Василев уверен, че токът няма да поскъпва от 1 юли

Търсят още резерви, енергийните дружества свиват разходи за 239 млн. лв.
Обновена: 17 май 2013 18:12 | 17 май 2013 18:12, Веселина Йорданова
34
Василев уверен, че токът няма да поскъпва от 1 юли
Асен Василев. Снимка: архив, БулФото

Търсят се още резерви в системата, за да не се повиши цената на тока от 1 юли, стана ясно от думите на енергийния министър Асен Василев.

"Вярвам, че ще успеем да запазим цената на електричеството и да няма поскъпване от 1 юли“, посочи той, като поясни, че един от елементите на новия модел за формиране на цените е премахването на всякакви добавки към цената на тока.

Държавните дружества в енергетиката могат да съкратят разходите си общо с 239 млн. лв., стана ясно по време на петото заседание на Обществения съвет по енергетика към министъра на икономиката, енергетиката и туризма.
Държавната топлоелектрическа централа „Марица изток 2“ предлага да съкрати разходите си със 100 млн. лв., АЕЦ „Козлодуй“ с 50 млн. лв., а Електроенергийният системен оператор - с 9 млн. лв.

Вече беше договорено, че „Мини Марица Изток“ също могат да съкратят разходите си с 80 млн. лева. „Останалите участници в енергийната система, включително и Националната електрическа компания, ще продължат да търсят възможности за намаляване на разходите си“, подчерта министър Василев.

Производителите на енергия от възобновяеми източници са изразили готовност да заплащат генерираните от тях разходи за балансиране на енергийната система. По думите на Владимир Аличков, член на управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация, засега от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не са предоставили данни за точния размер на тези разходи. По предварителни изчисления става въпрос за приблизително 60 млн. лв.

В момента се работи по нов модел на ценообразуване, чиято основна цел е то да се прави на пазарен принцип, без изкривявания, каза още министър Василев.

„Това всъщност поставя на пазарен принцип ценообразуването, без да се отразява на крайната цена за потребителя, но ще отпуши износа на българско електричество към външни пазари“, каза Василев. По думите му новият модел на ценообразуване ще осигури възможност от една страна да е ясно за хората какво и защо плащат, а от друга -  това да бъде равномерно разпределено, а не да минава през допълнителни добавки и административни процедури.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
хахаха преди 10 години
няма да ни *т от първи - *то започва от трети :)
24
0
 
6
 
! Отговори
ф-1 преди 10 години
Прав е, няма да поскъпне от първи Юли!Ще поскъпне от втори
23
0
 
0
 
! Отговори
Добре? преди 10 години
Ако се вдигнат доходите до там, че да живеем като хора, дали ще е проблем да си плащаме тока? Според мен ТАМ е проблема. Пример-не забравяйте, че горивата за МПС са си скъпички, метана също, храната също и т. н. също. Ама човешкият труд-не.
22
2
 
4
 
! Отговори
Емил преди 10 години
Ама аз искам да поевтинее тока и не съм доволен че щяла да му се запази цената.....тоя път ще ви изметеме като излезнеме пред парламента .....много внимавайте и не ни пробвайте.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тоя човек е държавник а не като оня поплувко добрев и е редно да си остани на тая позиция
20
2
 
14
 
! Отговори
Баста преди 10 години
Искам да си купувам ток само от АЕЦ. И то без никакви посредници. Държавата да вземе нещата на сериозно, за да не ги вземем ние.
19
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На снимката се вижда симпатичен и способен млад човек,а под снимката да не казвам какво се вижда...
18
2
 
9
 
! Отговори
Даниел преди 10 години
От октомври ще ни го ... Сега не, рано е. По-късно със задна дата.
17
7
 
10
 
! Отговори
Митю преди 10 години
Тоя не си е взел хапчетата!
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахахаа НЕМОЖЕЛО АААА КЪВ ОБРАТ ДО ВЧЕРА ТОЧНО ТОЗИ ГОВОРЕШЕ ТОЧНО ОБРАТНОТО ЧЕ ЩЕ СЕ ВДИГНЕ И ТО НЕЙЗБЕЖНО АЙ АЙ АЙ ЗЛАТНИТЕ ПИЛЕНЦА НА БАТ ВИ БОЙКО ВЗЕХА ДА ДАВАТ ФИРА ОХ ОХ ЕРП-тата СА НА ХОД РАЗСЛЕДВАНЕ ДО ДУПКА НА МАФИОЗКИТЕ СТРУКТУРИ ЕЙ ТВА ЩЕ Е ЦЕЛТА НА БЪДЕЩОТО ПРАВИТЕЛСТВО ОЛИГАРСИ ЩЕ МИ СТАВАТЕ ААААА ОТ МАФИОЗИ ОЛИГАРСИЙ ГОНЕНЕ ДО ДУПКА ВИ ЧАКА
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
което значи, че тези 239 млн. лв. са малка част от огромните им печалби!
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако пуснат спрените реактори на АЕЦ"Козлодуй" цената на тока ще спадне поне наповолина...
13
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нали кълняхте комунистите? Кой не скача е червен...Американските тецове ще продължат да ви снабдяват със скъп ток - за да гарантират печалба на щатските банкери на ваш гръб. Но вие плюйте по атомните централи....
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре ще е да не поскъпва и от първи август 2014, че да няма "кон боб яде ли" наглеци долни
11
9
 
9
 
! Отговори
Barren Wuffet преди 10 години
Мдам... Както доскоро всичко щеше да се вдига, изведнъж се оказа, че можело и да не се вдига. Явно сделка има наистина. Само че не между министърът и съответните дружества, а между НЕК и тях. И по-скоро от страна на НЕК по команда на нашите далечни северноазиатски братя, след като сделка е постигната с някои "националистично настроени" партии. По същата команда бяха и изсценирани сметките за ток през декември-януари. Мръснички са, БеСеПарите, ама когато се научиш да им четеш между редовете с
10
1
 
6
 
! Отговори
WAKE&HELP CO преди 10 години
У Нас има ли Демокрация? Какво Означава Демокрация? Каква е разликата между Демокрация, Манипулация и Мутрокрация?Защо у Нас няма Резултат вече 24г. за Гражданите, а се твърди от представителниТЕ политици, че у Нас има Демокрация?ПредставителниТЕ политици, кого представляват, Гражданите или някой друг? Защо? Какво Означава Гражданско Общество и защо го Няма у Нас? Каква е връзката между Демокрация и Гражданско Общество? Възможно ли е, да Има Демокрация без Гражданско Общество? W.A.D.Времето Ви...Свърши.~2013!.~1<@>13$!
9
2
 
6
 
! Отговори
WAKE&HELP CO преди 10 години
Внимание Граждани! Помнете - Кучетата....Защото това е резултатЪТ от БезумниТЕ Действия на представителниТЕ политици! И Си спомнеТЕ за Бoклука, и за Дупките, но не в главите на представителните политици, а за дупките върху... е...Вие си знаеТЕ! Ние и нищо няма да Ви кажем, и за цената на енергоносителите, а още по-малко ще ви споменем даже, и за цената на Живота Ви...защото Вие, и това си го знаеТЕ! И Си знаете също, и на кое място се намираМЕ В Европа...и не Само в Европа! РезултатЪТ ВИ е Ясен, нали? Кой, Защо,Как,Къде, Резултат!...Елементарни Въпроси?
8
1
 
11
 
! Отговори
WAKE&HELP CO преди 10 години
Обществото е Изобретило три способа да се държат хората в робство: Насилие, Пари и Свобода. Цялата власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.ПолитициТЕ умеят да говорят дълго без да кажат Нищо, служейки си с много Лъжи, които представят за Истина.В парламента половината от депутатиТЕ Говорят за неща, които не разбират, а другата половина не разбира за какви неща се Говори.Обещават ли Ви да превърнат Мечтите Ви в действителност, очаквайте да превърнат действителността Ви в Мечта.По-добре е да Паднеш на лешоядите, отколкото на политици.Първите ядат мъртвите, а вторите Живите.В Ин
7
3
 
10
 
! Отговори
Патиланец преди 10 години
До СалахадинАбе аз нямам проблем с вдигането, на 32 съм все пак. Да му мислят ония дето изедоха резерва...
6
1
 
23
 
! Отговори
тиквичка преди 10 години
а защо марица 1 и 3 не си съкратят и те разходите, а................