Новата банкнота от 5 евро вече и с надпис на кирилица

Влиза в обращение от май
69
Новата банкнота от 5 евро вече и с надпис на кирилица
Марио Драги представи новата банкнота от 5 евро с надпис и на кирилица. Reuters

Новата банкнота от 5 евро, за първи път с изписано наименование и на кирилица, ще бъде въведена в обращение от май 2013 година.

Цялостният дизайн на банкнотата беше представен днес на  пресконференция на президента на ЕЦБ Марио Драги, съобщиха от пресцентъра на БНБ. На банкнотата за първи път е изписано на кирилица наименованието на единната валута „евро”, както и съкращението „ЕЦБ” (Европейска централна банка).

С този исторически акт кирилицата влиза в употреба в еврозоната и разширява влиянието на еврото като глобална валута. Така над 200 милиона души по света, използващи кирилицата, сред които и българите като пълноправни граждани на Европейския съюз, ще могат да прочетат на своя национален език думата „евро”, изписана върху банкнотата.

Както е известно, след присъединяването на Република България към ЕС в хода на разговорите с европейските ни партньори възникна един странен за нашето общество спор относно правилното изписване на думата „евро”. Този напълно излишен езиков спор стана причина за еднозначна консолидация на българските държавни институции около една безупречно мотивирана национална позиция.

Именно това зряло институционално поведение успя да достигне до пълното разбиране от страна на нашите европейски партньори и до правилното изписване на думата „евро” на кирилица във всички официални документи на ЕС, припомнят от пресцентъра на БНБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: БНБевроецб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Горан преди 11 години
Не разбирам, защо някои се възторгват толкова! Още повече не разбирам отрепките, които искат да сменим кирилицата на латиница! Зле, много зле! Това говори,че всред нас има родоотстъпници, предатели!Нито арменците,нито грузинците,нито гърците,нито етиопците, нито тайландците (да продължавам ли?), биха сменили азбуките се - символ на национална и културна идентичност!Само жалък нашенски червей може да си помисли това! Ние оше не сме в еврозоната. Дали ще влезем,Господ знае!Шенген ни се изплъзва!
35
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 11 години
В Македония това посрещтнато като признание, макар и малко късно, на македонските книжовници Кирил и Методи.
34
0
 
0
 
! Отговори
от село преди 11 години
ОК! Ама защо не е изписано "5 еврА" като "2-5-10-20-50-100 левА"? Или на село съм пропуснал премахването на множественото число в българския език и граматика?
33
0
 
0
 
! Отговори
Ъъъъцъ преди 11 години
По номинала и стойността на банкнотите в обращение с различните надписи ще разберете, коя от азбуките,колко е оценена и се е световно утвърдила и има по голяма практическа стойност за употреба без затруднение за повечето хора, търсене и приложение в Европа и за финансовите възможностите на кой народ от еврозоната са предназначени като стойност, за да ги чете без затруднение на собствения си език и за да си пазарува и служи с тях!
32
0
 
0
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
България е първата варварска държава, която създава условия за трайното използване на писменост на говоримия от народа й език. Цар Симеон (893-927) продължава делото на великия си баща и го завършва със създаването на една книжнина, която няма нито един от новите народи на тогавашна Европа. Симеоновата епоха е наречена Златен век на българската книжнина. През управлението на цар Симеон наред с Климент Охридски творят творци като Константин Преславски, Йоан Екзарх, Черноризец Хръбър и др.Създадената през Златния век книжнина далеч надхвърля границите на България и се разпространява в целия славянски свят. От България със създадената през Симеоновата епоха книжнина кирилицата е пренесена в Русия и Сърбия и днес тя се използва от посочените две страни, както и в Украйна и Беларус. България опосредствява богатата византийска култура за славянския свят и така се ражда славяно-византийския модел в европейската цивилизация. Затова изтъкнатия славист Дмитрий Лихачов, нарича българската средновековна култура култура-посредник. Един от най-видните слависти италианецът Рикардо Пикио, нарича България духовен водач на православното славянство.Прогресивното, дълбоко-хуманно и демократично дело на Светите братя Кирил и Методий ги превръща в първоучители на цялото славянство. С енциклика от 1985 г. папа Йоан Павел II ги обявява за покорители на Европа. Без съмнение политическият смисъл на този акт е утвърждаването на духовното единство и културната цялост на европейските народи като същностна черта в развитието на европейската цивилизация през хилядолетията.
31
0
 
0
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
Запазени са глаголически надписи на Синайския требник, Синайския псалтир, Асемановото евангелие и др. Към края на IХ в. обаче, в България се създава нова славянска графическа система, с която писменността се демократизира. За нейна основа служи гръцкото унциално писмо. Както сочи Васил Гюзелев към буквите на гръцката азбука (24 на брой) са прибавени 13 глаголически букви. Десетилетия наред в България се използва и глаголицата, и кирилицата, но в крайна сметка се налага кирилицата.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разберете едно по този начин , чрез вписванетио и на кирилица на текстове по банкнотите се узаконява нейния произход , тоест българския , защото Европа пише на кирилица на банкнотата си заради нас БЪЛГАРИТЕ не заради македонци , сърби или пък скапани руснаци , веднъж за винаги е сложена точка . България е член на ЕС и като такъв е носител и на правото един вид на патент върху КИРИЛИЦАТА.
29
0
 
0
 
! Отговори
:))) преди 11 години
Това е много хубава новина, а някои искаха въобще да не е призната в Европа..Хак да ви е сега!!!
28
6
 
0
 
Отговори
BG-681 преди 11 години
Развитие през Х-ХV в. [редактиране]Българското писмо се развива предимно на Балканите под силно гръцко влияние. Начинът на писане следва гръцкия модел, с характеристики като: Поставяне на ударения:́Остро ударение-така се изобразява ударението, когато то се пада на сричка, различна от последната;̀Тежко ударение: така се изобразява ударението, когато то пада на последната сричка.Придихания:҅ Леко придихание слага се вместо ударение на първата сричка, ако думата започва с гласна, както и на самостоятелни гласни.҆ Тежко придихание използва се вместо леко придихание, само при съгласната Ѵ˜ Тилда поставяна върху понятия от абстрактен и възвишен характер (богъ, свети и т.н.)Някои букви имат повече от една форма, например има широко Е и О (в началото на думите) и тесни варианти в средата на думите се пише преди гласна вместо И, а Ѡ се пише вместо О в началото на думите, ако е част от представка. У също има две форми, според това дали е в началото или в средата на думата.
27
7
 
0
 
Отговори
BG-681 преди 11 години
Класическа кирилица (9-11 в.) Кирилица се състои от 24-те букви на гръцкото унициално писмо и още 12 букви, които отбелязват звуковете (б, ж, ц, ч, ш, щ, ъ, ь, ѣ, ю, ѧ, ѫ). Както при глаголическата азбука, така и при кирилицата има буквени варианти и съчетания, част от които са заимствани от византийския устав.
26
6
 
0
 
Отговори
Berlin преди 11 години
Много бледичко надписчето.
25
5
 
0
 
Отговори
продължение преди 11 години
смърта им техните ученици идват в България , която се е покръстила току що и управителят на Белград, където е била границата тогава ги приема и предава на цар Борис, които им заръчва да създадат славянска азбука, разбираема за населението на България по това време, за да могат да се извършват на български църковните служби, а не гръцки. Формират се 2 основни Книжовни школи - Охридската и Преславската. Климент Охридски създава в Охрид кирилицата и я кръщава в памет на учителя си Кирил :-)
24
12
 
0
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Кирилицата е отживелица. Сори. Светът щеше да е много по-добро място, ако се говореше само 1 език- *** и изразителен, като английския. Няма причина да се опъват- все пак не е религия, а само средство за комуникация.
23
5
 
0
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
А кога NATO - OTAN ще бъде изписано и на кирилица? А, Аню? А, Николайчо?
22
7
 
4
 
Отговори
EU citizen преди 11 години
Бравооо! Да живее 500-милионна обединена Европа!
21
2
 
1
 
! Отговори
Debora преди 11 години
Когато влезне в обрашение банкнота от 500 евро с надпис и на кирилица тогава ще си струва да си говорим. Сега няма за какво....
20
1
 
5
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
УНИВЕРСИТЕТИТЕ... НА ПЛЪТНА ЛАТИНИЦА...ТЕХНИКУМИТЕ...НА БЛЕДА ЕЛЛИНИКА....НАЧАЛНИТЕ УЧИЛИЩА...НА АПОКРИФНА КИРИЛИЦА....
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
yraaaaa
18
2
 
1
 
! Отговори
iKoko преди 11 години
hahahahа банкнотата от 500 евро никога няма да види кирилица върху себе си :)
17
1
 
2
 
! Отговори
. преди 11 години
,,философ,,