ЕК ни иска обяснения заради законови промени за "Южен поток"

МИЕ готви отговор до Йотингер, пита вносителите за промените
Обновена: 29 мар 2014 20:25 | 29 мар 2014 17:00, Веселина Йорданова
33
ЕК ни иска обяснения заради законови промени за "Южен поток"
Снимка: архив, Ройтерс

Европейската комисия поиска обяснения от България за готвените промени в енергийния закон, които имат за цел да изключат българската част от "Южен поток" от обсега на европейското законодателство. По този повод вече е изпратено специално писмо до българските власти, съобщи БНР.

Става дума за приетите вече от ресорната парламентарна комисия изменения в Закона за енергетиката, предложени от двама депутати от левицата. Те предвиждат промяна на дефиницията за "междусистемен газопровод", така че "Южен поток" в българската му част да бъде разглеждан като интерконектор. Това би го изключило от обхвата на третия европейски енергиен пакет и би отменило задължението тръбата да бъде използвана не само от "Газпром", но и от други доставчици.

Още по темата
Говорител на Европейската комисия съобщи, че тя е била информирана за готвените законови промени и е обезпокоена дали те съответстват на европейското законодателство. Затова комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е изпратил писмо до българския министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, в което иска изясняване на плановете на управляващите.

От Еврокомисията уточниха, че това писмо не е част от правна процедура срещу България, тъй като въпросните проблемни текстове все още не са част от българското законодателство, и че на този етап комисията само задава въпроси.

В края на миналата година България официално упълномощи Европейската комисия да води преговорите с Русия за промени в междуправителственото споразумение за "Южен поток", които да изчистят несъответствията му с европейското законодателство.

От Министерството на икономиката и енергетиката заявиха, че диалогът за статута на газопровода "Южен поток" не е прекъсвал и работата на експертно и техническо ниво продължава. Разглеждаме писмото, в което комисар Гюнтер Йотингер повдига някои въпроси относно предвиждани промени в Закона за енергетиката като част от този процес, посочват от ведомството.

Текстовете са внесени по инициатива на народни представители и предстои гледането им на първо четене, което ще гарантира максимална публичност, прозрачност и възможност да се чуят всички гледни точки, уточняват от МИЕ.

Оттам повтарят за пореден път позицията си, че реализирането на проекта "Южен поток" е важно както от гледна точка на диверсификация на маршрутите на доставка на природен газ, така и в икономически план за България. 

Затова по време на преговорите с руската страна през oктомври 2013 г., България, като страна-член на ЕС, успя да постигне договореност между БЕХ и "Газпром", според която проектната компания "Южен поток" ще предостави достъп за използване на капацитета на газопровода на трета страна в съответствие с изискванията на третия енергиен пакет. Това ясно показва ангажимента ни за съобразяване с предписанията на европейското законодателство, заявяват от министерството.

От МИЕ подготвят отговор на поставените в писмото на комисар Йотингер въпроси, като са изискали информация от вносителите на законодателните промени.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: Южен потокЕКBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еееееееей ЕС блокира преговорите за южен поток какво лъжете бе крадлива напаст, ей народе народе сляп ли си съвсем ли оглупя... всекидневно ви промиват мозъците... и вие като украинците - Европа е нашето спасение.. Ей събудете се политиците ни работят срещу нас няма леви няма десни. Веднага трябва излизане от ЕС и НАТО и да стягаме политическата ни ***.
26
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А защо ЕК не си такова майката,северен поток може,а южен не може.Аман от двоините ви стандарти.
25
4
 
5
 
! Отговори
хикс преди 10 години
Тия европейци са наивни и не-лукави хора. Някой бергер Ви е натопил за заобикалянето на вратата в полето, вервайте ми.
24
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аз виждам голяма разлика едно време когато бяхме част от варшавския пакт русия изливаше милиарди в икономиката ни, ЕС те изкупи за жълти стотинки и те сведе до обезлюдяващо се геопол пространство колония това е разликата
23
11
 
9
 
! Отговори
zoro преди 10 години
Питам аз - по какво Еврогейския съюз се различава от СССР???? някой вижда ли разлика?
22
12
 
18
 
! Отговори
ЕС преди 10 години
ЕС НИ УНИЩОЖАВА С ИКОНОМИЧЕСКИ ГЕНОЦИД И НЯМА ПРАВО ДА НИ КАЗВА КАКВО ДА ПРАВИМ
21
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Българин136 години от Освобождението на България Османско присъствие или варварско турско робство Огнян Стамболиев Не искайте от безпристрастие от мен аз видях Батак! Иван Вазов Още от онзи черен за човечеството ден когато кракът на турците стъпи за първи път в Европа, те са олицетворение на най-нехуманния човешки вид. Където и да са се появявали, навсякъде са оставяли след себе си широка кървава диря и където и да е прониквало тяхното господство, цивилизацията просто е загивала и изчезвала. Навсякъде те представляват власт на примитивната груба сила в противоположност на властта, осно
20
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тъпите *** пак си правят някакви сметки и далавери.
19
5
 
18
 
! Отговори
специалист=лобист преди 10 години
щял да добива шистов газ юнака,ама пропуска факта че вероятно живее в чужбина и за хонорар продава сънародниците сиеи такива червеи за 30 сребърника искат да унищожат природата ни ,а после го правели за наше добро
18
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еврогейовете да си е-ат майката.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Към края на 2013 г./началото на 2014г. антиправителствените протести утихват, тъй като правителството не налага съществени промени, засягащи интересите на чуждестранните корпорации - собственици на благата в България, както и не дава ход на руски проекти като "Южен поток" и АЕЦ-"Белене".
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До специaлистпредполагам си добре запознат с технологията фракинг и ако е така няма как да твърдиш подобни неща , първо не всички шистови пластове са подходящи за тази технология , второ в голяма част от залежите съдържанието ва съпътстващи газове (серовород и въглероден диоксид) е високо , което допълнително оскъпява добива и преработката , това е основната причина до момета да няма реален добив в Полша. Оставям настрана всички екологични щети които се нанасят.
15
0
 
21
 
! Отговори
Иван преди 10 години
КЪДЕ в НЕзависимата БГ преса човек МОЖЕ да прочете ПИСМОТО от Европейската Комисия???
14
10
 
6
 
! Отговори
специaлист преди 10 години
Естеството нa спорa е не кaкво ще допусне Гaзпром, a кaкво е изгодно нa нaс бългaрите и в чaстност европейците. Що се отнaся до шистовия гaз, не си прaв, зaщото по изчисления нa експерти, ерaтa шистовa индустрия ще се рaзвивa тепървa и ще се усъвършенствa, кaто всякa добивнa индустрия! Реaлностите сa, че до мaксимум 40 г. всички ще минем нa фрaкинг.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До специaлиствсичко е въпрос на цени , не се заблуждавайте , цената на спотовия газ след 2011 върви нагоре , пък и тая т.нар. шистова революция ще е с времетраенето на революция 10-15г , в момента САЩ са разработили най-добрите си находища и там добива е достигнал пика си , за в бъдеще едва ли ще могат да пускат нови чиято себестойност ще позволява да се продава по конкурентни на сегашните цени. От друга страна Газпром ще направи всичко възможно да не допусне на пазарите си газ на по-ниски цени
12
9
 
10
 
! Отговори
специaлист преди 10 години
Южен поток не може дa се изгрaди по ред причини, основнaтa е охлaднелите отношения ЕС- Русия. Политиките в енергетикaтa сa пряко зaвисими от голямaтa политикa, a Гърция вече изгрaждa нaй- големия терминaл в Южнa Европa зa втечнен гaз. Aко не се лъжa 2016 г. влизa в експлоaтaция и гърците стaвaт регионaлен диспечер зa гaзовите достaвки по отношение нa Бългaрия, Итaлия, Aлбaния, Румъния, Сърбия и т.н Гaзa ще идвa от Кaтaр и Изрaел, вероятно и от СAЩ ( aко до тогaвa променят зaконодaтелството си)
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ИстинатаАма разбира се , че не трябва да се строи този тръбопровод.Когато някой бандюга от Украйна спре кранчето, ще плачем в Брюксел и те ще ни обещаят помощ.Я да ми обясниш подробно, как някой ще открадне .Наслушах се на приказки от рода на- всички крадат< освен мен>.Всички са корумпирани, ама няма да кажа кой.А в Украйна никой не краде.Смях в залата.
10
26
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Южен поток е една от формите на заробване на България от Русия, и е само в полза на Русия.
9
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да .ба мръсните комунисти, въртят, сучат-всичко да е в полза на Русия, а не България!
8
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"От Еврокомисията уточниха, че това писмо не е част от правна процедура срещу България, тъй като въпросните проблемни текстове все още не са част от българското законодателство, и че на този етап комисията само задава въпроси."Ние българите да разбираме ли, че това значи, че ако бъдат приети в законодателството тези текстове ще следва правна процедура срещу България ? Никъде не пише, че са противозаконни спрямо европейското законодателство.