Ще хлопнат ли вратите на хипермаркетите през уикенда?

Левицата обмисля предложения в защита на малките квартални магазини
Обновена: 27 авг 2013 19:53 | 27 авг 2013 18:00, Веселина Йорданова
252
Ще хлопнат ли вратите на хипермаркетите през уикенда?
Снимка: архив, Ройтерс

Ограничения за работното време на големите търговски вериги през уикенда обмислят от левицата в нов Закон за търговските вериги. Според създателите му, ако те не работят в двата почивни дни, ще се стимулира оборотът на малките квартални магазини.

Зам.-председателят на "Коалиция за България" Спас Панчев съобщи пред Investor.bg, че най-вероятно предложението ще се отнася за хипермаркети в идеалния център на най-големите градове. Имало и мнения обаче, че е добре всички големи вериги да не работят през уикенда.

„Като цяло ние защитаваме предложението, касаещо тези в централната част на градовете“, обясни депутатът.

Законопроектът е в процес на разработване и се очаква да бъде готов през септември, когато ще са ясни детайлите на предложението. Вносителите му се надяват да бъде разгледан още през есенната сесия на Народното събрание.

По думите на Панчев наличието на големите търговски вериги съсипва бизнеса на малките квартални обекти.

„В Европа всички големи магазини са в покрайнините на града и така не влияят на оборотите на тези в центъра“, аргументира се той.

Предложенията все още не са дискутирани с представители на веригите. Панчев изрази опасенията си от вероятен натиск от тяхна страна. „Вероятно ще има известен негативен отклик, ще има и натиск“, посочи той.

Председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и член на Съюз "Произведено в България" Мариана Кукушева заяви пред Investor.bg, че това е практика навсякъде в Европа.

„Големите търговски вериги имат ограничение в работното си време и то не само в събота и неделя, но и през делничните дни. Подобна мярка за ограничение в работното време е въведена и по отношение на заведенията. В България съществува порочната практика някои заведения да отварят рано сутрин и да работят до късно вечер. В Европа където си закусил, образно казано, не можеш да вечеряш, защото съществува ограничение за часовия диапазон на работа“, каза Кукушева.

По нейни думи подобни мерки създават и ефективни условия за пазарна икономика, както и предпоставки за реално развитие на конкуренцията в стремеж да се ограничат монополите. Кукушева уточни, че неработно време за големите вериги през уикендите е едно от предложенията на Съюз „Произведено в България“.

Според Димитър Зоров, председател на Асоциация на млекопреработвателите в България, мярката ще бъде глътка въздух за малките квартални магазини, които ще могат да наваксат през уикенда за сметка на големите магазини, които обират от клиентския поток през седмицата. "Но не съм сигурен дали мярката ще бъде с положителен характер за самите доставчици на стока“, коментира той.

Зоров обясни, че много от доставчиците досега не са работили с малките магазини, защото в търговските обекти по кварталите често зареждат малко и не толкова качествени артикули. Освен това повечето квартални магазини не могат да си позволят да поддържат широк сегмент от продукти зад витрините и щандовете си. Той изтъкна, че е важно да бъде изготвен подробен анализ за ползите от мярката, за да бъде дадена и качествена оценка за това по какъв начин ще се отрази на бизнеса в страната.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
2
 
4
 
! Отговори
щирлиц преди 10 години
Подпомагането на собственото производство,не е ГЛУПОСТ,а задължение на всяка държава.Второ,парите,които биха се похарчили(няколкостотин милиона)са несъизмеримо малко спрямо ефекта върху цялото потребление.Щом разсъждавате така,значи сте консуматори,които не могат да видят по-далече от етикетче със цена!А иначе пищите,че били малко договорените субсидии,но по-важно е как и къде държавата ги влага.
194
4
 
15
 
! Отговори
стига глупости преди 10 години
Предложението е страхотна тъпотия,по-добре правителството да премахне прекупвачите по веригата от производител до продавач на дребно.Ако не знае как,нека да види какво прави съседна Турция,как изкупуват селскостопанската продукция на защитени цени,които периодично се преразглеждат,а не оставят дебеловрати мутри да увеличават многократно цената за сметка на купувача.Нежеланието за защита на народа не е причина за безумия,които са ПАК за наша сметка
193
5
 
15
 
! Отговори
електорат матрялов преди 10 години
В Европа всички големи магазини са в покрайнините на града и така не влияят на оборотите на тези в центъра, аргументира се той.---------------------------------- Тоя пъпеш дали е виждал хипермаркет в Европа и да сравни с нашите.... Защото нашите "хипермаркети" са като квартални бакалии в сравнение с тези в Европа.
192
5
 
22
 
! Отговори
Браво! преди 10 години
А от другия месец, ще опразним рафтовете и на всеки ще се дава по една бутилка олио и пакет захар...ако има. Естествено с купони...ако си наш човек! А от по следващия месец ще се записваме за телевизор, пералня и т.н. Естествено за членове на Партията ще се продават директно от склада без записване! Ура, да живее комунизма...и неговите другари депесари, а също и атакуващите откачалки! България, мир на праха и! АМИН!
191
6
 
28
 
! Отговори
БГ преди 10 години
ДА ВЪВЕДАТ И КУПОННАТА СИСТЕМА,*** КОМУНИСТИ,ТЕ ЩЕ МИ КАЖАТ ОТ КЪДЕ ЩЕ ПАЗАРУВАМ,ДА ПРАВИМ ОБОРОТ НА КВАРТАЛНИТЕ МАГАЗИНИ СЪС СКЪПА И МУХЛЯСАЛА СТОКА ПОД ПРЕДЛОГ,ЧЕ СТИМУЛИРАМЕ РОДНИЯ БИЗНЕС-ЛИЦЕМЕРИ
190
3
 
23
 
! Отговори
електорат матрялов преди 10 години
Toва може да се роди само в изключително болна глава. Абе аланкооолу - замисляли ли сте се кой не осигурява работниците и служителите си на реалните заплати, кой не им дава отпуски, кой не им спазва работното време, къде може да си купиш цигари без бандерол или наливна ракия - дали са големите вериги или кварталните бакалии? А и никой не може да ми заповяда от къде да пазарувам - ако въведат тази практика - напук на идиотщината - няма да вляза в квартално магазинче!
189
5
 
24
 
! Отговори
Дани преди 10 години
Тия съвсем са изкукали! Следващата стъпка е да пазаруваме само в магазини, които се държат от комунисти!
188
3
 
19
 
! Отговори
Dan преди 10 години
Пааааааааартизан за бой се сяяяяяяяяга....-Абе,по-добре е да затворят Парламента и да си ходят дома!
187
2
 
25
 
! Отговори
ВВС преди 10 години
Простотия след простотия и то от "червени депутати"!!Не може изобщо да има сравнение между хипермаркети и квартални магазинчета!В ХИПЕРМАРКЕТА ми е спокойно,комфортно,има голяма гама от стоки/много по-голям избор/,можеш да сравняваш еднакви стоки от много повече фирми,особено храните,цените ЗАДЪЛЖИТЕЛНО са по-ниски,касиерките са много бързи и учтиви,ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ти издават фискален бон,има промоции за някои стоки,постоянно се правят намаления за постоянни клиенти и т.н.!
186
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
predlagam da sprat interneta v subota i nedelia , che da moge da drupnat malko postite, kakto i da zabraniat dvigenieto s avtomobili za da drupne i BDG-to
185
2
 
32
 
! Отговори
Тъпанари преди 10 години
Какво може да излезе от една червена глава - безумие. То се мисли с мозък. Ще помагат на дребния бизнес. Кой ще помага - аз ! Длъжен ли съм да купувам двойно по-скъпи стоки с неясна годност и произход. Ако живея в Младост 4 или в Люлин 1 - докъде трябва да се разходя? И да мъкна мрежи и торби ? Точно в почивните дни, когато се пазарува за цяла седмица? Бива идиотизъм, но това е в повече !
184
1
 
20
 
! Отговори
Кой ти пречи преди 10 години
До Анонимен Пазарувай си от бакалиите - там дават фискален бон и продават почти безплатно. Да не говорим, че честно и почтено си плащат данъците. В бакалията отсреща пакет кафе струва 5,70. Същото в Метро е 3.45.
183
3
 
17
 
! Отговори
URAAA!!! преди 10 години
ето още малко (финансов) комунистически гений:Във всеки дом ***. (Плакат, издаден от "Наука и изкуство")Другарю, помни, че всяка изгубена минута струва 0.05 стотинкиЧовекът е главна фигура в животновъдството.Да живее българо-съветската дружба между народите!Всяко кебапче - куршум в сражението срещу световния империализъм!25 ПОБЕДНИ ГОДИНИ обикновен локуми за финал най-искреноВсички комунисти - под земята!(Лозунг в мина)
182
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
v sasedna Garciq sa zatvoreni nedelq. v dr.dni rabotqt do 21 h ve4er
181
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като сме толкова бедни защо дойдоха всички вериги и десетки молове?Ами защото не плащат данъци драги съграждани!Всяка нормална държава е допуснала в покрайнините на големите градове максимум 1 или 2 вериги!Не е ли странно, а?Да не би да се струпаха у нас, помежд сме големи хубавци и баровци!Никъде в света няма са им пуснат фандък да крадат от данъци и осигуровки на персонала!хората там са обиждани, с ниско заплащане и мачкани, кодекса на труда не се спазва!
180
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Малки частни магазини вървят на село. Хората там, по всеизвестни причини, масово нямат три лева за рейс да идат до най-близкия град за един *** или един маргарин, щото те купуват все за по ститинки, и щат-не щат пълнят гушата на оня умник дето им съдира кожите с двойни цени в горкото си частно магазинче. Някой обаче да седне да кове закони за каузата на сладката лесна далавера на частните магазинчета в големите градове и особено в столицата, си е направо за връзване. Като най-меко предложение.
179
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо никой за толкова време не обърна внимание на Карфур, че не издават фискален бон, а системен ?Скъпи съграждани, откакто си имаме вериги и молчета ни обират оскъдните левчета, не плащат данъци и си ги изнасят навън!Продължавайте да си пазарувате и да "ривете", че населението обеднявало!Откакто веригите и моловете са у нас това е една от основните причини!В Германия работят всеки ден без неделя до 18ч.Дали са по-*** от нас?В един огромен град има 1-2 мола в покрайнините на града, а у нас?
178
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 192Копувай качствените стоки тогава. Снощи купих един такъв качествен хляб от кварталния магазин по нужда. Качеството му се изрази в 100% мухъл. Сори - продължавам да си пазаувам от големите. Ти си хрупай мухъла щом те влече.
177
2
 
5
 
! Отговори
до Щирлиц преди 10 години
Ти не си добре бе поучителю, ментета има навсякъде по света и ще има, друг е въпросът кой как се бори с тях и дали изобщо в България искат да ги преборят. Инспектори честни и строги и невиждани глоби биха намалили тези стоки, но те винаги ще присъстват на пазарът.
176
1
 
11
 
! Отговори
qwer преди 10 години
Някой писа,че в САЩ магазините работят 24 часа 365 дни в годината, само да допълня,че тук в Испания е същото 24 часа 365 дни в годината. В България пак правят някакви нови нечувани и невиждани открития от които пак ще се забърка поредната каша.