Ще хлопнат ли вратите на хипермаркетите през уикенда?

Левицата обмисля предложения в защита на малките квартални магазини
Обновена: 27 авг 2013 19:53 | 27 авг 2013 18:00, Веселина Йорданова
252
Ще хлопнат ли вратите на хипермаркетите през уикенда?
Снимка: архив, Ройтерс

Ограничения за работното време на големите търговски вериги през уикенда обмислят от левицата в нов Закон за търговските вериги. Според създателите му, ако те не работят в двата почивни дни, ще се стимулира оборотът на малките квартални магазини.

Зам.-председателят на "Коалиция за България" Спас Панчев съобщи пред Investor.bg, че най-вероятно предложението ще се отнася за хипермаркети в идеалния център на най-големите градове. Имало и мнения обаче, че е добре всички големи вериги да не работят през уикенда.

„Като цяло ние защитаваме предложението, касаещо тези в централната част на градовете“, обясни депутатът.

Законопроектът е в процес на разработване и се очаква да бъде готов през септември, когато ще са ясни детайлите на предложението. Вносителите му се надяват да бъде разгледан още през есенната сесия на Народното събрание.

По думите на Панчев наличието на големите търговски вериги съсипва бизнеса на малките квартални обекти.

„В Европа всички големи магазини са в покрайнините на града и така не влияят на оборотите на тези в центъра“, аргументира се той.

Предложенията все още не са дискутирани с представители на веригите. Панчев изрази опасенията си от вероятен натиск от тяхна страна. „Вероятно ще има известен негативен отклик, ще има и натиск“, посочи той.

Председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и член на Съюз "Произведено в България" Мариана Кукушева заяви пред Investor.bg, че това е практика навсякъде в Европа.

„Големите търговски вериги имат ограничение в работното си време и то не само в събота и неделя, но и през делничните дни. Подобна мярка за ограничение в работното време е въведена и по отношение на заведенията. В България съществува порочната практика някои заведения да отварят рано сутрин и да работят до късно вечер. В Европа където си закусил, образно казано, не можеш да вечеряш, защото съществува ограничение за часовия диапазон на работа“, каза Кукушева.

По нейни думи подобни мерки създават и ефективни условия за пазарна икономика, както и предпоставки за реално развитие на конкуренцията в стремеж да се ограничат монополите. Кукушева уточни, че неработно време за големите вериги през уикендите е едно от предложенията на Съюз „Произведено в България“.

Според Димитър Зоров, председател на Асоциация на млекопреработвателите в България, мярката ще бъде глътка въздух за малките квартални магазини, които ще могат да наваксат през уикенда за сметка на големите магазини, които обират от клиентския поток през седмицата. "Но не съм сигурен дали мярката ще бъде с положителен характер за самите доставчици на стока“, коментира той.

Зоров обясни, че много от доставчиците досега не са работили с малките магазини, защото в търговските обекти по кварталите често зареждат малко и не толкова качествени артикули. Освен това повечето квартални магазини не могат да си позволят да поддържат широк сегмент от продукти зад витрините и щандовете си. Той изтъкна, че е важно да бъде изготвен подробен анализ за ползите от мярката, за да бъде дадена и качествена оценка за това по какъв начин ще се отрази на бизнеса в страната.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Европа всички големи магазини са в покрайнините на града и така не влияят на оборотите на тези в центъра...хората масово имат коли, хората имат големи хладилници и пазаруват за дълъг перод от време, имат и пари...в Кауфланд бабите влизат и си купуват 1 хляб и 1 мляко...за българина кварталния магазин, а като кварталната бакалия.Да не говорим, че колкото и да са ниски заплатите в гол. вериги, хората са с реални осигуровки и получават заплатата си редовно. дДокато при ХС ЕТ Гошо това не е така
214
0
 
2
 
! Отговори
електорат матрялов преди 10 години
До Николов Да бе, вЕрваме ти..... буахахахаххахахахахахаххахахахах
213
3
 
6
 
! Отговори
Николов преди 10 години
Имам квартален магазин за хр.стоки- 70% от артикулите ги продавам по-евтино от големите вериги-старая се да продавам само прясна и качествена стока-много е трудно да оцеляваме вече-осигурявам прехрана на 2 семейства, повечето от вас още не са си взели хляба в ръцете, а се изказват аристократично! радвайте се-докато все още има квартални магазинчета и българска продукция, защото големите вериги убиват и двете!!!!
212
1
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
ОТНОВО ПОРЕДЕН АБСУРД, ВСЕКИ РЕШАВА КОГА И КЪДЕ ЩЕ ПАЗАРУВА, ТОВА Е ВЪПРОС НА ЛИЧЕН ИЗБОР, А НЕ НА ПОЛИТИКА, ЗА ДА СЕ СТИМУЛИРА ТЪРСЕНЕТО НА БЪЛГАРСКИ ПРОДУКТИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ МАНТАЛИТЕТА НА БЪЛГАРИНА, КАКТО И ДОХОДА ТЪЙ КАТО ТЪРСЕНЕТО ЗАВИСИ ИМЕННО ОТ ТОВА ПО-КАЧЕСТВЕНИЕТЕ ПРОДУКТИ СА ПО-СКЪПИ И СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКИЯТ БЪЛГАРИН НЕМОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ТОЗИ ЛУКС, ТУК МОЖЕ ДА СЕ НАМЕСИ ДЪРЖАВАТА ДА НАМЕРИ НАЧЕН ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ДОХОДА, А НЕ ВКАРВАНЕ НА АБСУРДНИ ЗАКОНИ
211
2
 
7
 
! Отговори
Agent47 преди 10 години
Това е много важен ход на ***, като целта е да се развият кварталните кебапчийници от тип - бира, скара , шкембе чорба, където по цял ден виси електората на БСП - а именно, *** кварталните кибици, безделниците и червените бабички със сини коси. Ние работещите, които пазаруваме в събота и неделя не сме важни, защото си плащаме данъците и си траем.
210
1
 
5
 
! Отговори
ист преди 10 години
Това че големите търговски вериги ще работят или няма да работят не е фатално за дребния бизнесАко правителството и парламента не работят две години ви гарантирам че народа сам ще се оправи Сега те активно работят против българите,
209
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз пък например в кварталния магазин с бебешка количка не мога да вляза. Твърде тясно и със стълби. Пък и честно казано не искам, дори киселото им мляко е с по 5-6 ст. по скъпо. Защо?? Щото са там за да продават семки и бира на кварталните кибици.
208
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че аз да не съм толкова глупав. Ще ида в петък и ще си напазарувам за събота и неделя...
207
4
 
13
 
! Отговори
Мислещ преди 10 години
Събота и неделя да спрат мейлите, за да се стимулират Българските пощи!Да спрат магистралите, за да се стимулира БДЖ.Да спрат фейсбуук и туитър, за да се стимулират абв и кефче.ком.Да се спре Скайп, за да се стимулира Мирк.*** цепят мрака с най-*** си идеи!
206
1
 
8
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
Преди да се говорят глупосит нека да припомня на хората следното - точон срещу МЕТРО вееч повееч от десет години съществува БОИЛА - българсикят отговор - когато вляза хипермаркетът е празен. Винаги съм се чудил как не фалира. това хипермаркет само с българсик стоки.
205
1
 
6
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
професор аврамов - това което предлагате е планова икономика. Ако утре предложите цена на хляба с горан граница пет лева, моментало всички производители ще я направят до един пет лева и няма да има един с по нисак цена. Втори варинат - ще има кратели - найко ще предлааг хляб не за пелт лева а за 4 лева, но ако купиш и втори хляб, и тогава двата хляба, всъщоност ще ти излизат 8 лева.. Ще стане като с джиесемите. Десет години вече нашите са най-скъпите в ерпоа при три оператора заради картели.
204
2
 
5
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
като бях на о-ов Тасос миналата година в гърция там продаваха неща, произведени САМО на о-ов Тасос. не знам ЕС ли са не са ли ЕС ( гърция е не само в ЕС ами и в ЕВрозоната) но така постъпваха. Още нещо - ние под натиска на Ес и черепа си манхахме фрийшоповеет, миналааг година гърция все ощеимаше фрийшопове....
203
0
 
10
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
домати - Гърци, Испания, полша . Краставици - Китай, Русия, Ябълки - испания. не знам какво наричаш Българска стока. *** на женския пазар и ще видиш ябълки - Кюстендил. такова нещо в хиремарект не съм видял ни Европа, ни Т-Маркет, ни във фантастико. саламите са италиянски или испански. А иначе си прав - цените са високи заради прекупвачите и монополистите.
202
0
 
7
 
! Отговори
проф. Аврамов преди 10 години
До хахаАз отдавна ратувам за простото решение да се приеме закон за борба със спекулата. Достатъчно е в такъв закон да се фиксира горната граница на цената на всяка хранителна стока като процент от цената на която е била закупена от производителя и всичко нат тази цена да се облага с 200% данък. Забавянето на плащането на производителя на стоката взета от него да се обвързва със затвор. Тези две мерки не отричат пазарната икономика защото няма долна граница на цената и това позволява конкуренци
201
0
 
3
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
бих предложил вмест БДС да използваме стандарт ЕС, тогава всичик други старин ще са длъжни да се съобразяват с него и няма да могат да внасят храни с лошо качество. Разбира се това значи че и ние ще трябав да подобрим нашето.2) освен това трябав повееч рекрама на българското розово масло, българсокото вино и българсикя мед
200
0
 
7
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
самото предложение само по себе си е досат тъпо. вместо това може да се направят ред други неща1) да се завиши контрола на ХЕИ и контрола по храните- купуваме изделия които минават за БДС, но не са2) да се намали корупцията да и административните пречки пред бизнеса3) да се създадат регистри с които да се изчистят *** фирми и да се известли бизнеса4) да се преосмисли ролята на посредниците5) да се завиши контролът за храните които влизат от ЕС насам
199
0
 
11
 
! Отговори
българин преди 10 години
В големите хипермаркети има над 50 % българска стока.най голям процент от нея са хранителни продукти с кратък срок на годнист-салами,млека плодове и зеленчуци.Така,че идеята не е добра.Но пък личи кого подкрепя БСП-прекупвачите,благодарение на които цените са високи.Прави са хората които протестират с викове"БСП е мафия".Така си е,истина е!
198
4
 
3
 
! Отговори
хаха преди 10 години
до 221Ами тя Испания затова е цъфнала ,та вързала,хаха..А инак идеята си е меко казано глупава..тия нещастници хептен изпушуха,сигурно слънцето на плажа е много силно,хаха
197
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От къде на къде , ще решават в кой магазин да пазарувам ?Е тая фандакова , ще се съдере да издава търговски разрешителни за клек шопове, със съмнителна хигиена и зареждане.Не ги е срам- това да не ви е 1950-1960 година ?В кой век живеете бе друзя? Ще ме връщате във вашето детство ?И кой ви позволява?
196
1
 
11
 
! Отговори
qwer преди 10 години
Някакви *** Панчев и Кукушева манипулират хората които не са напускали гържавата. Ей червени тъпири в Испания големи вериги хранителни магазини са по два три, че и четири във всеки квартал бе ***, а тази *** Кукушева е потвърдила с изказването си колко кух може да бъде един комунист, тук не само ,че можеш да закусиш в дадено заведение, но ако искаш в същото може и два пъти да вечеряш, що за *** са тези комуни,самозабравиха се в лъжите и измамите.