Какво предстои след поемането на нов външен дълг?

Дацов: Кабинетът има две възможности за избор
Обновена: 29 яну 2014 21:50 | 29 яну 2014 21:44, Елена Кирилова
2
Какво предстои след поемането на нов външен дълг?
Снимка: архив Ройтерс

След решението за поемане на нов външен дълг правителството има две възможности. Едната е да вземе заем от търговска банка, а тя да намери средствата от други банки. Другата предполага пласиране на емисия ценни книжа на международните пазари, каза в ефира на Bulgaria On Air бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов.

По думите му в този случай трябва да се намери агент, който се избира чрез търг или чрез директно договаряне.

Дацов твърди, че при вземането на подобни решения обществото обикновено не е информирано веднага, а на по-късен етап, тъй като става дума за стандартни търговски сделки.

На въпрос дали България е закъсняла с този ход, бившият заместник-министър твърди, че е трудно да се прогнозира, защото никой не може да каже дали възстановяването на европейските икономики ще се случи по начина, по който всички смятат, че ще стане.

Ключова роля тук играят и проблемите в САЩ, особено след като днес американският президент Барак Обама почти предизвика скандал, разкривайки, че е готов да пренебрегне Конгреса, посочи Дацов.

Хубавото на България е, че се намира в Европейския съюз, коментира финансистът, подчертавайки, че рисковете при емитирането на дълга ще се базират на европейската икономика.

Във връзка с идеята за новото споразумение между България и рейтинговата агенция Fitch Ratings, Дацов заяви, че подобен ход е нещо нормално, защото, "когато някой иска да е част от едно семейство, се държи според правилата му“.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Някой си преди 10 години
Е как какво? Увеличаване на пенсиите с 5-10 лева, вдигане на социалните с 10-20 лева, а какво остане се разделя между "наши" хора.Така хем електората доволен, партията майка си е изпълнила обещанията, хем ще има сух кеш за избори, дадени разбира се от "нашите" хора.
1
2
 
12
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Предстои неговото връщане, естествено. И колкото е по-голям, толкова повече ще са лихвите. Управляващите са добре - да му мисли народът, който ще го връща !