високото стъпало.
65
0
 
1
 
! Отговори
55555 преди 11 години
Е за тази простотия ще изляза на протест, и от моето семейство /-5/ гласове на следващите избори за ББ.
64
0
 
6
 
! Отговори
666999 преди 11 години
Лекарите - все по-малка стават, а тези които остават са все учили- недоучили.Лекарствата от ден на ден все по-недостъпни. Да се добереш до квалифицирана мед.помощ е все по-трудно.А, сега на къде,при това положение? На улицата ,естествено!
63
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След тази новина съм категоричен - гласовете за Тиквун от Бянка, току-що станаха минус 4! Само от мен и семейството ми! Тези се *** от грабеж на бедните и угояване на гушите на богатите!!!! Как не ги е срам *** ниедни!
62
0
 
8
 
! Отговори
Атака преди 11 години
Аз не зная защо съм на тоз свят роден,не попитах защо ще умра,тук дойдох запленен и от сивия ден,и от цветната майска зора.Поздравих пролетта, поздравих младосттаи възторжен разтворих очи,за да срещна Живота по друм от цветяв колесница от лунни лъчи.Но не пролет и химн покрай мен позвъни,не поръси ме ябълков цвят:пред раззинали бездни до черни стениокова ме злодей непознат.И през облаци злоба и демонска стръвчерна сянка съзрях да пълзи златолюспест гигант се изправи сред кръв,
61
1
 
4
 
! Отговори
БараБойко преди 11 години
Гласувайте за който искате, хич не ме е*е, нали е демокрацияНаште бюлетини вече са в чувалите :)
60
0
 
11
 
! Отговори
SUPER преди 11 години
Лекарствата ще поскъпнатгоривата,хляба,електроенергията,данъците,месото и т.н. Поне още 100 години ще е така в фалирала България.Една държава няма ли собствено производство и земеделиезначи е фалирала.Стискайте зъби както казва вашия вожд Бойко.
59
0
 
5
 
! Отговори
aligudri преди 11 години
I don't need s.x the government f.cks me everyday
58
0
 
14
 
! Отговори
Я преди 11 години
Вече е пределно ясно, че резултатите от избори нямат никаква връзка с бюлетините, които пускаме ние избирателите ! Така ще бъде и 2013 г. , затова си правят каквото си искат !
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГРОБ.
56
0
 
3
 
! Отговори
:) преди 11 години
До ДаолаНамаление има да- касата плаща по- малко :)(пациентите - повече )
55
1
 
19
 
! Отговори
поевтиняват преди 11 години
Поевтиняват но не е заради ГЕРБ. Поевтиняват някои неща по каса само защото им пада патента и започва да се произвежда генерика. А поредната Министърка е ***. Вече направо ми липсва предишния некадърник
54
0
 
29
 
! Отговори
varg преди 11 години
Геноцидът на герб трябва да бъде спрян.
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така ще е, докато китайците не започнат да произвеждат лекарства.
52
0
 
14
 
! Отговори
пенсия преди 11 години
Какво направи "тежката артилерия" до сега . Хубава работа ама гербераска.ПП исраха поредното гуйно.СЛава на БКП , пардон на ГЕРБ.Тежко ни с тези калинки и кратуни.