Каква година ще бъде 2014-а за бизнеса?

Вижте очакванията на работодателите за икономиката ни
2 яну 2014 15:30,
78
Каква година ще бъде 2014-а за бизнеса?
Снимка: архив, БулФото

През 2014 година се запазва положителното – макроикономическата стабилност и ниските данъци, смята председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Той отчита подобрение на отношението на държавата към предприемачеството – има стремеж за своевременно разплащане с бизнеса по изпълнени поръчки, както и своевременно възстановяване на ДДС.

"Имаме основания да сме оптимисти. Вярваме, че диалогът ни с институциите е конструктивен и ефективен и ще се развива успешно през следващата година", каза Васил Велев. Важни промени обаче са останали за настоящата година - въвеждането на предварителна и последваща оценка на въздействието на нормативните актове, реален и осезаем напредък при въвеждането на електронното управление, по-доброто регулиране на естествените и разграждане на изкуствените монополи.

Има предпоставки за обръщане на тенденцията към увеличаване на заетостта

Бизнесът оценява прогнозата на правителството за запазване на равнището на заетост и безработица като реалистична. Това се подкрепя категорично и от данните, изнесени от НСИ по отношение на пазара на труда. Проучвания и данни от реалния сектор показват тенденция за запазване на равнището на безработицата. Въпреки това членовете на АИКБ планират малък ръст в числеността на персонала през следващата година, както и в увеличението на възнагражденията.

Има предпоставки за обръщане на тенденцията към увеличаване на заетостта. Активните политики за подобряване на средата за бизнес и за насърчаване на заетостта могат да ускорят процеса, а непремереното увеличение на минималната работна заплата - да го забави.

Потреблението и покупателната способност - ще има неголям ръст

Потреблението и покупателната способност се увеличават пропорционално на заетостта. Безработицата неминуемо оказва негативно влияние върху потреблението и покупателната способност на българина, което представлява и сериозна пречка за развитие на българския бизнес. Известно компенсиране идва от ръста на пенсиите и на средната работна заплата.

Несигурността пред бизнеса и домакинствата, продиктувана както от външни, така и от вътрешни фактори, води по-скоро до ръст на спестяванията, отколкото до ръст в потреблението. Очаква се умерен ръст на потреблението, базиран на повишаването на доходите на по-нископлатените работещи в България, както и на постепенното обръщане на негативните очаквания на хората за икономиката към умерено позитивни.

Заплащането на труда

Очакванията на АИКБ за 2014 г. са за 4-5% ръст на средномесечната заплата на наетите по трудово и служебно правоотношение. По този показател ние сме сред първите в Европа. Причина за това е ниската база и големият натиск за догонване, а не толкова ръстът на производителността.

Откакто сме член на ЕС, възнагражденията у нас нарастват с по-бърз темп от производителността, което не може да продължава вечно, без да се влоши конкурентоспособността ни. За това „принос” има и непремереното увеличение на минималната работна заплата – едно вредно за икономиката на България решение, смятат от асоциацията.

В кои сфери се очаква да бъдат съсредоточени по-голяма част от вложенията?

Не се очертават хитове и балони като при недвижимите имоти и капиталовия пазар преди кризата и ВЕИ-тата по-късно. С потенциал и набрана скорост са туризмът и селското стопанство, ИТ-секторът, машиностроенето и електротехниката, текстилът, инфраструктурата.

Държавата може да влияе на процеса чрез по-добра и неутрална бизнес среда, при която да се изявят конкурентните предимства, както и с по-добро управление на публичните фондове - например в селското стопанство. Там досега неправилно се насърчаваха основно дейности с малко персонал и малка добавена стойност като зърнопроизводство и технически култури за сметка на производството на плодове и зеленчуци и животновъдство.

Какви са очакванията на другите две големи работодателски организации - БТПП и БСК, четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
3
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 10 години
Като видя в едно изречение думите бизнес, бизнесмен и българин винаги го броя за най-новия виц.
49
3
 
9
 
! Отговори
мен преди 10 години
Они ми плащат колко да не умра, я им ра бота колко да не заспа. ОСТАВКА!
48
0
 
7
 
! Отговори
ЧЕСТИОТ ДРУГАРИТЕ преди 10 години
Роми напират за Министерство на малцинствата- Представители на 30 организации са напуснали заседание на Министерски съвет по време на служебния премиер Марин Райков, защото били омерзени и не били чути. Това обяви журналистът Огнян Исаев.В началото на декември *** окупираха Министерски съвет, а проявата им доведе до среща на представителите на 30-те организации, които напуснаха Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, с вицепремиера Зинаида Златанова.
47
0
 
15
 
! Отговори
Иван Георгиев преди 10 години
Очакванията на АИКБ за 2014 г. са за 4-5% ръст .............НЕМА СМИСЪЛ ДА СЕ ХАБИТЕ ЗА НЕКВИ СИ 25...40 ЛВ подаряваме ви ги за подръжка на именията в които плувате.ЗА ТЕЗИ ПАРИ И КИТАЙЦИТЕ НЕМА ДА БАЧКАТ ,НЕ ВИ ЛИ ЯСНО......пфффууууууууу........
46
7
 
9
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Антимутра, Финансово независимите хора нямат вождове... Знам, че за един социалист, свикнал да яде все от шепата на Кутев, това е трудно за разбиране, но... Опитайте :D
45
6
 
4
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
То едни работодатели-плащачи...то едни работливи работници...все тарикати!
44
6
 
8
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Антимутра,Хората, които правят 12 000 на месец могат да си позволят много неща.Мислете му вие, че с 0.9 стотинки на пост верно яка Ви гърбина :D
43
2
 
8
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
Един туризъм се опитва да храни половин България!
42
5
 
6
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Драскайте си, г-н Антимутра, драскайте си, а междувременно:Вече има цели региони в страната, по които в отделни специалности няма лекари. Все по-страшно е, казва д-р Цветан Райчинов от Българския лекарски съюз пред bTV.Та, скоро в рая на Ореха няма да има кой да Ви лекува ;) Ама вие драскайте, че пари трябват, а малкото останали свестни лекари няма да приемат членската карта в БСП като разплащателно средство :D
41
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фискалният резерв никога не е бил 8 млрд. а даже имаше 500 млн. лв задължения. Тези 4,5 млрд които Станишев и шайката му взеха ще тежат като камък на икономиката с десетилетия.
40
1
 
16
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
През 2014 г. бизнеса ще усети "що е то свободен пазар на работна ръка и има ли той почва у нас". Отсега реват колко кадри им липсват, а за догодина не ми се и мисли :)Кадри няма, малкото останали бягат, а те още смятат 800 лева за голяма заплата.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ква икономика ????? Производство на матраци и четки за зъби............това ли е икономиката????? Костов затри големите заводи и останаха разни цехчета .
38
2
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 10 години
Каква година ще бъде 2014-а за бизнеса? Бойко Борисов казал ли е "тежката" си дума по важния въпрос?
37
7
 
9
 
! Отговори
Иво преди 10 години
***, прошляци, дават ви стотинки с едната ръка, а ви вземат милиони с другата, а вие се радвате, зареди такива като вас, ние младите с акъл в главата се махаме от тази държава, щото само ни бутате в мизерията и робството. Заплювам ви *** народ който ни съсипа с малоумшината си !!! 20 години ДПС, малко ви е, 100 да станат и на турски да говорите еничери мръсни!!!
36
5
 
10
 
! Отговори
до 33 преди 10 години
Не е вдигнат външният дълг на страната, заема се изтегли за да се погасят стари задължения. Освен това именно при герб вискалният резерв се стопи от 8 милиарда до 3, въпреки прословутото стягане на коланите!
35
0
 
6
 
! Отговори
az преди 10 години
godinata 6te bude Katastrofalna ne samo za biznesa vuv vsi4ki sferi
34
3
 
9
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Колкото чета популизма при простия българин върши работа, харесва му цигънина и турчина да го опъва!!!
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А откъде ще дойдат парите за тези "облекчения" ?
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе с тия заеми 4,5 млрд гледай да не стане някоя друга по сериозна катастрофа.
31
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ИТкакво му е доброто на финансовия министър, че тегли 1.8 милиарда, свали тока с 80ст/100лв. вдигна майчинските на цигъните, вдига осигуровките, праговете, ааа да и пенсиите вдига, пенсиите хоро играят от щастие. Орешарски вдигна външния дълг с 1.8 милиарда за половин година и друго освен да го прати в офшортки не направи, ГЕРБ намалиха външния дълг с 500 милиона, сами си направете сметката кой е по-способен.