Биткойн – валутата на бъдещето или химера?

Преминаването на границата от 1000 долара дава повод за размисъл
1 дек 2013 20:33,
65
Биткойн – валутата на бъдещето или химера?
Снимка: Reuters

Можете да го използвате за купуване на бира в Берлин, при поръчка на пица в Амстердам, за такси в Единбург, да платите на зъболекар в Любляна, да си купите чорапи в Масачузетс или дори да запазите място за пътуване в Космоса с Virgin Galactic.

Изглежда всеки ден нов бизнес се присъединява към Биткойн революцията, приемайки плащания чрез виртуалната валута, отбелязва БиБиСи.

С нарастването на популярността, очаквано скача и цената. През изминалата седмица биткойнът за първи път се търгуваше за над 1000 долара. Което е скок от близо 500% само за месец.

Според БиБиСи има няколко основни причини за стремглавото покачване, в това число намеса на спекуланти, след като в американския Сенат иновацията беше посочена за пример. Множество китайци пък използват виртуалната валута за изнасяне на богатствата си извън комунистическата страна, а и популярността на биткойна расте с бясни темпове и все повече хора инвестират.

За разлика от реалните валути, биткойнът не се управлява от Централна банка и всеки с достатъчно мощен компютър може да се сдобие с част от виртуалната валута чрез техника, наречена „разработване на мина“ – обработване на транзакции под формата на сложни математически задачи.

Личността на създателя на биткойн системата Сатоши Накамото е обвита в мистерия. Никой не може да потвърди официално кой стои зад този псевдоним. И дали е само един човек.
Според БиБиСи медийният шум около виртуална валута реално надхвърля значимостта на биткойна в световната икономика. Британската медия дори посочва, че към момента най-сериозното влияние на този начин за разплащане е в сивия сектор, където биткойнът се използва за незаконни сделки.

От друга страна обаче биткойнът дава повод за размисъл за ролята, която виртуалните валути биха имали в бъдеще. И дали няма да станем свидетели на истинска финансова революция?

В защита на две противоположни позииции, БиБиСи дава трибуна на двама експерти.
Майк Хърн се занимава с биткойн технологията от самото й начало. „През 2009-та година биткойнът не струваше нищо – нямаше потребители, нямаше сделки. Сега обаче сме свидетели на истинско процъфтяване като следствие на комбинация от спекулиране с бъдеща стойност и неоспорима полезност“, посочва Хърн.

Според него мудността на банките е следствие на морално остаряла инфраструктура и нежелание за някакво развитие. „Как иначе можем да си обясним факта, че един паричен превод отнема дни във време, когато имейли достигат от единия край на света до другия в рамките на няколко секунди?“, пита се Хърн.

Експертът е категоричен, че биткойнът е предизвикал толкова ентусиазъм, защото е нова финансова система, създадена от хората за хората.

„Тя не е просто бърза, евтина и лесна. Биткойн системата дава равни позиции на всички участници в нея. Няма банки и банкери – хората сами контролират своите пари“, изтъква Хърн.

Системата е толкова демократична, че дори създателите й не могат да я променят без съгласието на всички.

Хърн изтъква, че биткойнът може да доведе до истински разцвет на уеб пространството по отношение на плащанията за съдържание. Вместо сложните разплащания чрез посредник и редица процедури, уебсайтовете могат да таксуват потребителите с изключително малки суми директно през браузъра. И няма да се зависими от рекламни банери и прочее.

Освен това всеки, който има смартфон, може съвсем спокойно да приема плащания с биткойн без нужда от банкови сметки, преводи и т.н.

Хърн приема, че системата има своите проблеми, но е категоричен, че само за 5 години съществуване е отбелязан впечатляващ възход, който дава повод за огромни надежди за бъдещото.

В позиция срещу виртуална валута застава д-р Стивън Кинзела от Университета на Лимерик. Според него биткойн е чудесен пример за определението на психоаналитика Дейвид Тъкет за „фантастичен обект“ – нереален, но извънредно привлекателен.

„Стойността на биткойна зависи изцяло от това колко иска да плати за нея купувача. Ако няма потребители, няма да има и стойност. Понеже няма реална стойност, а само разменна, биткойнът буквално може да има всякаква цена, което значи, че тази система постоянно ще е като балон“, посочва Кинзела.

И предупреждава, че този балон неизбежно ще се пука и надува отново много пъти, което ще доведе до загуби на цели състояния.

Докторът счита, че за редовия инвеститор на психологическо ниво биткойн не се различава по никакъв начин от лалетата, железниците или фондовите пазари.
В случая много хора са решили, че поредица от електрони струва нещо и искат да я продадат на други хора възможно най-бързо. Докато можеш да продадеш своя биткойн на някого и изкараш печалба от това, ще бъдеш щастлив. Но неизбежно идва края на веригата и някой се оказва в безизходица.

Д-р Кинзела е убеден, че от икономическа гледна точка биткойн системата не е нищо особено. За него това е спекулативен актив, който хората искат да придобият с единствената цел да го продадат на друг човек.

„Етикетът „заместител на парите“ е само маркетингов трик, които светът вече е виждал. Например през 50-те години на 19-ти век в Съединените щати по времето на свободния банков период“, посочва Кинзела.

Докторът е притеснен и от липсата на регулация, тъй като в момента биткойни на стойност милиони долари могат да се пренасят абсолютно свободно през границите.
„Властите няма да позволяват това още дълго време, тъй като се създава предпоставка за извършване на умопомрачителните финансови престъпления“, убеден е експертът.
За него биткойнът е нищо повече от спекулативна система за изкарване на „бързи“ пари.

Кинзела твърдо вярва, че установяването на тази виртуалната валута като основно, дълготрайно средство за разплащания е нещо, което граничи с невъзможното.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Пробвах се да генерирам с нов компютър съм..."Това спря да е актуално преди година, когато се появиха ASIC(Application Specific IC). Демек, малък чип, чиято изчислителна мощ за дадената задача прави компютъра ти смешен. Майнинг с CPU не се прави от поне 2 години, а майнинг с видеокарти не се прави от около 1 година. Всъщност майнинг с компютри правят само с botnet(заразени компютри, под чужд контрол). И пак няма особен смисъл...
22
9
 
5
 
! Отговори
d преди 10 години
Не се е спукал балона, нормално е при такова рязко скачане всичко живо да започне да продава и мечия пазар да процъвти за кратко, докато тези със слаби нерви не си разпродадат биткойните "докато са на далавера", защото само преди месец струваше по-малко от 200 долара койн-а... Всеки, който е купил дори един койн на тази цена или по-ниска би се замислил дали да не го продаде на 1000-2000 долара... но умните ги задържат, скоро ще можем и акции да си купуваме с този "памук"..
21
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аахахах.Само да ви осведомя, че цената се срина от 2,000 на 850 само за няколко часа. Балона се пука бързо.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
nqkoi e na xod ise o4akva danapravi miliqrdi ot tapite prosti potrebiteli
19
2
 
4
 
! Отговори
САСА преди 10 години
До shuС и-кратко е *** ***!!!
18
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имаше изгода в тия биткоини когато бяха по 50-60 $ да накупиш много и сега да ги продадеш на 1000 бройката.Сега вече е безмислено.
17
2
 
14
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
Да не си преял с шоколад Милка? Какви дръпнати те гонят!? От биткоини може да спечелиш, може и да загубиш, както от всяка сделка. Доизкажи се първо.
16
5
 
3
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Неквия, вземи ти се понформирай за ония дръпнатите дето удариха 4 милки от биткойн или ония дето удариха 1 милка на скоро. После фантазирай.
15
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво мога да си купя с биткоин което не мога да си купя с $???НИЩО!Може ли да си купя домати от пазара с биткоин?НЕ.Е, тогава за какъв У.. ми е този биткоин?!
14
12
 
20
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
Абе хора, които бъкел си нямат идея какво е Биткоин тръгнали да дават акъл. Пирамида било, балон било. Вземете малко се ограмотете по въпроса и тогава сейте акъл. И дори и биткоина да се срине от някаква атака или намерена сериозна уязвимост, има още много много други подобни криптовалути, които моментално ще увеличат многократно стойността си. Така че бъдещето е ясно. Единственото, което може да спре Биткоин е тотална ядрена война и ЕМП. Или нещо по-добро от самия него.
13
18
 
6
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Това са някакви глупости. Не са ли пари, които да пипнеш, да усетиш, да видиш - не ми го хвали.
12
2
 
11
 
! Отговори
БАН преди 10 години
В следващото издание на правописния речник, което подготвяме "биткойн" се изписва с "й", за да се спазят обичайните норми за благозвучие в българския език.
11
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Средностатистическият гражданин на Земята е ***!Тази с биткойните ще свърши като всичко останало ........ с много СЪЛЗИ.Пирамиди,Фараони и Балъци за Милиони
10
1
 
54
 
! Отговори
dan преди 10 години
" ... Понеже няма реална стойност, а само разменна, биткойнът буквално може да има всякаква цена, което значи, че тази система постоянно ще е като балон - аз не виждам кой знае каква разлика в сравнение например с долара, с изключение на това, че за него обикалят едни самолетоносачи по Света и гарантират, че петрола ще се търгува само в долари, което и му придава някаква стойност.
9
7
 
10
 
! Отговори
Hitler преди 10 години
FOREX търговията какво е и тя е пирамида новите постъпления идват от новите риби. Мисля си има толкова научни проекти, в които можеш да си дариш компютърна мощ докато си си заключил компютъра вечер да речем да смята "фолдване" на белтъци за откриване на ваксина срещу рака и т.н., но не хората няма да помагат, а ще смятат напразно някакви Химерни хешове, за 20-30 долара на месец. Да аз ако си ги генерирам няма да им дам нищо, но и нищо няма загубя освен амортизацията на компа ми. Работете другото
8
6
 
22
 
! Отговори
warning преди 10 години
Това е пирамида !
7
2
 
14
 
! Отговори
stariadub преди 10 години
Много си мислих за тоя биткоин тия дни, ама май няма смисъл. купуваш миньор за 2500 долара и какво само се набутваш, не толкова лесно да се копае както първите които са почнали. Струва ми се пирамида тва, най отдолу лапат най отгоре го духат. и как ч биткоин е бил преди ч година 30 дилара сега е 700, не ,не си заслужава. Балона ще гръмне, а тия с биткойна в торбичките си няма да имат нищо физическо. Друг е въпроса , ако сега продаваш и купуваш дали няма да направиш някой лев
6
13
 
27
 
! Отговори
Бай Димо преди 10 години
Пак еврейски трикчета за налагане на новият световен ред, чрез премахване на кешовите резплащания. Ние ще стоим и ще слугуваме, а нашите "богоизбрани" господари от Израиль и JewSA ще ни се усмихват и ще ни контролират. Толкова е хубаво да си модерен роб днес.
5
2
 
43
 
! Отговори
Дебел Депутат преди 10 години
Балонът се надува, надува, надува....
4
2
 
24
 
! Отговори
Hitler преди 10 години
Пробвах се да генерирам с нов компютър съм, но не съм хардкор овърклоук фен. Един бит кой се генерира при мен за 1000 дена при сегшната сложност. С времето тя расте и ценатата му, а за мен сметката за ток някма кой да ми плати. Няма голям смисъл освен ако не си купиш от buterffly устройства за ускорено хеш смятане там 1 бит кой за 2 месеца. Устройстовто 250 долата при бит койн 1000 си е вече оферта. И така постепенно докато не се спука балона. Ще генерирам от работа и поне пари за ток нямада дам