Няма риск за валутния борд, хората да не се паникьосват, зове Ханке

Банковите регулации в България са по-добри от тези в ЕС, смята икономистът
Обновена: 28 юни 2014 12:31 | 28 юни 2014 12:11, Миглена Иванова
125
Няма риск за валутния борд, хората да не се паникьосват, зове Ханке
Снимка: Reuters

Банковите регулации в България са по-добри от тези в Европейския съюз (ЕС). Това коментира в интервю за БНР Стив Ханке, известен като “бащата” на валутния борд у нас.

“Мисля, че банковият надзор на България е добър, след като системата оцеля при две международни кризи”, посочи той.

“Чувал съм да се говори у вас, че е по-добре България да се откаже от валутния борд и да приеме еврото, защото левът ще се обезцени и от това ще се облагодетелстват хората, които са вземали заеми. Това е напълно погрешно и опасно”, коментира Ханке.

Още по темата
Той посочи, че ако България влезе в еврозоната, обменният курс на лева ще бъде абсолютно същият. “Точно така стана с Естония. През 1992 г. аз помогнах за въвеждането на естонския валутен борд. След това те влязоха в еврозоната, но курсът на естонската крона спрямо еврото остана същият. Същото би станало и с България, а и Европейският съюз не би позволил да има девалвация на лева спрямо еврото”, посочи Ханке.

“Някои от тези банкери и олигарси в България се опитват да дестабилизират страната с тази цел, защото държат много пари в левове и искат да си намалят дълговете. Това е абсолютно грешно схващане. Обменният курс ще се запази”, заключи той.

“Нямате никаква сметка да изоставяте борда и да приемате еврото. Валутният борд има достатъчно дисциплиниращи механизми и ако ги премахнете, ще последвате съдбата на съседите ви от Гърция”, предупреди експертът.

“Няма риск за валутния борд. Бордът е една цялостна система, която е напълно подсигурена. В историята не е имало проваляне на валутен борд, дори и този в Русия, който беше установен от Джон Мейнард Кейнс по време на Революцията. Тогава белогвардейците приеха валутен борд. По време на войната този борд издържа. Валутният борд в България е в безопасност”, посочи още той.

Ханке призова хората да не се паникьосват и да не вярват на слухове. “Знам, че хората са обезверени, нямат доверие на институциите. Може би ще повярват на някого отвън, като мен, защото когато дойдох, обещах да се справя с хиперинфлацията и го направих”, каза още той.

Стив Ханке подчерта, че корупцията остава “ахилесовата пета” на страната ни. “Ако можехте да хванете, разследвате и осъдите всички корумпирани у вас, в затворите ви нямаше да има достатъчно място. Това е проблем за цялото общество. Толкова пъти съм говорил за корупцията, че вече се уморих”, посочи той.
В България има много корумпирани хора и много трудно можете да ги държите далеч от банките, каза още Стив Ханке. “Наистина има удар по доверието в банковата система, ако една банка бъде поставена под специален надзор от държавата и ако фактически бъде прекратена дейността и като частно дружество”, посочи той.

Ханке препоръчва при “хронична корупция” и “много гнили ябълки по високите етажи” да се предвидят повече инспекции особено ако е замесена банка. “Властите не могат да спрат човека, който крещи, че има пожар в залата, те само могат да ограничат щетите след това”, коментира той.

По думите му БНБ е постъпила по най-правилния начин в ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ) и се е намесила веднага, след като е видяла проблема. Що се отнася до разследването срещу подуправителя на Централната банка Цветан Гунев, Ханке коментира, че е важно то да бъде качествено.

Според него разследването е “част от цялата игра, от крясъците за пожар в театъра”.

“Няма значение дали този, който извика, че има пожар в залата, е имал повече депозити или повече дългове към тази банка. Важно е, че това предизвика паника и отлив на капитали от банката. Това е просто потвърждение, че в България има много съмнителни лица по върховете. Корупцията си остава ахилесовата пета на страната ви”, заключи Ханке.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още по темата: банкиСтив Ханке
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До тоя дето твърдеше че в България имало само 9 милиарда в обръщение.. е смешно.2 неща:Първо номиналният БВП на българия за 2013 е 104 милярда долара.И второ, на глава от населението са 15 хиляди долара.Средната класа по тия данни трябва да е хората които взимат 15к долара годишно. Обаче тия хора са малко, от моите познати мога да кажа че са към 20-30% от хората.Останалите пари.... на 10 бедни бачкащи за по 500 лева, има един богат дето взима 50000. Това е, средната класа сме малко.
84
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
zatova li v es vzimate po 20 hiliadi evro zaplati zashtoto ste zle v balgaria sa dobre s 400 leva zaplati *** boklyci smart na kapitalizma .izpolzvachi tartei mrasnici.gadove kycheta.
83
2
 
1
 
! Отговори
банкеръ преди 9 години
Брания бостан пъдарин не му тряя.Аз нямам пари в абсурдистан,където лихвите по депозитите са по големи от тези в къде по големи икономики.Откъде ще доидат лихвите бе кауни.
82
2
 
3
 
! Отговори
БГ преди 9 години
ААААААААА.........ОЩЕ ЕДИН ПОПОЛИС НАЕТ ОТ БСП КОЙТО СА МУ ПЛАСТИЛИ ДА ЛЪЖЕ НАРОДА ЩОТО ПО ДРУГИТЕ ФОРУМИ СЕ СКРИХА .......ЗАЩО БЕЕ,, НАСРАХТЕ СЕ ''И СЕГА И ОТ БРЮКСЕЛ ЩЕ ВИ МИЯТ ПОСРАНИТЕ *** И ЗАЩО .........ЗАШОТО НИ НАПРАВИХТЕ НА МАЙМУНИ И ПОБЪРКАХТЕ ХОРАТА ,,НО'' ТОВА БЕШЕ ,,ВЕЧЕ НИКОЙ НА БСП Й ДПС НЕ ВЯРВА
81
3
 
3
 
! Отговори
Данаил преди 9 години
Ако някой банкер си мисли, че с курса на BGN с EUR би се повлиял от слухове- да си скъса дипломата и да се сърди на професорите от които я е купил!
80
1
 
12
 
! Отговори
8 преди 9 години
Чета коментарите и си мисля колко са бедни и изстрадали хората, че дори не вярват, човекът взима 4К и се самоопределя средна класа. Има много хора с подобни заплати, не са кой знае какви пари, предвид цените. И тези, които изкарват толкова са нормални хора с коли среден клас, няма да ги отличите на пътя. Това са образованите българи, знаещи цената на парите.
79
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наводнения, фалити, избори! Краят наближава, кой сега ще ни спасява? Май ще бъде джентълмен, де в Банкя е роден. Той е толкова велик, че ще ни спаси за миг!
78
0
 
5
 
! Отговори
питанката преди 9 години
Абе само в БГ една банка коятовдига капитала си теойно може да купи друга и след седмица да каже пари няма. А едноличния собственик на свобода без обвинение и... в чужбина. Класика просто а сега се сетете дали нког ще е съден за това...
77
2
 
13
 
! Отговори
спец преди 9 години
И защо да са глупави хората ,които искат да си изтеглят своите пари от тези ликвидни банки ? Техни са си,каквото искат ще правят с тях. Всичко е обезпечено с валута,а вчера следобед не можеше да се купят долари и евро нито от банките,нито от обменните бюра
76
3
 
15
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 9 години
Нито една банка няма проблеми - проблемите са в главите на теглещите панически /без значение дали са мутри, адвокати, доктори, политици, съдии, прокурори или всичко друго крадливо за каквото може да се сети човек/. "Проблемите" бяха предизвикани от сайтовете и вестниците на един пишман "олигарх" /доста червенобузест/, един пишман политик, с диво желание отново да захапе кокала и един пишман главен прокурор, който освен 10000лв, с който ни завлича като данъкоплатци всеки месец нищо свястно не е..
75
0
 
2
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 9 години
До Анонимен 86Като гледаме сега само дето вече не си млад ;)
74
0
 
3
 
! Отговори
Черен Петър преди 9 години
Освен Валутния борд ни трябва и един брод за да пресечем потока, че нещо много се давим. И една стена, по-висока да ни пази от хайдуци, крадци и политици.
73
12
 
13
 
! Отговори
666 - СОЛ ИНВИКТУС преди 9 години
Ханке ги бръщолевеше сащите успокоителни приказки и през 2001 год. в Аржентина !!Спомняте ли си как излезна от Валутния борд Аржентина която ни бе сочена през 1997 година като пример за развитие !!!През 2001 година аржентинците констатираха, че СПЕСТЯВАНИЯТА ИМ са окрадени от същите тези западни банки !!! ПЛАМНА ИСТИНСКА РЕВОЛЮЦИЯ ПРИ КОЯТО БЕШЕ ИЗМЕТЕНА ЦЯЛАТА ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА И ПРОФСЪЮЗИ !!!СЕГА НЕЩАТА СЕ ПОВТАРЯТ И У НАС !!!УТРЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е ТОВА КОЕТО БЕШЕ АРЖЕНТИНА !!!ВЕРВАЙТЕ МИ
72
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напълно съм съгласен че ситуациацята няма нищо общо с тази от 96/97 -тогава бях млад и глупав ........
71
0
 
2
 
! Отговори
307 преди 9 години
До Анонимен -77 : Има --- в злато !
70
1
 
11
 
! Отговори
Бай Ганьо с BMW преди 9 години
*** НАРОД,БЕДНА ДЪРЖАВА! ХАХАХАХАХА
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това за корупцията определено ми хареса ! ама полза няма ...
68
0
 
0
 
! Отговори
d-r преди 9 години
ama kakav risk s 160 dolara minimalna bg zaplata?!i 4 dolara izkupna cena na kilo suh bulgar tutun?!hem i samoletite na nato ni paziat usa bankite v bg ot sluchaini sluchki.
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А сега и най веселото за промяната на курса ще бъдат обвинени тези които са си изтеглили мизерните спестявания....
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пръднала ми на к... 5% годишна лихва забогатяхте от лихви ***...