София - втората най-евтина дестинация в Европа

По-евтино е само в Букурещ
Обновена: 22 яну 2013 09:57 | 22 яну 2013 09:54,
46
София - втората най-евтина дестинация в Европа
Храм-паметникът "Свети Александър Невски" в София. Снимка: Булфото Архив

София е втората най-евтина туристическа дестинация в Европа според класацията на онлайн изданието priceoftravel.com, в която са подредени 47 европейски града.

Икономично пътуване в столицата ни струва около 36 лева на ден (малко над 24 долара), сочи The European Backpacker Index 2013, като най-евтиният хостел излиза около 13-14 лева за нощувка с включена закуска, а храната за един ден – около 13 лева.

Най-евтината дестинация за бюджетни туристи е Букурещ. Престоят в румънската столица излиза около 78 леи дневно, или 23 долара.

В класацията на бюджетните туристически дестинации преобладават градовете от Централна и Югоизточна Европа. Третото място е за полския град Краков, следван от Сараево в Босна и Херцеговина и украинската столица Киев.

Следват латвийската столица Рига, сръбската Белград, унгарската Будапеща, полската Варшава и хърватската Загреб.

На другия полюс е Цюрих в Швейцария, който за поредна година оглавява най-скъпите за бюджетните туристи дестинации. Дневният престой там излиза най-евтино около 109 швейцарски франка, или приблизително 120 долара.

Скъпо излиза и посещението в Осло, Норвегия, където най-евтиният престои излиза около 110 долара.

Сред най-скъпите дестинации за бюджетни пътувания са също Венеция, Стокхолм, Хелзинки, Амстердам, Лондон, Брюксел, Копенхаген и Единбург.

В средата на класацията са Барселона, Хамбург, Флоренция, Дъблин, Дубровник и други.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
0
 
! Отговори
Sisi преди 11 години
Evtinqci sme si DA s evtini xora"
42
1
 
0
 
! Отговори
Provincialistka преди 11 години
Predlagam Sofia da se otcepi ot Bulgaria kato samostoiatelna durjava. Glasuvaite!
41
1
 
0
 
! Отговори
Митака преди 11 години
За съжаление - в София е доста мръсно и неприятно. Това всеки човек го вижда. Малко по-приятни градове в БГ са Варна и Търново.
40
1
 
0
 
! Отговори
Столичанин преди 11 години
София е мръсен и отвратителен град, особено през зимата изглежда ужасно!Столичанин съм трето поколение но истината трябва да се казва.
39
1
 
0
 
! Отговори
nikolay.andonov преди 11 години
В Букурещ е доста по-скъпо
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
София е срам за България.Всяка друга европейска столица е магнит за туристи-Будапеща,Прага,Виена и т.н. А как е в България-Всички туристи ходят в Бургас,Варна,Ски курортите и Велико Търново....и там си купуват и имоти. София с нищо не впечатлява окото на европееца и руснака.Нищо интересно-сив град.
37
1
 
0
 
! Отговори
hmm преди 11 години
Az ot dete jiveia v chujbina i kogato kaja na horata che sam ot BG te me pitat dali sam ot Sofia (zastoto samo tova znaiat) i az mnogo se obijdam. Sofia e unikalno zanemaren, grozen, mrasen i depresirast grad i nikoga niama da namerite chovek idvast ot belia sviat (che i ot chernia) koito da vi kaje che e hubava turisticheska destinazia. Pri takiva uslovia, po-dobre chovek da si sedi v kasti i da ide na piknik v parka, ako nepremenno darji da mu e evtino..
36
1
 
0
 
! Отговори
Do35 преди 11 години
Do 35 ti shte kazvah na horata kade da jiveiq i rabotq v BG,ami da vurnem pak komunisti4eskata idiotshita grajdanstvoto,koeto si e vid kreposni4estvo.Ne sme 85 a sme 2013 godina,i sme v evropa.As sum ot Pleven i nikoga nqma da otida v tozi kenef sofiq.Taka 4e vsesi e svoboden da jivee kadeto iska ako trqbva i cqla bulgariq shte se presel;i v sofiq.dokato produljavat kapitalite da se izsipvat glavno v sofiq taka shte e.!!!
35
1
 
0
 
! Отговори
до 33 преди 11 години
Какви значи работническа класа? Работници отдавна няма,защото няма заводи. Всички са в сектора на услугите и се водят средна или обслужваща класа. В центъра живеят същите тези хора,които и в крайните квартали.
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
София е малко зловещ град,евтино е ,но не е сред най-хубавите места. Но пък някои точно това ги привлича - смесица от комунизъм и ориентализъм,ужас и посърнали лица,запустели места,ужасяващи квартали и къщи. Огромни гробищни паркове,чиято гледка привечер е сред най-зловещите гледки въобще. Сиви и заглъхнали многоетажни блокове. София е мистичен град и ми харесва. Идеален е за готик-настроени туристи,които са се наситили на блясък.Не че в София го няма - има много молове и сгради!
33
1
 
0
 
! Отговори
До 32: преди 11 години
Браво, много добре казано, съгласен НАПЪЛНО! В парковете миекащи и киекащи майки, в детските гради също. Заели са всички мета в училищата и не може да си запишем нашите деца! А не плащат данъци в София, защото не се записват по регистрация тук! И паркоместата ни заеха с разни чуждоземни номера! да не говорим за гмеча в метрото. Разписвам се с 2 ръце, че няма да живея в Майньово или Варна и искам съшото от прииждащите. Стойте си по родните места и ги развивайте а не ни взимайте нашите!!!!!
32
1
 
0
 
! Отговори
joro преди 11 години
Tezi gluposti proviciq i stolica gi nalojiha komunistite 45 godini.V evropeiskite durjavi nama takova delenie na stolichani,i provinciq i selqni,i takava razlika v standarta i zaplashtaneto !
31
1
 
0
 
! Отговори
до 31 преди 11 години
Добре, има логика в думите ти, но как би обяснил, че по крайните квартали около старите блокове е тотална *** и всички са вдигнали ръце? Тези блокове са населени от работническа класа и пришълци. 90% простаци. Защо интелигенцията си поддържа жилищата и не санира с какъвто цвят му дойде? Просто си личи, човече, къде живеят ***. Тоя си санирал розово, оня- зелено, във входа- тотална мизерия, наоколо- ***...
30
1
 
0
 
! Отговори
селяндурите преди 11 години
Ориенталска ***, пълна с мйекащи *** е София! Където се е докоснал провинциалиста наглец и мърляч полойението е екологична и хуманитарна катастрофа!!!
29
1
 
1
 
! Отговори
мишо л...ара преди 11 години
Не е вярно, че в София е мръсно заради прихождащите. И през 80-те години когато нямаше толкова нови софиянци пак си беше мръсно. Самите местни са си мизерници. Ако не вярвате може да разгледате снимки и картини на Мърквичка от края 19 в. и да се убедите, че и тогава е било същото.
28
1
 
2
 
! Отговори
.$. преди 11 години
За хостелите не мога да кажа, но в моловете в Букурещ е по-евтино и има повече марки. Освен това макар че е по-голям по население от София в центъра им няма синя, зелена и тем подобни зони.
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко ми е смешно как бачкаторите обичат да си обиждат собствената страна. Тя им е виновна, че са миячи, сервитьори и все подобни елитни професии.
26
1
 
0
 
! Отговори
SF преди 11 години
Мръсно е заради селяните. Жителство му е майата!
25
1
 
0
 
! Отговори
до 20 преди 11 години
Че е мръсно, грозно и гнусно по крайните селяндурски квартали (Люлин, Надежда и сие), мръсно е. Затова живущите там пришъци са си виновни. Броят се напръсти старите блокове, които се поддържат. Разбира се, интелигенцията в центъра си поддържа блоковете- ярък контраст между ниската класа от крайните квартали и средната до висока класа. Относно центъра на София- не е хич лошо да се зачетеш из ревютата по туристическите сайтове кой какво казва за града.
24
1
 
1
 
! Отговори
математик преди 11 години
Как точно сравнихте 27 лева в София, и 23 долара в Букурещ и решихте че в Букурещ е по-евтино?!