България върви надолу в почти всички класации

Ситуацията за бизнеса се влошава, отчитат икономисти
Обновена: 29 ное 2012 15:17 | 29 ное 2012 15:15,
235
България върви надолу в почти всички класации
Снимка: Reuters

Публикуваните през последните години международни индекси показват, че България бележи влошаване на позицията си във всички класации, освен в една, показва изследване на Института за пазарна икономика.

Всяко подобрение на позицията в класациите води до доходите, заяви Светла Костадинова, изпълнителен директор на ИПИ.

Например лошо работещата съдебна система в последните 20 години бърка в джоба на българина, защото фирмите не сключват договори, когато знаят че може да не се изпълнят, а банките ограничават кредитирането, защото няма кой да ги защити, когато длъжникът е неизряден. Съответно фирмите, банките и гражданите правят значителни разходи да се защитят от некоректност или въобще не правят сделка, инвестиция, разход.

От ИПИ са изпратили запитване до окръжните съдилища в България, относно сроковете за обявяване в несъстоятелност в съответните съдилища. От 15 не са получени отговори, а другите са давали срокове от 2 години до 6-7 години. Тоест има определена неяснота, големи разлики, обобщи Костадинова.

Докато през 2011 г. България е била близо до средните нива в Европа по отношение на икономическата свобода и условията за правене на бизнес, то през тази година вече е в долната 1/3 на класацията. Влошаване се наблюдава и при възприятието за корупция, където страната заема последно място в ЕС. При индекса за човешко развитие промяна няма – отново сме на опашката.

Единствената добра новина идва от правото на собственост, което през тази година е по-добре защитено и България вече не е последна в ЕС. Въпреки това повод за радост няма, тъй като страната изпреварва единствено Румъния и заема предпоследно място.

За поредна година причините България да продължава да се сочи като най-бедната страна в Европейския съюз са недостатъчната защита на собствеността, тежките административни процедури, прекомерното регулиране на частните взаимоотношения.

Следващото правителство в България трябва да е смело в реформите по време на криза, защото кризата явно не е свършила, смята Явор Алексиев от ИПИ. Той даде пример с Полша, която се изкачва в международните индекси и отчита успешно икономическо развитие, като управляващата партия там е преизбрана и се е захванала още по-смело с реформите.

Реформите в България обикновено се посрещат със страх и опозиция. Това се дължи колкото на населението, което е изморено от тях, и натиска от заинтересовани групи за запазване на настоящото положение, толкова и на неспособността на политиците да убедят избирателите в необходимостта от промяна.

За подобряване на ситуацията в България от ИПИ предлагат премахване на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, също така облекчаване на изискванията за полагане на извънреден/нощен труд. Предлага се и заместване на част от държавната субсидия за висшите учебни заведения с проектно финансиране, ваучерна система за началното и средното образование.

Други мерки, които предлагат от института са:


- премахване на държавните субсидии за земеделието, железопътния транспорт, пощите;
- премахване на данък дивидент и данък наследство;
- разбиване на монопола на НЗОК;
- ускорено довършване на кадастралната карта;
- намаляване на административните структури и на заетите в администрацията;
- масово предлагане на е-услуги от администрацията и санкции за институциите и административните служители при липса на такива. 

Още новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още по темата: ИПИбизнес в България
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
5
 
! Отговори
boza преди 11 години
Nikoga , ama nikoga v Bulgaria nestata ne sa se reshavali s izbori ---- tova s izborite v BG e vjatar rabota, otnovo ste cufne njakoja nova partia deto ste obestava che ste izvede stranata ot krizata i kato doyde na vlast zhalna ni mayka !!
135
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Административен рекет преименуват ти улицата и ти искат пари за издаването на документ удостоверяващ промяната. През борческите години, ако не платиш със сигурност отнасяш боя.Сега ако не платиш, просто ще ти затриват бизнеса.За това реших, ще платя, на бой държа но на глад не.
134
2
 
9
 
! Отговори
KOM6IATA преди 11 години
BORISOV: ''Maistore , tam pri teb vsi4ko e na red , silna okonomika , super pati6ta , visoki zaplati , ami napravo 4udo e tova. Kak stava tova , dai urok pone malko.'' ERDOAN: ''Mnogo krade6 Boiko , mnogooooo. Niama bial den za tvoiat narod. Ti si nai golemiat tarikat-mafiot. Jalko. Aide zatvariai telefona , 4e imam mnogo rabota.''
133
1
 
28
 
! Отговори
отвратен преди 11 години
Много ми е интересно как ще коментира свалянето ни с 30 позиции надолу по критерия "балансиран държавен бюджет" главният "балансьор" на републиката Дянков - от 24-то място през 2008 г. на 54-то място 2012 г.
132
1
 
35
 
! Отговори
Шишо Бакшишо преди 11 години
Имало е имане,имало е нямане,ама такова нямане никога не е имало!
131
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що за антикризисни мерки са премахване на данък дивидент и данък наследство? Или премахване на субсидиите за селско стопанство, железници и пощи?И изобщо какъв е този институт по пазарна икономика? Нещо като вече бившия институт по изучаване на историята на БКП.
130
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България върви надолу в почти всички класации.Гарантирано от ГЕРБ!!!
129
0
 
31
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисаря преди 11 години
До ИПИДа.Виновен е Станишев,ама стария Станишев,че му е разрешил да кандидатства в Симеоново.То оттам се пръкнаха най-големите финансисти,инженери,юристи и .....футболисти.След 9 месеца следващото правителство да ги изпрати в затвора.Там им е мястото.
128
16
 
4
 
! Отговори
dnes.bg преди 11 години
Ще има пари за всичко! Виждате, че в най-тежката криза в света всеки ден откриваме кръстовища на по няколко нива, аули, библиотеки, пътища, проходи, театри... Всеки ден! И от първия си ден на управление платихме високите пенсии на пенсионерите, когато Станишев и Орешарски в Министерството на финансите ни оставиха държавата с половин милиард потопена. От първия ден плащаме високите пенсии и продължаваме!, подчерта премиерът.
127
2
 
12
 
! Отговори
az преди 11 години
Ami xopa vreme e ve4e da gi izmetem tiq kradlivi Gerbajii i da si izberem kadurni mladi xopa
126
0
 
33
 
! Отговори
ИПИ преди 11 години
Хайде Тикво,Време е да се оправдаеш,че пак Станишев е виновен!
125
20
 
11
 
! Отговори
безпартиен преди 11 години
Че не сме добре, не сме.Че сме зле, зле сме.Ама щяхме ли да бъдем по-добре ако БСП/ДПС бяха на власт в момента?Станишево/Догановата пасмина щяха да опоскат и малкото останало в държавата, Европари няма ше да видим посмъртно.Затова ви се чудя на акъла, какво очаквате от доказали се некадърници крадливи като Станишев и брат му Доган!
124
0
 
16
 
! Отговори
аз преди 11 години
"Лошо работеща съдебна система"се отразява много зле върху икономиката и живота на хората.Но това не им пречи да си раздават най- големи бонуси.Няма реформа в администрацията . Тя не само че не се намалява но с протежетата непрекъснато расте.Монопола на НЗОК е също голям проблем- те бесът . те колят -ДОКОГА БЕ!
123
8
 
16
 
! Отговори
123 преди 11 години
Пълни лъжи са това! Та ние сме отличниците на Европейския съюз (с Германия)! всеки ден се откриват нови магистрали, зали, мостове, кръстовища, училища и работни места. Освен това заплатите са ни сред най-високите в ЕС, да не говорим за пенсиите... Според мен Станишев и Тройната коалиция ги разпространяват тия неистини - утре Цветанов да се погрижи и родната милиция да "опази" хората, които са написали тези глупости...Да живее партията! да живее ББ!
122
6
 
5
 
! Отговори
KOM6IATA преди 11 години
Tseliat sviat varvi NADOLU. A ima li darjavi , koito varviat NAGORE.Ami da , ima SAMO 2 darjavi , te sa KITAI I TURTSIA. Samo 2 darjavi v tseliat sviat varviat NAGORE.
121
2
 
9
 
! Отговори
D преди 11 години
Tragedia v Balgaria.. Yjas.. Az sam mnogo shtastliva che jiveia v shtatite.. No mi e bolno za rodnini koito sa bolni i vse oshte jiveat tam.. Chyvam ot mladi hora kak kazvat che veche niamat taia lybov kam bulgaria, niama patriotizam..i napalno gi razbiram zashtoto tyk vijdam kak se jivee.. I razlikata e neveroiatna.. Samo stari hora i bolni ostanaha v Balgaria.. Vsichki kadarni izbiagaha na niakade da se spasiavat..tezi koito ne sa saglasni e samo zashtoto ne znaiat po dobar jivot..
120
0
 
17
 
! Отговори
БОЙКО БОРИСОВ преди 11 години
ДЯНКОВ Я ИМ КАЖИ КОЛКО СА ДОБРЕ АМА ПОНЕЖЕ СА 'ЛОШ МАТРЯЛ" И НЕ РАЗБИРАТ !!! ДЯНКОВ ИСКАМ ОЩЕ УТРЕ ПРИ КАЛИНКА ПО НОВА ТВ И ДА ИМ КАЖЕШ ПАК ЧЕ СА МНОГО ДОБРЕЕ ЯСНО !!!
119
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нa мен мерките ми изглеждaт изключително aдеквaтни и изпълними. aйде сегa мaлко действие
118
2
 
12
 
! Отговори
хаха преди 11 години
Е сега остава да махнат праговете и минималната работна заплата. Страхотно направо. То и сега в почвчето фирми всички се водят офис мениджъри и се осигуряват на минимума. Ако махнат праговете- край всички работещи ще се водят на 20 лв заплата, а като махнат и данък дивидент - още по добре за шефа. Какви са тия предложения и кой гений ги мисли. Тва все едно бившия ми шеф го е измислил- как да лапка повече а на онея дето бачкат -х*й в г-за
117
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
127, aбе кaто две грaмотно нaписaни и свързaни думи не можеш дa нaпишеш, зaщо aкъл си тръгнaл дa дaвaш...