Сделката за "Доверие" – в ръцете на КФН

Регулаторът е категоричен, че няма да има компромис с качествата на инвеститора, купил най-голямото пенсионно дружество у нас
Обновена: 9 авг 2013 10:25 | 8 авг 2013 17:48, Екип на Dnes.bg
3
Сделката за "Доверие" – в ръцете на КФН
Снимка: Reuters

Кой е реалният купувач на най-голямата у нас пенсионно-осигурителна компания „Доверие“? Това се оказа един от въпросите с повишена трудност в последния месец. Продавачът „Виена иншурънс груп“ оповести само, че се е съгласил да продаде 92,58% от пенсионноосигурителната компания. Според неофициална информация става въпрос за сума от порядъка на 120-170 млн. евро. Купувач е „Юнайтед Кепитъл“, регистрирана във Великобритания, пише вестник Преса

Остават обаче съмнения кой стои зад фирмата, има ли тя достатъчно капитали, за да отговори на строгите законови изисквания, и защо е склонна да плати твърде висока цена. Според разследване на агенция Ройтерс британската компания „Юнайтед Кепитъл“, кандидат-купувач на „Доверие“, не е листвана на борсата, няма сайт и телефон и разполага общо с 14 паунда в сметката си...

Разклаща ли се доверието на клиентите в „Доверие“ заради неяснотите около бъдещата продажба на компанията. Това е ключовият въпрос в очакване на сделката, категорични са специалистите. Всички погледи са вперени в Комисията за финансов надзор (КФН), в чиито ръце е съдбата на компанията лидер на пазара с над 1,254 млн. клиенти, в която са събрани пари за втора пенсия за близо 2 млрд. лв.

Дори и сделката да е абсолютно чиста, а купувачът сериозен и с желание да развива бизнеса в полза на бъдещите пенсионери, големият шум, който се вдигна, е вреден. За банки и пенсионни дружества не е хубаво да се говори в негативен план, ако няма доказани факти. Просто това плаши клиентите и те теглят парите си. До момента в КФН няма постъпили документи за смяна на собствеността на ПОК „Доверие“, казаха за „Преса“ от институцията.

Според Кодекса за социално осигуряване всяко придобиване или увеличаване на участие в капитала на пенсионноосигурително дружество над определени в закона прагове (най-ниският от които е 10%) се извършва след получаване на предварително разрешение от зам.-председателя на КФН, ръководещ управление „Осигурителен надзор“. Прави се внимателен анализ на финансовото състояние на дружеството и се проверява произходът на средствата, с които ще бъде придобито участието в капитала на пенсионната компания.

Важно условие е, че парите не може да са назаем. Преди издаването на разрешение се проучва и свързаността на купувача с други лица, както и кои са неговите действителни собственици. Ако кандидатът не отговаря на строгите критерии, представи фалшиви документи или се прецени, че може да застраши финансовата стабилност на пенсионноосигурителното дружество и управляваните от него фондове, отказът за сделката е сигурен. Поне
така повелява законът

„Много въпроси остават открити. Опасенията ми кой ще купи и управлява компанията и как ще се инвестират средствата не се разсеяха особено.“ Това каза за „Преса“ президентът на КНСБ Пламен Димитров, член на Надзорния съвет на ПОК „Доверие“. Синдикатът е и собственик в компанията с 1%. На 30 юли се проведе извънредно общо събрание на „Доверие“. То беше свикано именно по искане на миноритарния акционер КНСБ с идеята да се вдигне мъглата около предстоящата сделка.

Още по темата
5 авг 2013 10:21
35
„За първи път се появи представител на кандидат-купувача - изпълнителният директор на „Юнайтед Кепитъл“ Дебора Стърман. Тя е обяснила акционерното участие в кандидат-купувача - 50% се владеят от Сергей Мастюгин, акционер в руската Инвестбанк, а останалите - от компанията „Ел Джей Кепитъл“. „Стърман каза, че тази фирма управлява 70 млрд. паунда. Не видяхме в интернет потвърждение на това число“, обясни пред „Преса“ Димитров. „Остава отворен и въпросът кой ще управлява компанията, не е никак лесно да се намери професионален оперативен мениджмънт“, коментират експерти от синдиката. Още през април сегашното ръководство на „Доверие“ обяви, че при сделка подава оставка.

Стойността на сделката не е коментирана официално, но става въпрос за сума от поне 120-150 млн. евро, а по неофициални данни дори за 170 млн. евро. В същото време според експерти справедливата цена на компанията била не повече от 80-100 млн. евро. Тогава не е ясно защо някой ще дава повече пари и как смята да си ги върне. В последните години печалбата на „Доверие“ не е превишавала 15 млн. лв. годишно, което означава, че ще трябват поне 20 г., за да се възвърне инвестицията.

Поради притесненията на миноритарните акционери Пламен Димитров се срещна с шефа на КФН Стоян Мавродиев, на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Петко Николов, на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) - Владимир Писанчев и с премиера Пламен Орешарски. „Г-н Мавродиев заяви пред мен, че няма да допусне неясен инвеститор да придобие „Доверие“ и че ще прилага стриктно закона“, каза синдикалният лидер. „На срещата с г-н Писанчев разбрах, че ДАНС наблюдава ситуацията още от края на м.г., още когато стана ясно, че има намерения за продажба. Премиерът Орешарски увери, че е получил няколко доклада от ДАНС, че следи сделката лично и че няма да допусне да се внесе несигурност и да се повлияе негативно на спестяванията на хората“, каза още Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: сделкадоверие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо трябваше парите от осигуровки да отиват в частни дружества? Винаги може да се получи фалит и който си е плащал като поп духа супата.
2
1
 
2
 
! Отговори
123 преди 10 години
Сега е ясно защо Плевнелиев е категорично против зделката.При финансовия одит преди сделката ще стане ясно коко пари е прибрал неговият ментор Прокопиев.Там е зарито кучето и ще има вой и скърцане със зъби.Не случайно ръководството на фонда си подаде оставката,щотознаят много добре фин.състояние и кой носи отговорност.Но няма да се скрият,ще има яко дърво.
1
1
 
1
 
! Отговори
мето преди 10 години
Ако 92,58% са 120-170 млн. евро, а говорим за 2 млрд., то фондът е "източен" от Дянкофф, както му се канеше. Не вярвам да е преди това и оня *** да не го е знаел.