Германия гарантира по 8,5 евро на час за (почти) всеки

1/10 от работниците в Западна Германия печелят по-малко от това
3 юли 2014 19:20, Бойчо Попов
57
Германия гарантира по 8,5 евро на час за (почти) всеки
източник: Reuters

Законопроектът за въвеждане на законно регламентирана минимална работа заплата в Германия бе приет от Бундестага с голямо мнозинство, предава DPA.

В поименно гласуване законът беше одобрен от 535 депутати. Петима гласуваха против, а 61 парламентаристи се въздържаха. През следващата седмица текстът трябва да премине и през Бундесрата (Горната камара на парламента).

С текстовете се приема минимална заплата от най-малко 8,5 евро на час от 1 януари 2015 г. за около 3,7 млн. души. Изключени са лица под 18 години, за да не се създаде стимул за навлизане на трудовия пазар, вместо да се започне професионална подготовка или да се продължи образованието.

Министърът на труда Андреа Налес искаше в закона да няма предвидени изключения за отделни браншове, но не успя да наложи искането си пред коалиционните партньори от ХДС/ХСС. Текстът предвижда преходни срокове до 2017 г. за сезонните работници и доставчици на вестници например. Доставчиците на вестници ще могат да получават през 2015 година до 25% под минималната заплата, а през 2016 година - до 15%, като от 2017 г. ще трябва да получават по 8,5 евро на час.

Този преходен период трябва да позволи на някои сектори, които засега са твърде отдалечени от въведената минимална заплата, да се приспособят. В някои случаи бизнесът ще бъде принуден да започне социален диалог.

Таксиметровите шофьори също попадат сред изключенията. Браншовата федерация и организацията на работодателите искат да сключат браншово споразумение преди края на годината, за да имат още две години, преди да бъдат задължени да прилагат минимална заплата, която със сигурност ще доведе до закриване на работни места или до повишаване на тарифите за превоз.

Сред изключенията са и вече започналите професионална квалификация служители, стажантите, ако стажът е е по-кратък от три месеца и е задължителна част от професионалната или университетската им подготовка, както и дългосрочно безработните (над една година) през шестте месеца след наемането им на работа, за да се подпомогне повторното им включване на трудовия пазар. На 1 януари 2017 година законът ще обхване всички категории работници в Германия.

Социалдемократическата партия твърди, че с въвеждането на задължителна минимална заплата ще се увеличи заплащането на 4 милиона души от 1 януари 2015 година и на още 1 млн. души от 1 януари 2017 година при близо 39 млн. работещи от 42 млн. трудоспособни германци (включително самонаетите и упражняващите свободни професии).

Същевременно Налес признава, че трудно би могла да избегне компаниите да наемат хора, които са били безработни за продължителен период , и са нещо като временен резервоар за евтина работна сила.

На всеки две години комисия ще анализира евентуално преизчисление на минималната работна заплата. Първата преоценка ще бъде направена през 2016 г. за хипотетична корекция на минималната заплата от 1 януари 2017 година.

Екипите на митническите служители, които са натоварени да следят пазара на труда, се планира да бъдат подсилени. Законът предвижда освен това предприятията, които прибягват до услугите на поддоговорни дружества, нарушаващи правилата за минималната заплата, да бъдат подвеждани под отговорност.

Председателят на социалдемократическата партия SPD Зигмар Габриел нарече вота "исторически ден за Германия". „В ретроспекция това решение ще бъде оценявано като велик социален прогрес", каза Габриел. „Твърде дълго фирмите се бореха срещи колективните трудови договори, справедливите заплати, участието на служителите в решенията и синдикатите. Днешният ден маркира повратната точка в това развитие", коментира той.

Според работодателите обаче въвеждането на минимална заплата ще доведе до загуба на работни места. Най-големи са опасенията в секторите, които зависят силно от сезонния труд – земеделието и туризма.

Според данни на института IWH около една десета от работниците в Западна Германия печелят по-малко от 8,5 евро на час. В Източна Германия обаче делът им е около 25 на сто от заетите.

Повече икономически новини за Европа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
1
 
! Отговори
Карл преди 9 години
Браво на германците и на Зигмар Габриел конкретно, прав е човека като казва - "твърде дълго фирмите се бореха ... срещу справедливите заплати." Ето това трябва и тук да дойде и ще дойде, тръгва от умните германци които знаят как добре да устроят държавата си и ще стигне и до периферията на Европа.
48
4
 
2
 
! Отговори
до 52 преди 9 години
Ами като ядеш евтини *** от ЛИДЛ
47
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в Германия с тия пари не можеш да пиеш и едно кафе в някое свестно заведение
46
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
8,5 bruto= 7 netto8chasa = 56 ewro na den- malko e.
45
3
 
8
 
! Отговори
... преди 9 години
Какви 400 евро за храна е *** стига лъга хората. Аз ям като луд и повече от 300 не съм минавал. Хладилника и камерата ги пълня за 50-60 евро на седмица.
44
4
 
11
 
! Отговори
jane преди 9 години
Ау, какво престъпление спрямо капитализма, не ги е срам тия немци. Долни комунисти! Всъщност истината е, че в цяла Западна Европа хората живеят мнооого по-добре от нас, с много повече гарантирани социални придобивки и мерки за защита и на трудовия им живот и на здравето им. Има помощи, купони, наеми,безплатни лекарства, гарантирани заплати, профсъюзи и т.н и т.н. Но това е там. Тук, същите тези държави ни убеждават (и то успешно),че трябва да работим за жълти стотинк и да се борим за къшея хляб
43
5
 
5
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
Опс! Сега ще вдигнат цените на прехвалените си ***.
42
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да обясня на *** дека учат Хуманитарни на Запад... В истинските държави т.е. тези които не са Васали на САЩ.. Човек завършил хуманитарна наука в чужбина не може да работи в държавната администрация.. Той считан за пета колона или предател , *** - на такъв човек нито една уважаваща себе си нация не допуска до държавното управление.. При една промяна на глобалната обстановка , такива като теб ще бъдат нарочени за шпиони и изгонени от работа. Както стана с повечето завършили в СССР..
41
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До студент в КьолнВиж Соросоиде .. Изброил съм Аххен ТУ Дармщтад това са най-добрите технически университети.. Виж колко си ***.. право " ти му викаш куме Иване той гледа за ккк да те хване"" тука става въпрос за технически природанучни или хуманитарни.. Всичкото *** се бута в хуманитарните да става началник ...
40
3
 
4
 
! Отговори
студент в Кьолн преди 9 години
Не знам какво е предизвикало в теб такава реакция спрямо моето обучение в Германия. Но, от снизходителността ти съдя, че си невеж спрямо изброените от теб дисциплини - имах и висока диплома и отличен резултат при ДАФ и спокойно щяха да ме приемат да следвам Право, но поради много причини аз се отказах. Ако сега бях следвал право, тогава може би щях да заслужа твоето евала? Хах. Но, не смятам, че това е темата, както и не смятам, че имаше някакъв повод въобще да я повдигнеш.
39
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Студенти в Германия или *** - умни и красиви изключителни.. Изключителни като американската нация на Обама.. Нацистите на Хитлер ..За да създадеш убиец - втълпи му че е изключителен , красив и умен .. а другите са животни , лош материал .. а животните могат да се убиват , лошия материал може да бъде запален като ***
38
7
 
6
 
! Отговори
Германеца преди 9 години
Това е бруто обаче, а данъците за неомъжените и бездетни хора стигат до 45%. А наемите в големите градове като Мюнхен, Щутгарт, Франкфурт, Хамбург са убийствени.....
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Германия е така: Колкото правиш, толкова и оставяш в магазина... Освен ако не мамиш, тоест точно както в България но стандарта е по-висок.
36
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е важно за колко работиш, а да ти стигат в Иран бензина 18 евроцента.. В Германия 2 евро.
35
2
 
5
 
! Отговори
Без думи преди 9 години
А пък аз работя за 8 евро на ден!
34
4
 
3
 
! Отговори
do 34 преди 9 години
да обаче тука социалните помощи са им много високи.пример ако си осигурен на 900 евро ,отделно ти плащат жилището и към 100 евро екстра.демек 900 са ти чисти.за сам човек 200 евро за храна стигат.остават ти 700,да кажем макс.телефон и нет 70 .и 600 остават за теб .ест има и други разходи.не са много пари ама може да се живее.а и начина на живот тука е съвсем друг.тука никога няма да видиш16/18 год по кафетата.просто тапаците си седят пред блоковете илки по парковете а затова пари не се искат.
33
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз ще пращам сина да учи в Русия - в Сибирския Федерален или в ДалекоИзточния федерален въпреки че има DSD - C2 сертификат и диплома 5,87 .. Само мъртвите гледат на запад. Германия си е жива експлатация на студенти нарочни ги държат да учат 7-8 години за бакалаварска степен 3-годишна програма .. 7-8 години черноработник..
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЦиганинSmqtash v bruto neto e okolo 1000 euro. Naemite v Germania sa okolo 10 euro na kvadraten metar.Smqtay Dvustaen apartament 55 m2 550 euro. Tok 65 euro , transport 80 euro, Hrana 400 Euro, tel.20 i za drugi raboti ne ostavat pari. Trqbva i partnyorat ti da raboti.I oko iskash da si hodish vsqka godina v Balgaria togava si v minus
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До студент в КьолнКакво учиш в Кьолн - икономика BWL .. сичкото *** учи икономика или социология, психология.. Да бе отишъл ТУ Дармщад или Ахен да ти направим еваларка.
30
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До студент в КьолнНемците са добре защото са надзирател на целия Европейския съюз.. Надзирател на робите на САЩ.. След Дегол като направи грешката да си поиска златото.. Германия бе за главната държава в Европа.. И ден днешен Германия се страхува да си поиска златото от САЩ..