Бизнесът в България плаща скъп ток

Петър Докладал: Необходим е баланс между цената за бита и за бизнеса
Обновена: 12 юни 2013 21:34 | 12 юни 2013 20:23, Веселина Йорданова
28
Бизнесът в България плаща скъп ток
Снимка: БулФото-архив

Определено бизнесът в България плаща скъп ток, заяви пред Bulgaria On Air регионалният мениджър на ЧЕЗ Петър Докладал. Той допълни, че при действащото кръстосано субсидиране при относително евтин ток за бита се получава скъп ток за бизнеса. В резултат предприятията в страната произвеждат по-скъпи продукти и стават неконкурентоспособни.

„Трябва да си дадем сметка дали искаме ниски сметки за бита и съответно слаба конкурентоспособност на бизнеса“, заяви  Докладал. По думите му трябва да се търси баланс между двете страни. Според него дискусията по темата може да бъде възобновена, като в нея се включат представители на различни политически сили, за да бъде намерено най-доброто решение за всички страни.

От позицията си на електроразпределително дружество ЧЕЗ може само да предложи методи за ценообразуване на сметките на тока и то на база на опита си в други държави, коментира още  Докладал. Той подчерта, че крайното решение по въпроса е на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Регионалният мениджър на енергийната компания за България припомни още изводите от оценките на Световната банка и Европейската комисия, от които става ясно, че електроразпределителните дружества нямат вина за високите сметки на потребителите от януари и февруари тази година.

„Само 5% от една сметка за ток остават за дружеството. Най-важното за нас като ЕРП е хората да се запознати с принципите на ценообразуването. Те следва да са прозрачни и хората да виждат защо плащат много и кои са факторите, които влияят“, обясни Докладал. Той допълни още, че със старта на дейността на т.нар. потребителски съвет и на енергийния омбудсман, ЧЕЗ иска да се доближи до своите клиенти.

„От друга страна сме търговско дружество и трябва да спазваме интересите на нашите акционери. И само ако бъдем на печалба, ще продължим да инвестираме,“ заяви още Докладал.

Той коментира още, че на общите събрания на дружеството предстои да бъде взето решение дали компанията ще развива дивидентна политика.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
работещ преди 10 години
Ами, чешки, Докладал, като ти е скъп токът тук, ходи си в Чехия. Не стига, че нашите разбойници ни продават на нас, битовите потребители, най-скъпият ток, ами сега и *** нагли като тоя ще ми реват, че токът за "бизнеса" бил скъп. На който му е скъп, да не прави бизнес. Сега ще искат ние, БИТОВИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ ДА ИМ ПЛАЩАМЕ ЧАСТ ОТ ТОКА, НА "БИЗНЕСА". За радост на радните и чужди "честни бизнесмени" - прекупвачи-дерачи.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не е в цената на тока проблема, а в заплащането на труда. и стига се вярвали на политиците, че всичко единствено зависи от брутния вътрешен продукт. вижте словения и малта - 4 пъти по-високи доходи от нашите, а нищо не произвеждат. трябва политическа воля и комунистическите лелки и чичковци от близо 1 милион НЕНУЖНА администрация да си ходят на село. и никакви помощи за ромале-чавале.
15
0
 
5
 
! Отговори
iron men преди 10 години
Политиците и намалени пари за подаръци замъгляват очите на българския народ много ми е интерресно какви бонуси са си отпускали и си отпускат в момента защото притежават луксозни имоти които със заплалятите които получават не могат да ги имат и аз живея в момента в чужбина /тока е по евтин/ 19 процента е ддс за всички стоки/
14
1
 
22
 
! Отговори
Ванката преди 10 години
Какъв бизнес бе селски бизнесмени.Така наречените бизнесмени в чалгаристан повечето не могат да се подпишат.Не плащат данъци,нито осигуровки,некви смешни заплати-повече от това какво искате?
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И хората плащат скъп ток. Кгато техните сметки ги затиснат, хич не им пука за бизнеса. Бизнесът да си търси евтин ток от Р.Овч., СерГей и "Костов е виновен за всичко". Или поне до такъв извод стигам от договорите за тока.
12
2
 
11
 
! Отговори
Реалист2013 преди 10 години
Не си правете труда да четете статията, пълен абсурд е!
11
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
y (14), както се очаква от селяните, каквото повикало, такова се обадило.Можеш и повече.Просто престани да пиеш, когато си тук.нали? ;-)
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе, къде е Добряка?ХАХАХАХАХА!
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Затова ли дават ниски заплати? Кръвопиици!ВЛАСТА НА НАРОДА!
8
0
 
12
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Политиците свалиха гащите на държавата през изминалите 23 години, мислейки единствено с какви средства ще пратят децата си да учат в престижни университети. Разбира се, с парите на нацията, които управляваха.Бедняшки, Ганьовски тип мислене.Алеко го е описал, около 100 години назад. НЕЩО ДА СЕ Е ПРОМЕНИЛО? М?;-)
7
2
 
7
 
! Отговори
gost преди 10 години
4удя се кога бизнеса в бг 6те се поеме от наистина знае6ти и може6ти хора а не от хора дето не знаят ни6то а имат до небесата пари просто затова сме на това дереже.Ако се поеме от 4овек които истински знае какво да прави с раста на икономиката 6те баде истински раи за бг а не управлявана от некои дето нема основно понятие от това.Продалжавам да се 4удя как има ли4ности които просто гледат да подиграят хората и не им дават само4уствие в никакав план ваоб6те като цяло имат наглоста да са някакви
6
3
 
12
 
! Отговори
компир преди 10 години
преди '90 битов ток -3 ст,промишлен -9 ст,сега са на една цена,вие преценете кой лъже
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Малаумни политици-проста държава.Крадоха като невидели сега се чудят как да смучат отново.Еми сега вашите протежета- мутрите,те да плащат
4
4
 
16
 
! Отговори
*/**/ преди 10 години
от друга страна е сигурно че си го вкарват скъпия ток в себестойността на продукцията за вътрешният пазар така че пак ние го плащаме скъпия ток за бизнеса. Колкото до износа - който намира пазар изнася който не намира не изнася но надали та тока оказва съществено влияние. По скоро е качество/цена и съответна пазарна ниша
3
3
 
12
 
! Отговори
енергоемкост преди 10 години
Бизнеса първо да си ползва програми за енергийна ефективност и спести 30% загуби на енергия. Не може един и същ продукт в БГ да се произвежна с 1.5 пъти повече енергия от колкото в Германия и да казваш че не сме конкурентно способни заради цената на тока. Проблема е в енергийната ефективност.
2
2
 
9
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
...и смалкото средна класа, останала у нас, ще си изнесе сметките по офшорките да не ви плаща *** обирджийски проекти. Честито!
1
2
 
23
 
! Отговори
евала пичове........ преди 10 години
Така, така, продължавайте да мачкате бизнеса ***...ей не можаха да разберат за 25 години, че една икономика се развива, когато помагаш на бизнеса и го оставиш да работи, а не като го задушаваш и мачкаш. Сега какво, още фалирали фирми, още безработни още по-малко пари от данъци и такси за здравеопазване, образование, пенсии и т.н. Да не говорим, че ще се чудите откъде да вземете пари за помощите на новите безработни. Доходите на хората се вдигат ПРЕЗ И ЧРЕЗ бизнеса, а не за сметка на бизнеса.