Няма риск за валутния борд, хората да не се паникьосват, зове Ханке

Банковите регулации в България са по-добри от тези в ЕС, смята икономистът
Обновена: 28 юни 2014 12:31 | 28 юни 2014 12:11, Миглена Иванова
125
Няма риск за валутния борд, хората да не се паникьосват, зове Ханке
Снимка: Reuters

Банковите регулации в България са по-добри от тези в Европейския съюз (ЕС). Това коментира в интервю за БНР Стив Ханке, известен като “бащата” на валутния борд у нас.

“Мисля, че банковият надзор на България е добър, след като системата оцеля при две международни кризи”, посочи той.

“Чувал съм да се говори у вас, че е по-добре България да се откаже от валутния борд и да приеме еврото, защото левът ще се обезцени и от това ще се облагодетелстват хората, които са вземали заеми. Това е напълно погрешно и опасно”, коментира Ханке.

Още по темата
Той посочи, че ако България влезе в еврозоната, обменният курс на лева ще бъде абсолютно същият. “Точно така стана с Естония. През 1992 г. аз помогнах за въвеждането на естонския валутен борд. След това те влязоха в еврозоната, но курсът на естонската крона спрямо еврото остана същият. Същото би станало и с България, а и Европейският съюз не би позволил да има девалвация на лева спрямо еврото”, посочи Ханке.

“Някои от тези банкери и олигарси в България се опитват да дестабилизират страната с тази цел, защото държат много пари в левове и искат да си намалят дълговете. Това е абсолютно грешно схващане. Обменният курс ще се запази”, заключи той.

“Нямате никаква сметка да изоставяте борда и да приемате еврото. Валутният борд има достатъчно дисциплиниращи механизми и ако ги премахнете, ще последвате съдбата на съседите ви от Гърция”, предупреди експертът.

“Няма риск за валутния борд. Бордът е една цялостна система, която е напълно подсигурена. В историята не е имало проваляне на валутен борд, дори и този в Русия, който беше установен от Джон Мейнард Кейнс по време на Революцията. Тогава белогвардейците приеха валутен борд. По време на войната този борд издържа. Валутният борд в България е в безопасност”, посочи още той.

Ханке призова хората да не се паникьосват и да не вярват на слухове. “Знам, че хората са обезверени, нямат доверие на институциите. Може би ще повярват на някого отвън, като мен, защото когато дойдох, обещах да се справя с хиперинфлацията и го направих”, каза още той.

Стив Ханке подчерта, че корупцията остава “ахилесовата пета” на страната ни. “Ако можехте да хванете, разследвате и осъдите всички корумпирани у вас, в затворите ви нямаше да има достатъчно място. Това е проблем за цялото общество. Толкова пъти съм говорил за корупцията, че вече се уморих”, посочи той.
В България има много корумпирани хора и много трудно можете да ги държите далеч от банките, каза още Стив Ханке. “Наистина има удар по доверието в банковата система, ако една банка бъде поставена под специален надзор от държавата и ако фактически бъде прекратена дейността и като частно дружество”, посочи той.

Ханке препоръчва при “хронична корупция” и “много гнили ябълки по високите етажи” да се предвидят повече инспекции особено ако е замесена банка. “Властите не могат да спрат човека, който крещи, че има пожар в залата, те само могат да ограничат щетите след това”, коментира той.

По думите му БНБ е постъпила по най-правилния начин в ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ) и се е намесила веднага, след като е видяла проблема. Що се отнася до разследването срещу подуправителя на Централната банка Цветан Гунев, Ханке коментира, че е важно то да бъде качествено.

Според него разследването е “част от цялата игра, от крясъците за пожар в театъра”.

“Няма значение дали този, който извика, че има пожар в залата, е имал повече депозити или повече дългове към тази банка. Важно е, че това предизвика паника и отлив на капитали от банката. Това е просто потвърждение, че в България има много съмнителни лица по върховете. Корупцията си остава ахилесовата пета на страната ви”, заключи Ханке.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още по темата: банкиСтив Ханке
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Григор Лилов ТАКОВА ОГРАНИЧЕНИЕ ИМА И ПРИ НАС! НЕЩО ПОВЕЧЕ - БАНКАТА ВЗЕМА ДОПЪЛНИТЕЛЕН % ЗА ТЕГЛЕНЕ НА СУМИ В БРОЙ НАД 3000.00 ЛЕВА БЕЗ ЗАЯВКА! ПОЗНАЙ ЗАЩО? КАК СИ ПРЕДСТАВЯШ ДА ТИ ДОНЕСАТ 1.000.000 В ЧУВАЛИТЕ????!!!! ЗАТОВА Е БАНКОВАТА ГАРАНЦИЯ НА БНБ! ДО 100.000 ЛВ! ПРИ ТОВА Е ЗАКОН!!!!!
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 20 ДАЙ ИКОНОМИЧЕСКО ОБОСНОВАНО ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА ФАЛИРАЛА ДЪРЖАВА! ПОСЛЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖИМ РАЗГОВОРА! 96-А ВЕЧЕ РАБОТЕХ 3 ГОДИНИ И СИ СПОМНЯМ КОШМАРЪТ! И ТОЧНО ЗАРАДИ ТОВА В МОМЕНТА НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАМ! ИНАЧЕ СИ ПАЗЯ ЗА СПОМЕН МОМЕНТА ОТ 10 ЛЕВА! ДА Я ПОКАЗВАМ НА ТАКИВА ПАНИКЬОРИ КАТО ТЕБ!:)
23
5
 
7
 
! Отговори
Григор Лилов преди 9 години
Думите му, че не е имало провал на Борд са най-откровена лъжа. Като техен баща му е трудно да признае провалите им. Маса Валутни бордове изгърмяха, като най-зрелищното "шоу" беше в Аржентина. Дори най-успешният Борд в света - този в Хонконг е на 2 пъти отменян и 3 пъти въвеждан, като сега действа от 1984 г. Но и при него - вратата към Китай и Далечния Изток и най-либералната икономика в света, от декември 2012 са наложени ограничения върху тегленето на депозити.
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 20 ДОНЯКЪДЕ СИ ПРАВ! НО НЕ СЪВСЕМ, ЗАЩОТО МВФ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ПРИВАТИЗАЦИЯ, А ОТ СТАБИЛЕН БЮДЖЕТ И СМИСЛЕНИ БЮДЖЕТНИ РАЗХОДИ! БЮДЖЕТА В МОМЕНТА Е РЕАЛЕН, ДАЖЕ И СЪС СОЦИАЛНИТЕ РАЗХОДИ! КОИТО НЕ СА ЧАК ТОЛКОВА ПО ГОЛЕМИ, КОЕТО ПОКАЗВА КАКВО СОЦИАЛНО ПРАВИТЕЛСТВО ИМАМЕ! ЩЕ НИ ДАДАТ НОВ ЗАЕМ БЕЗ ПРОБЛЕМИ И МАЙ Е ЗА ДОБРО - ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ВЕТО ЗА ДАВАНЕ ПАРИ НА *** И ПРОЧИЕ *** НА ОБЩЕСТВОТО! СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ Е И КРАЯТ НА ПАРТИЯТА ЗАКРИЛНИЦА НА БЕДНИТЕ! А ДАНО!!!!
21
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може и да прав Ханке,обаче в БГ-то всички се случва въпреки логиката на живЩом една мутра може да стане Премиер,щом като финансовият му министър гепи почти 2 милиарда от Здравното каса и нищо не му се случи,щом Мутрата заплашва с реваншизъм всеки,който е на различно от неговото мнение,всичко може да се случи!
20
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки, който има левове, и ги държи на влог във българска банка е ***, и заслужава да ги загуби.
19
4
 
9
 
! Отговори
До 20 преди 9 години
Ако ще не в Дойче банк, а на Луната да е резерва, има друг по-важен момент - бюджетните разходи за заплати на държавни служители, пенсии, майчински, издръжка на *** и т.н. си вървят, а предприятията за приватизиране свършиха. Дори и паричната маса да е ограничена идва момента в който или трябва да се напечата още или да се обяви фалит. Третия вариант е да се вземе заем, но МВФ дават заем само срещу приватизирания на предприятия от западни фирми, и срещу куп допълнителни заробващи условия.
18
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KOLKO OT ПИШЕЩИТЕ ТУК ИМАТ НАД 100.000 ЛВ В НЯКОЯ БАНКА? ПРИЗНАЙТЕ СИ, ЗАЩОТО ИНАЧЕ НЕ ВИЖДАМ ЗАЩО ДА СИ ЧЕШЕМ ЕЗИЦИТЕ! ИЗЛЕЗТЕ НАВЪН, РАЗХОДЕТЕ СЕ, ИЗПЙТЕ ПО ЕДНА БИРА И С РАДВАЙТЕ НА ХУБАВИЯТ ДЕН, ВМЕСТО ДА СЕ ПРАВИТЕ НА ЕКСПЕРТИ!
17
5
 
11
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Тоз измислен икономист на % ли е в България ? Защото как стане нещО да се говори за борда и той е на "първа страница " за да защитава борда - навярно е на % от срока за валутния борд .Ха, този забрави да каже как от Русия го изгониха през 1998 -защото той и там се "нарисува" да предлага валутен борд след криазта през 1998 в Русия , но руснаците излезнаха по умни от нашите "аборигени" и не приеха валутният борд и какво сега -нима по лошо живеят от нас -съмнявам се.Валутния борд е за аборигенИ
16
2
 
6
 
! Отговори
Онуфри до 17 преди 9 години
До ИКОНОМИСТКакъв 'икономист' си ти бе? Кой техникум си завършил? Ти даже не можеш да напишеш правилно думата 'поддръжка'? Едва ли имаш висше, ама даваш мнения тук, лелеее...Всичките 'компетентни' са 'специалисти' като тебе... Някой трябва да ви обясни да млъкнете, защото само вредите с *** си мнения!
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КЪДЕ Е ВОЛЕН ДА СЕ ИЗКАЖЕ ПРОФЕСИОНАЛНО ЗА МИН .ЗАПЛАТА ОТ 500 ЕВРО??????!!! ИЛИ Д АПРИЛОЖИ НЕГОВИЯТ ПЛАН СИДЕРОВ????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИКОНОМИСТ ИКОНОМИСТЕ, Я КАЖИ НА НАС, НЕГРАМОТНИТЕ КАКВО ОЗНАЧАВА ПОДДРЪЖКА НА ВАЛУТЕН БОРД?
13
6
 
20
 
! Отговори
ДО КОМЕНТАР 1 преди 9 години
ПРОЧЕТИ МАЛКО ПО ПОДРОБНО ЗА ТОВА КАКЪВ Е БИЛ БОРДА В АРЖЕНТИНА И ПАК ЩЕ ГОВОРИМ! ГАРАНЦИОННИЯТ ФОНД ПО ВАЛУТНИЯТ БОРД СЕ ПАЗИ В ДОЙЧЕ БАНК - ПО ТОЧНО ТЯ ГО ГАРАНТИРА, МАКАР И НЕ В НАЛИЧНОСТ, НО СЪС СВОИТЕ РЕЗЕРВИ! ВАЛУТНИЯТ БОРД ЗАБРАНЯВА НА БНБ ДА ПЕЧАТА ПАРИ В КОЛИЧЕСТВО, ПО ГОЛЯМО ОТ ТОВА, ГАРАНТИРАНО ОТ БОРДА! ПО СЪЩЕСТВО ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ НЯМА РИСКОВА ПАРИЧНА МАСА! ДА, *** МОЖЕ ДА НЕ ИЗДЪРЖИ НА НАТИСКА, НО ЩЕ Я КУПЯТ И НА ПАРКТИКА ПАК ЩЕ ИМА ПАРИ В НЕЯ! ТАКА ЧЕ ГУБЕТЕ СИ ВРЕМЕТО ПО ОПАШКИ
12
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правете си изводи и вижте колко е важно всички българи да гласуват! Който не гласува е предател!Да не се сърди после!
11
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МОЖЕ ДА ЗВУЧИ НАИВНО, НО ЩЕ КАЖА ЕДНО: БЪЛГАРИЯ Е В ЕС! НЕ СМЕ КИПЪР С НЕЙНИТЕ ОФШОРКИ, НИТО ГЪРЦИЯ С ФАЛШИВИТЕ ДАННИ ЗА БЮДЖЕТНИЯТ ДЕФИЦИТ! ЗАПЛАТИТЕ НИ СА ОТЧАЙВАЩО НИСКИ, НО ПАРАДОКСА Е, ЧЕ ТОВА Е ДОБРАТА НОВИНА - ПОКАЗВА АКТУАЛЕН И РЕАЛЕН БЮДЖЕТ! КОЙТО ИСКА ДА СИ ТЕГЛИ ПАРИТЕ! СИСТЕМАТА ЩЕ ИЗДЪРЖИ! И Е ПОКАЗАТЕЛНО, ЧЕ ВЧЕРА МИНАВАЙКИ ПОКРАЙ *** НА ОПАШКИТЕ СЕ БЯХА НАРЕДИЛИ ОПРЕДЕЛЕНО ХОРА С "ВИСОК" IQ! ВСЕКИ СИ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ПОСТЪПКИТЕ! САМО ПОСЛЕ ДА НЕ РЕВАТ ЧЕ НЯКОЙ ИМ СВИЛ ЛЕВЧЕТАТА
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се въведат китайските методи за борба с корупцията.
9
0
 
5
 
! Отговори
! преди 9 години
До Анонимен"демократите" от ГЕРП са все бивши комунисти и милиционери.Ако не си го забелязал(а) досега - отвори очи!
8
7
 
8
 
! Отговори
ЕС крадци преди 9 години
Що не каже и за инфлацията и за съотношението на заплата-разходи на българина. Нали е много икономист и уж много ги разбира тия работи. Или европата само може да ни плаши с новини за абсолютен банкрут като тази, за да ни изглеждат мизерните доходи що-годе добре. С други техни думи "Трайте си за мизерните доходи, за да не ви фалираме държавата съвсем, ние европейските икономисти и алчните бизнесмени на които служим. Не се паникьосвайте. Спокойно. Ще се прицелим да ви го мушнем плавно".
7
7
 
23
 
! Отговори
Онуфри до 1 преди 9 години
Хей, образ, ситуацията в Аржентина няма нищо общо с нашата:- там резервите в резервна валута бяха похарчени от правителството за други цели, което е голяма грешка;- тук БНБ разполага с повече резервна валута (евро) от необходимото, освен това не е толкова зле че да я изхарчиПогледни баланса на управление 'Емисионно' на БНБ, лягай си и не ръси глупости.
6
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ханке е прав, но тук има един *** който на всяка цена е решил на унищожи държавата и хората! А тъпанарите се хващат на приказките му.