България остава сред държавите в ЕС с най-голям спад в строителството

Позитивни тенденции се наблюдават в строителния сектор на Испания
20 ное 2013 11:52, Елка Василева
5
България остава сред държавите в ЕС с най-голям спад в строителството
Снимка: архив, Reuters

България остава сред държавите в Европейския съюз (ЕС) с най-рязък спад на строителната продукция. През септември строителството се е свило с 5,6% на годишна база, а през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година – със 7,4%, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

На месечна база се отчита лек ръст на строителната продукция у нас – 0,6 на сто, а през третото тримесечие спрямо второто спадът се е забавил до 0,3%.

Най-рязък годишен спад на строителната продукция през септември е отчетен в Португалия – 14,9%. Следват я Чехия и Словения с понижение от съответно 11,8% и 7,9%, както и Италия, където е измерено понижение от 6,1%.

Съизмерим с България е спадът на строителната продукция в Холандия и Полша – също 5,6%.

Позитивни тенденции се наблюдават в Испания, след като заради финансовата криза секторът на имотите и строителството се срина рязко. През септември на годишна база е отчетен ръст на строителната продукция в страната от 6,1%, което я нарежда на второ място в ЕС.

Изпреварва я Унгария с ръст от 9,3%, а трета е Великобритания с повишение от почти 5 на сто.

Според данни на Националния статистически институт (НСИ) строителната продукция у нас през септември е с 46% под пиковите й равнища от 2008 г. Инвестициите в строителния сектор продължават да се свиват, кредитирането за сектора също е "във фризера", заради което фирмите имат сериозни проблеми с ликвидността.

Строителният сектор е един от най-проблемните по отношение на разплащанията и междуфирмената задлъжнялост продължава да расте, подклаждана и от натрупаните задължения на общини към строителни фирми.

Не е ясно и как ще се отрази спирането на програмата „Околна среда“ върху бранша, който от началото на кризата насам разчита основно на европейските средства. Плащанията по проектите ще трябва да се извършват с пари от бюджета, докато Еврокомисията „размрази“ програмата.

По думите на екоминистъра Искра Михайлова за проектите в процес на изпълнение са необходими 200 млн. лева.

Икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
12
 
! Отговори
бай Трънчо преди 10 години
В тези тежки времена на безработица и жалки доходи, трябва и сами да се подкрепяме - като например купуваме стока от български производители, без разбира се да правим компромис с качеството. Имаме наистина хубави дрехи, козметика, храни, лекарства и др. Така ще се вдигнат оборотите на българскити фирми, а оттам дай боже по-високи заплати и повече заетост..Стандарта и безработицата пада така. Да бъдем патриоти като потребяваме все повече и повече българска стока!!!
4
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Догодина ще има поне 10-15% ръст в строителството на жилища.А цените трайно ще се закрепят над 1000 Е за кв. метър.Само така ще се излезе от кризата.Който твърди обратното или не разбира,или лъже
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Почти цялото строителство е за руски купувачи.
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой знае ли какво става със строежа на бул. Македония? И на милениум центърд до НДК? Дали са ги спрели?
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам за какво стрителатво става въпрос, но във Варна стрителството на кооперации за миг не е спряло. Непрекъснато се бутат къщи строи се естествено без парко места и вез корекция на улиците, а тротоарите стават места за паркиране