Morgan Stanley: Еврото върви към паритет с долара

Очаква се да поевтинее до 1,19 долара до края на 2014 г.
27 мар 2013 18:45, Елка Василева
54
Morgan Stanley: Еврото върви към паритет с долара
Анализатори прогнозират паритет на еврото спрямо долара след две години и половина. Снимка: архив, Reuters

През следващите 2 години и половина еврото може да поевтинее до паритет спрямо щатския долар, тъй като правителствата от еврозоната вероятно ще се опитат да го отслабят, за да подкрепят растежа, прогнозират анализатори на Morgan Stanley, цитирани от Bloomberg.

Еврото, което изгуби 2,6% от началото на годината, ще продължи да поевтинява, тъй като спасителният план за Кипър събуди опасения за сигурността на банковите депозити в региона, коментира Ханс-Гюнтер Редекер, директор на отдела за глобални валутни стратегии на Morgan Stanley.

Италия се опитва да сформира коалиционно правителство, но досега безуспешно и това също ще окаже натиск на еврото, допълва той.

Политиката спрямо Кипър ще затрудни финансирането в страните от периферията на еврозоната, предупреждава Редекер. „Дългосрочните последствия се крият в това, че монетарната политика в Европа не функционира, кредитирането е замразено, растеж липсва, а фискалната политика все още е фрагментирана. Ето защо е оправдано да сте песимисти по отношение на перспективата“.

Тази сутрин в Токио еврото се търгуваше за 1,2855 долара, след като вчера поевтиня до 1,2829 долара – най-ниското ниво от 22 ноември. Единната валута ще приключи годината при курс от 1,25 долара, а 2014 г. при 1,19 долара, допълва Редекер.

Според усреднената прогноза на анализатори, участвали в проучване на Bloomberg, към 31 декември 2013 г. еврото ще се търгува за 1,29 долара.

„В рамките на 2 години и половина ще сме много близо до паритет между еврото и долара“, допълва той.

През март услугите и производството в еврозоната се свиха повече от очакваното, с което задълбочиха опасенията, че регионът няма да се измъкне от рецесията толкова лесно. Еврозоната приключи четвъртото тримесечие на 2013 г. с най-значимия спад на брутния си вътрешен продукт (БВП) от първото тримесечие на 2009 г.

По-рано този месец президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги потвърди прогнозата си, че през втората половина на годината регионът постепенно ще се измъкне от рецесията.

През есента Европа ще последва примера на Япония и ще предприеме мерки за отслабване на валутата си, за да подкрепи износа и растежа, изтъква Редекер.

Още валутни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
SLED KOETO I DVETE VALUTI SHTE BADAT ZALI4ENI PO STOINOST OT KITAISKIAT YEN
50
0
 
0
 
! Отговори
benevolent преди 11 години
Познавам Калин Христов от работата ми в БНБ - Рисърч. Притежаващ чар на ромче, той напълно го оправдава като малоумно приправяше графики за Европейската Комисия, за да прекрие създадения от него и БНБ балон, които причини загуби на фондовата борса от 20 млрд, 10 млрд лоши кредити и десетки млрд на жилищния пазар, от което печели картелът на банките и негови приятели спекуланти.
49
1
 
1
 
! Отговори
Банкеръ преди 11 години
Демек народа да минава на дълги доларови позиции.Ще ви се,но САЩ имат бая дългове и с печатане на долари няма да стане този път.Просто вече балъци не останаха.
48
0
 
1
 
! Отговори
СОЦИАЛИЗЪМ..47.. преди 11 години
..НЕ СЕ ПРАВИ С "ПРОСИЯ" --ОТ РУСИЯ И..... "БРАТСКИ" ПОДАЯНИЯ....!!!!
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До СОЦИАЛИЗЪМ...47Ако се разработи шистовия газ ще се построи американски завод с договор българите да плащат най-скъпо и ще го изнасят без пари.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
еврото като поевтинява защо не падат лихвите по кредитите.някой ще ми отговори ли.
45
2
 
2
 
! Отговори
СОЦИАЛИЗЪМ...47 преди 11 години
...ЩЕ ИМА И У НАС ---АКО СИ РАЗРАБОТИМ ШИСТОВИЯ ГАЗ И ПЕТРОЛНИТЕ НАХОДИЩА!НЕ НУЖНО ,ДА СМЕ ЗАВИСИМИ ОТ РУСИЯ!ТОГАВА И ТОКА ЩЕ ТИ Е ПО-ЕВТИН!!
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От 2004 до сега току тръгне приказката за паритет с долара. И все не става и не става. И 2009 го чакаха паритета с религиозна увереност, а то взе че отиде на 1.51 и маса разбирачи на валути фалираха.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тези, които знаят, всъщност, за какво става въпрос, са мо се подсмихват и печелят...;-)))))))) -------------------- Така като те чете човек ше си каже, че си некой милиардер, а то обикновен луд, който се налапал с марксистка теория. И сигурно караш 12-годишно рено
42
2
 
5
 
! Отговори
Влади-Мир преди 11 години
До 43: Газпром си продават газта в втория по големина в света пазар-руския- 506,700,000,000 м3 а целия европейски е 461,500,000,000 м3, където Газпром изнася само към 150 000 000 000 м3, колкото и Норвегия,Тва *** сте толкова прости и не разбрахте, че заплахата не идва от Газпром, а от Роснефт.пп: *** драгалефска седерастия
41
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
+може да продава ресурси на каквато си цена поиска и на когото си реши+може да си избира технологичен придатък(ЕС, Япония, Китай, Ю. Корея)-няма демокрастия, седерастия, гей-паради Каква енергиина империя са руснаците на 200 км от Кремъл селата нямат ток.Газпром се чудят на къде да си продават газа ориентирали са се към китай.А пък китайците такъв кредитен и имотен балон са надули,че бедна им е фантазията.Айде бегай да си продаваш русофилските шехерезади на някоя друга сергия.
40
1
 
0
 
! Отговори
Влади-Мир преди 11 години
До Гражданин на РБ !?!!?
39
2
 
0
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
Влади-Мир,...сполай ти за коментара. Самотата води до единствено самота.;-)
38
0
 
0
 
! Отговори
скучаещ дилър преди 11 години
До съгражданинаКнига пиша-учебник,като всеки самоуважаващ се валутен дилър(лесни кинти от баламулници,а и работата с годините омръзва малко)
37
1
 
7
 
! Отговори
Влади-Мир преди 11 години
До скучаещ дилър:От утре, петрола, газта, стоманата, титана, алуминия, никела, пшеницата, редките метали може да се търгуват само срещу мидени черупки, медали от ВСВ, или срещу усмивки от др. Си Дзинпин, това как ще се отрази на безработицата в технологичните придатъци, и самозапалванията в суровинните(злато и мед) придатъци?
36
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
Скучаещ дилър Какво точно пиеш в момента? ;-)
35
0
 
2
 
! Отговори
скучаещ дилър преди 11 години
тва тарикатите дето се настаниха по МОЛ-овете,на колко шарана с парички продадоха злато с 15% надценка над борсовите цени като "инвестиционно" с прогнозата за злато по2000 долара а сега е около 1600 и им пари на задниците,че при лош сценарии ще падне на 1200
34
1
 
5
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
До 35Щатите нямат изгода от много скъп долар. Знаеш го. Трябва някой да купува петрола.На приемливи цени..;-)
33
0
 
4
 
! Отговори
скучаещ дилър преди 11 години
Само преди месец същите тарикати говореха със сигурност 99% евро/долар 1.37 до 1.40 което преведено на нашенски 1.427 и 1.397 лева за долар и то до края на февруари,средата на март,а сега 1.6/1.62 лева за долар ,та след два месеца как ли ще си променят мнението?
32
2
 
8
 
! Отговори
Влади-Мир преди 11 години
Пояснение за седераста:"Суровинен придатък"- територия от сушата, на която съществуват американски бази и ресурсите се извличат срещу 1% концесионна такса+Приватизация, демокрастия, гей-паради.- Самозапалвания, деградация, разруха, геноцид"Енергийна империя"- 1/6 от сушата, на която има хиляди ядрени ракети +може да продава ресурси на каквато си цена поиска и на когото си реши+може да си избира технологичен придатък(ЕС, Япония, Китай, Ю. Корея)-няма демокрастия, седерастия, гей-паради

Спонсорирани публикации