С 14 паунда в джоба

С толкова пари в брой разполагал купувачът на "Доверие"
Обновена: 5 авг 2013 14:04 | 5 авг 2013 10:21, Бойчо Попов
35
С 14 паунда в джоба
източник: Reuters

Регистрираната във Великобритания компания United Capital, която бе одобрена през изминалия месец за купувач на над 92% от най-големия пенсионноосигурителен фонд в България – ПОК "Доверие", не е листвата на борсата, няма уебсайт и дори телефон. Информацията за банковите сметки на United Capital, подадена в края на октомври, пък показва, че дружеството разполага с 14 паунда в брой. Това стана ясно от обширен материал на агенция Ройтерс.

Седалището на компанията се намира в къща в графство Грейс в Есекс, наета от Таня Пазарчик, която работи за Insolution Service - агенция, която асистира на клиентите си в създаването на дружества. Пазарчик използва същия адрес и за мнозина от останалите си клиенти. Тя казва, че препраща имейлите от пощата на United Capital към адрес в Австрия, но не знае много за тази фирма. 

Цената на сделката за ПОК "Доверие" не бе разкрита. Единствената информация бе подадена на 15-и юли, когато в изявление продавачът Vienna Insurance Group AG уточни само, че се е съгласил да продаде своя 92,58-процентов дял в осигурителното дружество на United Capital.

Анализът на Ройтерс отбелязва също, че неяснотите около купувача на "Доверие" са повдигнали множество въпросителни около намеренията му за управление на компанията. Пенсионното дружество разполага с активи в размер на 1,8 млрд. лв, като в нея са осигурени 1,25 млн. българи.

На 26-и юли от United Capital изпратиха съобщение до българските медии, в което отрекоха "обвързване с офшорни капитали". От дружеството отбелязаха, че са регистрирани съгласно британското законодателството за управление на активи и припомниха, че към настоящия момент са в процедура за публично предлагане на акции.

Според британски регулатор United Capital е учредено през 2007 г. от компанията Fletcher Kennedy, която е специализирана в създаването на офшорни дружества. Интернет сайтът на Fletcher Kennedy съобщава, че фирмата регистрира фирми в офшорни центрове като Белиз, Британски Вирджински острови, Гибралтар и Сейшелските острови. Компанията предлага и ускорена процедура по регистрация, която отнема три часа, а цената е 208 паунда.

От предоставената информация от британския регулатор става ясно още, че United Capital има четирима директори. Трима от тях - Слободан Ристич, Гюнтер Рор и Хайнц Русвурм - живеят във Виена и околностите. Четвъртият директор е базираната в САЩ Дебора Стърман. Рор е директор от 2007 г. Ристич, Русвурм и Стърман пък са назначени на 11-и юли тази година, или 4 дни преди Vienna Insurance Group да обяви, че ще продаде мажоритарния си дял в българския фонд.

"Няма нищо необичайно в това придобиване, нито в процеса за избор на купувач", коментира в телефонно интервю Дебoра Стърман. "Ние сме напълно нормална регистрирана във Великобритания холдингова компания за финансови услуги", допълни още тя.

Сред предишните мажоритарни собственици на ПОК "Доверие" са Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), германската Deutsche Bank и холандската Kardan Financial Services Group. Представителите на Deutsche Bank и Kardan са отказали да коментират пред Ройтерс, докато от ЕБВР все още не са отговорили на искането за коментар.

Ръководителят на УС на "Доверие" Даниела Петкова коментира, че несигурността относно бъдещия собственик има негативно влияние върху дружеството. "В момента не знам коя е точната пазарна стойност на компанията, защото заради неяснотата много хора вече подадоха декларации за смяна на пенсионния си фонд. Става дума за хиляди клиенти", отбеляза Петкова.

Още новини за икономиката на България четете в Investor.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: доверие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
6
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
Правителството и парламента вместо да почиват, да премахнат незабавно задължителното допълнително осигуряване и да го направят доброволно! До сега натрупаните пари по личните сметки да могат да се теглят незабавно от хората. Хем ще се избегнат такива далавери за в бъдеще, хем ще има пари за харчене и съживяване на пазара!То е ясно, че пенсии няма да се вземат от тези фондове, поне да иде човек на море.
28
0
 
9
 
! Отговори
Лудко преди 10 години
Тоя " купувач " да не е същия който купи Кремиковци преди 3 години?Итой беше несметно богат. В сметката му имаше 2,50 или 4 лева мисля!!!
27
0
 
6
 
! Отговори
Joy преди 10 години
Теглете си партидите бързо. Нямат право да откажат.
26
0
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Най скъпите офиси и служебни коли ,това важи за цялата страна.Остава да се види и кой работи за да стане всичко ясно.
25
1
 
7
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 10 години
ПРОЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО ПСЛЕДНИТЕ РЕДОВЕ НА СТАТИЯТА-ХИЛЯДИ КЛИЕНТИ ПОДАЛИ ДЕКЛАРЕЦИИ ЗА СМЯНА НА ПЕНСИОННИЯ ФОНД
24
2
 
1
 
! Отговори
Грую преди 10 години
До Анонимен#25, объркал си се, ама много...чети членове 177-179 в КСО да видиш
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искахте ЕС и пазарна икономика и получихте каквото искате. Единствено национализация и излизане от ЕС може да спаси тази държава от разграбване.
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
със сигурност е знаел за постановката,Орешарски също.Парламента удобно е в отпуск, всички предпоставки са налице да се състои последното ограбване.Грешка не последното ,а поредното след това е ред на панелките в които живеем.Разбира се ше изчислят някой благовиден начин и това да се случи.Да ги изритаме щото кой знае какво още ще измислят тия ***
21
1
 
13
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 10 години
прлагам фонда смени името си на НЕДОВЕРИЕ
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
....беше от страна на ръководствата на държавните тогава фирми колко е важно всички да сме двойно и тройно осигурени за пенсия и че като се пенсионираме един ден ще настане такъв живот точно каквото светло бъдеще ни обещаваха допреди трийсетина години.Само че другари управляващи не забравяйте че тия 1.5 милиона човека ако кихнат ще съборят не само Позитано но и европейските социалисти мамка им и на тях и на вас.Много сте долни и крадливи ей --оня наивник финансовия Чобанов ....следва
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другарите изобщо не се помайват ---Пенсионните фондове са единственото ценно нещо в България и партията бърза да го приватизира.Разбрахте ли скъпи контрапротестиращи какво ви готви партията любима на вас и на всички останали в тая държава.Нека ни е честито правителството и другаря Станишев да му даде господ хиляда години живот.Предполагам че щом тая сделка бъде финализирана със сигурност ще има оставка на правителството.Тия които работят със сигурност помнят какво напъване .....следва
18
1
 
16
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 10 години
ИЗГОРЯХА НИ ПЕНСИИКИТЕ.ДА БЯГАМЕ ОТ ДОВЕРИЕ
17
7
 
13
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
Присмивахте се на Сидеров и АТАКА,че искали ревизия на всички приватизационни сделки в страната сключени независимо от кое да е правителство било на власт!!! За два месеца успяхте да му затворите устата и надали ще чуете вече Сидеров да прави изявления и забележки пък било то и ЛУДИ,ама защо ли любимеца на цял народ бат Бойко с верните кучета Яни и Валери не вземат отношение по този въпрос!!! Сидеров и АТАКА не ги чакайте,те ВЕЧЕ шоу няма да ви изнасят.ОПРАВЯЙТЕ СЕ както можете!!!!!!!!
16
0
 
31
 
! Отговори
Financial Times преди 10 години
А аз в джоба имам 6лв. и 43ст. Мисля, че съм по-подходящ за купувач.
15
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къв прокопиев ви гони бе, продажници? Не че той е цвете, но схемата с Доверие пак е на вашия шеф - Цветан Василев и на "приятелите" около ДПС и мафията. Знаете ли, че руската банка, която ще купува Доверие, вече е източвала и фалирала приватизирани банки в чужди държави, та се е налагало държавата да ги спасява. Ей това ще стане с паричките ни, да знаете
14
6
 
9
 
! Отговори
Ги преди 10 години
"Информацията за банковите сметки...показва, че дружеството разполага с 14 паунда в брой" Е откога банките знаят колко пари имаш в джоба?? Инфо от банковите сметки показва само колко имаш в банковите сметки...........
13
0
 
22
 
! Отговори
Другар преди 10 години
Другариииии подготвяте се за поредния обир ли? Свещи да си купувате с тия пари, вие и вашите роднини до девето коляно!
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прокопиев много скоро някой ще го думне...
11
8
 
28
 
! Отговори
художника преди 10 години
Пенсионери, гласувайте отново са БСП ! Ние ще ви осигурим и трета пенсия- на оня свят. С тези пари ще можете да си купувате райски ябълки колкото душа ви иска.
10
1
 
42
 
! Отговори
наглеци преди 10 години
Сменяйте си пенсионния фонд тези, които сте в Доверие. Голямо източване се подготвя. Тотално безобразие