Кабинетът дава 6.5 млн. лева на „Български пощи“

Държавата се отказва от „златната си акция“ в БТК
Обновена: 25 сеп 2013 14:25 | 25 сеп 2013 14:25, Камелия Цветанова
27
Кабинетът дава 6.5 млн. лева на „Български пощи“
Транспортният министър Данаил Папазов. Снимка: БТА

След като служителите на „Български пощи” излязоха на протест заради ниските си заплати, правителството реши, че на дружеството ще бъдат приведени 6,5 милиона лева от икономии на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

„Средствата са за компенсиране на универсалната пощенска услуга за 2013 г.,  с това практически проблемите на пощите до Нова година ще бъдат решени и ще могат да се покрият всички необходими плащания, като за следващата година ще бъде включена в новия бюджет сума за компенсация, която в момента се изчислява и за 2012 година”, съобщи след редовното заседание на кабинета транспортният министър Данаил Папазов.
 
Той  обяви, че няма различия със синдикатите относно плана за оздравяване на дружеството, който по думите му включва страшно много мерки.
 
На първо място ще пристъпим към нова таблица на длъжностите в пощите с цел да премахнем допуснати през годините неравнопоставености на различни служби, които допускат големи различия в заплатите, информира министърът.
 
Класификаторът ще е готов до края на месеца, след което ще бъде обсъден със синдикатите. Следващата стъпка е да се премине към цялостен план за оздравяване, който би трябвало да е готов до края на октомври, след което ще бъде подписано споразумение.

Още по темата
„Заплатите в пощите не са пипани 6 години. Ще искаме хората с по-малки заплати да получат по- голямо увеличение. 75 на сто от хората получават много ниски доходи, някои от тях са под минимума”, каза Папазов.
 
 Той увери, че неговото министерство е направило всичко възможно да намери средства за дружеството, без да иска пари от актуализирания бюджет.

На заседанието си днес правителството е решило още да се освободи от т. нар. „златна акция” в БТК.
 
Папазов е упълномощен да гласува „за” отмяната на особените права на преференциалната акция по време на Общото събрание на компанията, което ще се проведе на 30 септември.

Със „златната акция” изпълнителната власт още при приватизацията на телекома преди десет години си беше запазила правото на вето върху основни решения.
 
„С протокол от 17 април тази година е взето решение от временното правителство за  разглеждане на договора за приватизация на БТК, в което са предприети действия за приключване на условията по договори и днес решихме да освободим преференциалната акция”, съобщи Папазов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
13
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Брей колко бързо се намериха пари. Интересно тия 6 милки за какво ще отидат, като изключим повишението на заплатите, естествено.
2
7
 
23
 
! Отговори
браво преди 10 години
Разпродаването върви добре.Комисионите също.Да живее БКП
1
6
 
15
 
! Отговори
111 преди 10 години
Май ви запари на задниците.Орешарски ще вадиш топлите кестени след има няма месец като почне зимата.Страх, всеки ден може да ви е последен.

Спонсорирани публикации