Предложенията за промени в банковия сектор ще свият кредитирането

Каролев: Банките ще станат много предпазливи при отпускането на заеми
Обновена: 29 окт 2013 09:35 | 29 окт 2013 09:35,
7
Предложенията за промени в банковия сектор ще свият кредитирането

Предложенията, които готви правителството за банковия сектор, са опасни и ще доведат до ограничаване на кредитите, каза икономистът Владимир Каролев в ефира на Нова телевизия.

Конкретно предложение все още не е представено публично, но представители на „Коалиция за България” обясняват какви принципи ще заложат в текстовете. На базата на тези коментари Каролев обясни какви проблеми вижда за банковия сектор.

Икономистът призна, че има известна доза непрозрачност при определянето на лихвите. Въвеждането на пазарен референтен лихвен процент обаче няма да свали лихвите, защото няма да спре банките да слагат допълнителни такси.

Премахването на таксата за предсрочно погасяване пък ще доведе до свиване на кредитирането, защото банките ще станат изключително предпазливи. До ограничаване на кредити също ще доведе и предложението за таван на задълженията до продажната цена на ипотекираното жилище, обясни Каролев.

Той беше категоричен, че в предложенията има и текст, който ще ограничи свободния пазар. Според коментарите досега кредитополучателите ще имат право да обжалват постигнатата цена на свободен търг при продажбата на ипотекирани жилища. „Няма как да се атакува пазарен принцип”, коментира икономистът.
Всички правила, които се предлагат, няма да важат за старите кредити – основен принцип в правото. Така ще се окаже, че ограничени ще бъдат новите кредити. Ще се покрива и по-малка част от покупката на жилища, смята още Каролев.

 

Още икономически новини вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Владимир Каролев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
12 преди 10 години
Ще спрели кредитите, та нали от всеки кредит някой банков служител си получава %-чето. Нима това не е известно? Та какво ще спре???
5
1
 
7
 
! Отговори
Mirko преди 10 години
Каролев, защо са ти платили да плашиш гаргите ? Че видите ли банките щели да спрът да дават пари. Ми да спрът де ! Хайде тогава да видим кой кум и кой сват. Не банките са ни нужни на нас, ние сме жертвените агнета за банките. От нас те си доят мляко и се режат месце. Те без нас са мъртви. Така че недей да ни плашиш !
4
0
 
6
 
! Отговори
Методи преди 10 години
НА БАНКИТЕ НЕ ИМ СЕ ЩЕ ДА ИМА ПРОМЕНИ, ЗА ДА СЪДИРАТ КОЖИТЕ НА КЛИЕНТИТЕ СИ.КОЛКО СА НЕОБСЛУЖВАНИТЕ КРЕДИТИ, НАДАЛИ НЯКОЙ ЗНАЕ С ТОЧНОСТ. А ЗА БАНКИТЕ ТОВА Е ЗЛАТНА МИНА. ПОВЕЧЕТО ОТ ТЕЗИ КРЕДИТИ СА НЕСЪБИРАЕМИ ПОРАДИ ВИНА НА БАНКИТЕ. ДОРИ И ДА МОГАТ ДА НАМЕРЯТ ДЛЪЖНИЦИТЕ ТЕ НЕ ПРАВЯТ НИЩО, ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ ТРУПАТ ЛИХВИ И ТАКСИ И НАКРАЯ ДА ИЗВАДЯТ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ЛИСТ БЕЗ ДА СА СЕ ВИДЯЛИ НЕ САМО В БАНКАТА, НО И В СЪДА С ДЛЪЖНИКА, ТОЙ ДА КАЖЕ ЗАЩО НЕ Е ПЛАЩАЛ? ЧЛ. 417 ОТ ГПК ТРЯБВА ДА ОТПАДНЕ ВЕДН
3
1
 
7
 
! Отговори
novae преди 10 години
Банките от 2007 година са затворили вратите, просто имат деректива да приберат парите обратно/тук са филиалите на чуждите банки/. Щели да дават по-трудно, до момента не са отпускани лесно, този "всезнайко" пробвал ли един път да изтегли кредит. Ще му трябват 99 документа, и пак ще получи отказ.
2
1
 
11
 
! Отговори
Евросиганин преди 10 години
Плъховете от НДБСВ (Национално Движение Без Симеончо Втори) отново се разшаваха - усетиха мътната вода.
1
1
 
8
 
! Отговори
Евросиганин преди 10 години
Плъховете от НДБСВ (Национално Движение Без Симеончо Втори) отново се разшаваха - усетиха мътната вода.