Кипърският парламент каза "не" на данъка върху депозитите

Нито един депутат не го подкрепи
Обновена: 19 мар 2013 21:45 | 19 мар 2013 21:40, Веселина Йорданова
126
Кипърският парламент каза "не" на данъка върху депозитите
Снимка: Ройтерс

Парламентът на Кипър  отхвърли договорения с партньорите от еврозоната помощен пакет. 36 депутати в Народното събрание гласуваха против въвеждането на данък върху депозитите- условие за предоставяне на антикризисна програма от страна на Еврокомисията, а 19 се въздържаха, няма нито един глас "за", предадоха информационните агенции.

Членовете на партията на кипърския президент Никос Анастасиадис се въздържаха при гласуването на непопулярния спасителен план на ЕС. Частната телевизия Сигма съобщи преди това, че всички останали политически партии ще се въздържат да гласуват за плана, предизвикал масово недоволство в Кипър и негативни реакции от Русия.

Председателят на кипърския парламент призова депутатите да кажат "не на шантажа", предаде АФП.

"Отговорът може да бъде само не на шантажа", заяви Янакис Омиру от социалдемократическата партия ЕДЕК.

"Това решение не е нищо друго освен посегателство върху банковите средства", каза той по повод спасителния план, договорен в събота, който предвижда извънреден данък върху банковите депозити.

Преди това представители на консервативната партия призоваха за отлагане на гласуването за сряда, но не успяха да наложат това предложение. Редица депутати заявиха, че "е въпрос на чест да се каже Не". Пред парламента се бяха събрали стотици демонстранти, които скандираха, че "няма да станем роби в 21-и век".

В същото време кипърският финансов министър Михалис Сарис отрече появилите се днес информации, че е подал оставка, докато депутатите в страната обсъждат спорен данък върху банковите депозити, за да осигурят международен заем, съобщи Ройтерс.

Сарис, който е в Москва днес, заяви в текстово съобщение за Ройтерс, че "няма истина" в информациите за оставката му, които още повече опънаха нервите на членовете на парламента, които се готвят да отхвърлят плана.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Роден съм и съм израснал в София но се срамувам че съм част от такава проста и неграмотна пасмина като българите.ОТВРАЩАВАМ се от днешните българи а и се съмнявам че някога сте били по-читави.Левски,Ботев и куп други велики хора са се отрекли от това стадо.И с право.
66
12
 
3
 
! Отговори
кагот преди 11 години
Затресе ги и тях комунизма. Свикнали да вземат назаем от работещите, за да градят своята демагогия, да казват на хора че може ей-така без да работиш повече, без реформи да имаш повече. И като го закъсат, абдикират, както абдикираха 1989-та, 1997-***, и ние затягаме коланите за да им платим вересиите.Трябва както фискалната политика, така и финансовата да е независима от изпълнителната власт, за да не може да ни вкарат както досега. Никакви пари за неефективни проекти,за "насърчаване" и фантазии
65
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нямам думи да изразя ВЪЗХИЩЕНИЕТО си от тази Нация!!Да обяснявам ЗАЩО и КАКВО ,тук няма смисъл.Толкова сте кухи че няма да разберете нищо.
64
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Следя случая от самото начало.Такова поведение на Политическата Класа в Кипър само може да си мечтаете убитаци български!Всяко едно действие беше премерено и обмислено.Тези хора живеят в Демократична Страна управлявана по възможно най-демократичният начин.Българи и румънци сравнени с тези са като диви ***!
63
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко сте прости.....Не е истина каква неграмотна *** населява територията ***.
62
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-големи депозити имат американски и английски банки в Кипър, които търгуват с имоти. За сравнение руснаци държат само 20% от влоговете в кипърски банки, а останалите са от ЕС (главно от Англия и Гърция), САЩ, Турция и арабските шейхове.
61
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прав е човека понеже данък лихва е грабеж както и данък депозит заради скока на цените в България спрямо Кипър. В България освен грабеж чрез данък лихва, има и ограбване на влоговете чрез скритата инфлация на Дянков.
60
5
 
2
 
! Отговори
кагот преди 11 години
Ясно е че с данъка върху депозитите Кипър иска да удари руснаците, които държат там милиарди. Кой има депозит на 100,000 ЕВРО? Кой? Не е нито лекаря, нито чиновника, нито професионалиста - това са много пари.Ако не искат данък върху депозита, да им вдигат данък доход и ще го отнесат само местните жители, а не чуждите вложители. Това ще забави икономиката и ще повиши безработицата, и цяло поколение млади хора ще са безработни. Това ли искат, вместо от руснаците, от тях самите да дойдат парите?
59
11
 
2
 
! Отговори
kagot преди 11 години
Време е за единство и мъжество от политическата класа. В Кипър то е дефицит - уплашиха се политиците че никога няма да ги преизберат, и се отричат от собствените си идеи.Никакви пари за тях-вместо да получат спасителен заем и да загубят 10% заради данък върху депозитите, като не получат заем, ще банкрутират ще загубят 100% и ще ровят по кофите с години. Да ходят да искат пари от руснаците ако им изнася повече, ама както вече им дължат 2.5млрд., със сигурност ще е по-неизгоден от заема от ЕС.
58
8
 
19
 
! Отговори
АнтиГЕРБ преди 11 години
За сравнение в България ГЕРБ одобриха 10 % данък грабеж върху влоговете на бедните вместо данък само върху милионите на милионерите.
57
9
 
2
 
! Отговори
кагот преди 11 години
Никакви пари за тези селяни. Да дойдат пак в Брюксел с приет закон за това как ще съберат парите, и тогава да им се дават пари. Ще се отричат, и ще прехвърлят собствените си идеи все едно идват от Брюксел.Мисля че това да се държат заедно до края ще ги повлече надолу. Ще ми се ЕС да престане услужливо да влиза в положение на някакви си *** политици които не могат да вземат трудни решения поради страх дали ще ги изберат отново. Нека ги остави, да видим докъде ще стигнат. Банкрут и мизерия.
56
5
 
7
 
! Отговори
кагот преди 11 години
Идваш, искаш пари от ЕС, казваш - ето така ще ги платя с такъв данък - Кипър сами са го предложили, за да ударят руските депозити, а не да свиват потреблението чрез преки и косвени данъци. После като се вдигне шум казваш - "кой аз ли съм го предлагал това? Неееее, това беше тяхна идея, на лошите от Брюксел". Срам и позор. И после гласуват против собственото си предложение от събота. Е това са популисти и безотговорни продажници, които мислят за преизбирането си а не за страната си.
55
8
 
5
 
! Отговори
кагот преди 11 години
ЕС 100 пъти каза - искате ли заем - осигурете плащание 5.8 милиарда. Както искате - с повишаване на преки, косвени данъци, каквото искате правете. И те (кипърците, не ЕС) са предложили - добре, вземаме заема, ще направим такъв данък на депозитите за да ви го платим. И сега като им припари,веднага го прехвърлиха че идвало от ЕС, видиш ли Брюксел така решил. Мерзавци.Аз ако съм на ЕС, ще кажа "че няма дух на сътрудничество", и ще ги оставя да фалират или да ходят при руснаците за назидание.
54
2
 
16
 
! Отговори
Че Гевара преди 11 години
Русия-КИТАЙ-Иран-Индия-Бразилия-Куба-Северна Корея- Кипър- Венецуела-Еквадор-Исландия+(бунтовните) Испания+Италия+Португалия+Гърция...4 МИЛИАРДА...АМИ СЕГА?
53
14
 
3
 
! Отговори
кагот преди 11 години
Е, това вече е прекалено. Пили са и са яли много кипърците, а сега не искат да си платят. Депутатите им са като гръцките - не искат да спасят страната си, а да спасят задниците си за да ги изберат пак. Но това - самосаботаж до последно, като в Гърция, и ще дълбаят още много, защото вместо да си платят дълговете искат да се крият, и да минат метър. Селяни недни, вземахте парите от ЕС толкова години, натъпкахте се жестоко, а сега като дойде сметката - "ааа, моето си е мое, няма да ти плащам".
52
2
 
7
 
! Отговори
:) преди 11 години
Bravo na Kiparskia parlament! I vsichki drygi darjavi v evropeiskia saus da posledvat primara! DOKIGA ANGLIA ,GERMANIA, I FRANCIA SHTE NI OPREDELIAT SUDBATA BALGARIA E PRECAKVANA NIAKOLKO PATI OT TIA 3 DARJAVI STIGA VECHE.. Evropeiskia saius e kato izchadie na diavola i nie si prodadohme dyshite na nego.
51
8
 
2
 
! Отговори
Mr.George, New York преди 11 години
Дали тези защитиха националните си имтереси или собствените си такива и интересите на международните спекуланти и източни мафии?За тях това беше печелив ход, докато за народа е цунгцванг.Международните спекуланти така или иначе ще си изнесат парите.Кипър не може да бъде това което беше.Времето й изтича.Решението е: пощади народа си,дребния спестител и вземи което можеш от въжеиграчите.Това което вземеш е твое завинаги, а заема са пари, които може би трябва да върнеш на EU и да върнеш на Русия.
50
2
 
4
 
! Отговори
Бъдещи новини преди 11 години
Москва отпуска спасителен заем на Кипър срещу "пункт за материално и техническо обезпечение" на руския флот и предоставяне на информация за трите имена и Е Ге Не-то на вложителите с руско гражданство;-))
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако Кипир обяви фалит, нито една банка на ЕС няма да получи пари.Затова и фалит няма да има - просто като в България ще са роби и ще плащат до памти века.Ние поне знаеме какво ги чака :-) пенсии по 100евро и заплати по-ниско от Косово!
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво!Не виждам причина да взимат от спестяванията на гражданите, за да плащат дългове на банките. Дори при гърците банките понесоха 30% загуби, а тук не искат и 1евро да опростят.Рано или късно кипърците ще паднат, никой няма да им позволи да напуснат ЕС, но браво за куража да кажат НЕ на бюрократите в Брюксел.