Германия гарантира по 8,5 евро на час за (почти) всеки

1/10 от работниците в Западна Германия печелят по-малко от това
3 юли 2014 19:20, Бойчо Попов
57
Германия гарантира по 8,5 евро на час за (почти) всеки
източник: Reuters

Законопроектът за въвеждане на законно регламентирана минимална работа заплата в Германия бе приет от Бундестага с голямо мнозинство, предава DPA.

В поименно гласуване законът беше одобрен от 535 депутати. Петима гласуваха против, а 61 парламентаристи се въздържаха. През следващата седмица текстът трябва да премине и през Бундесрата (Горната камара на парламента).

С текстовете се приема минимална заплата от най-малко 8,5 евро на час от 1 януари 2015 г. за около 3,7 млн. души. Изключени са лица под 18 години, за да не се създаде стимул за навлизане на трудовия пазар, вместо да се започне професионална подготовка или да се продължи образованието.

Министърът на труда Андреа Налес искаше в закона да няма предвидени изключения за отделни браншове, но не успя да наложи искането си пред коалиционните партньори от ХДС/ХСС. Текстът предвижда преходни срокове до 2017 г. за сезонните работници и доставчици на вестници например. Доставчиците на вестници ще могат да получават през 2015 година до 25% под минималната заплата, а през 2016 година - до 15%, като от 2017 г. ще трябва да получават по 8,5 евро на час.

Този преходен период трябва да позволи на някои сектори, които засега са твърде отдалечени от въведената минимална заплата, да се приспособят. В някои случаи бизнесът ще бъде принуден да започне социален диалог.

Таксиметровите шофьори също попадат сред изключенията. Браншовата федерация и организацията на работодателите искат да сключат браншово споразумение преди края на годината, за да имат още две години, преди да бъдат задължени да прилагат минимална заплата, която със сигурност ще доведе до закриване на работни места или до повишаване на тарифите за превоз.

Сред изключенията са и вече започналите професионална квалификация служители, стажантите, ако стажът е е по-кратък от три месеца и е задължителна част от професионалната или университетската им подготовка, както и дългосрочно безработните (над една година) през шестте месеца след наемането им на работа, за да се подпомогне повторното им включване на трудовия пазар. На 1 януари 2017 година законът ще обхване всички категории работници в Германия.

Социалдемократическата партия твърди, че с въвеждането на задължителна минимална заплата ще се увеличи заплащането на 4 милиона души от 1 януари 2015 година и на още 1 млн. души от 1 януари 2017 година при близо 39 млн. работещи от 42 млн. трудоспособни германци (включително самонаетите и упражняващите свободни професии).

Същевременно Налес признава, че трудно би могла да избегне компаниите да наемат хора, които са били безработни за продължителен период , и са нещо като временен резервоар за евтина работна сила.

На всеки две години комисия ще анализира евентуално преизчисление на минималната работна заплата. Първата преоценка ще бъде направена през 2016 г. за хипотетична корекция на минималната заплата от 1 януари 2017 година.

Екипите на митническите служители, които са натоварени да следят пазара на труда, се планира да бъдат подсилени. Законът предвижда освен това предприятията, които прибягват до услугите на поддоговорни дружества, нарушаващи правилата за минималната заплата, да бъдат подвеждани под отговорност.

Председателят на социалдемократическата партия SPD Зигмар Габриел нарече вота "исторически ден за Германия". „В ретроспекция това решение ще бъде оценявано като велик социален прогрес", каза Габриел. „Твърде дълго фирмите се бореха срещи колективните трудови договори, справедливите заплати, участието на служителите в решенията и синдикатите. Днешният ден маркира повратната точка в това развитие", коментира той.

Според работодателите обаче въвеждането на минимална заплата ще доведе до загуба на работни места. Най-големи са опасенията в секторите, които зависят силно от сезонния труд – земеделието и туризма.

Според данни на института IWH около една десета от работниците в Западна Германия печелят по-малко от 8,5 евро на час. В Източна Германия обаче делът им е около 25 на сто от заетите.

Повече икономически новини за Европа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
17
 
! Отговори
студент в Кьолн преди 9 години
До АнонименЯвно аз живея в различна Германия. Не знам защо мнозинството от хората тук пишете и твърдите, че И в Германия е лошо.. Недейте оставя грешно впечатление. Немците работят, да, но повярвайте никой от тях **** има навсякъде* не се е втурнал в луда борба да върже двата края и да се чуди дали ще се нахрани добре, дали ще си плати тока, водата и наема и дали ще е нужно да се лиши от нещо за да прати децата си на училище. Не успокоявайте съвестта си казвайки, че '' '*** и те са зле' ''.
28
8
 
3
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
до 26 aко ти зaбием двa шaмaрa ше пикaш по руски- клекнaл!
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичките екстри дето САЩ ни прави луди цяла Европа ги дължим Германия.. Германия и до ден днешен е окупирана САЩ държава.. Излиза че най-силната държава в Европа е васал на САЩ.. И от там и целия ЕС..
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В БГ е най-хубаво,защото е нашия дом.Но матрицата е кофти.Големи *** са на върха.Трябва да се борим за нашия дом да стане чист и приятен за живеене
25
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България ще се оправи когато избием *** и американските шпиони..
24
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И българия ще се оправи, но малко по малко. Комунистите много лошо са ни съсипали и трудно се съвземаме. Все още има големи фирми, които се управляват от хора на които са им подарени тези бизнеси и нямат качества да ги ръководят.Пък и как да сме европейци, като при нас още идеала за мъж е тип МУТРА, а за жена - ФОЛК ПЕВИЦА :-). Но пътуват младите, връщат се. Внасят култура, селяните малко по малко се пресират. Така че нещата вървят към подобряване
23
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Познавам една българка, която се омъжи за германец - инженер в BMW. На германеца му харесва много в българия, сега ще си напуска работата и ще живеят в БГ :-). Казва, че в централата на BMW инежерите работят като луди, не им оставя свободно време почти за нищо. В българия му било много по-спокойно. Друга подробност, е че бащата на момичето е милионер с няколко хотела по морето. След като се върнат в БГ ще им дадът едно хотелче в Несебър, за което да се грижат :). Така, че и германци идват в БГ
22
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега някой започват да дрънкат глупости.Още малко и ще ги изкарате и по зле от тук.Зле могат да са имигрантите там но германеца никога.А и имигрант да си там ще си по добре от тук финансово.Не ми се навлиза на дълбоко че не ми се спори
21
2
 
9
 
! Отговори
опааа преди 9 години
икономическия бум на Германия приключи, щото и соц. и останалите отдръжки на 8,5 евр са също различни. hi hi hi...смех у залата на завален гремански.
20
1
 
23
 
! Отговори
Чиновник преди 9 години
До КомунуидиЩом дадена фирма не може да си позволи да запалти работата, която служителите извършват, то следва фирмата да се закрие.
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 9 tezi pari ne sa mnogo i sa bruto, a mnogo hora izkarvat po mnoooogo po-malko . v germania za normalnia 4ovek edva stigat i osobeno ako jivee6 v goliam grad. naemite sa visoki, tok voda, zadyljitelni zastrahovki, benzin i pesti6 ot tuk ot tam i pak si na minus. ne viarvai na tia deto ti kazvat, 4e tova e dostaty4no. 2500-3000 evra sa dobri pari, no malko hora gi polu4avat. masata e bedna.
18
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сметките добре ги правите, но не смятате колко данъци и осигуровки се плащат в Германия. Не съм сигурен дали тези 8,5 евро дали са без данъци и осигуровки или не.
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи в БГ минималната трябва да е 1350 лв минимума.Не евро а лв.Смятайте 1;1
16
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До виетнамците на БСПЗаплатата ми е 410лв бруто на месец и работя като разносвач към една хранителна борса. Работното ми време е такова каквото казах по-долу- по-малко от 11часа на ден не работя. Почивам само неделя. Ако не вярваш мога да ти пратя на скайп последния фиш.Забравих да отбележа че работя в провинцията и в нашия град това е една от най-добре платените фирми в частния сектор.Ако не вярваш-ела провери
15
5
 
17
 
! Отговори
ODESSA преди 9 години
Двустайно жилище във малък град около 400 евро, сметки оклолу 150 евро. Цени на хранителни стоки по ниски от тези във България, ако работи и жената още някъде към 1500 евро, за две деца 350 евро детски. Смятай.
14
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
i62.tinypic/2dbq9sj.jpgбългария в класацията е с 1,04 евро на час
13
16
 
8
 
! Отговори
виетнамците на БСП преди 9 години
Вземал 320 лв. месечно и работел на ден 12 часа , бре , това да не е някой немски хард дискаунт магазин в София ? 320 лв вземат и в Китай вече .... това ще рече ,че ако родна бизнес мутра опита да изнесе производство в Китай ще духа супата , толкова е цъфнал и вързал .
12
2
 
23
 
! Отговори
Българин от Берлин преди 9 години
Със заплата от 1500 евро можеш да се издържаш сам в Берлин. Но в западна Германия, ще са ти нужни повечко евра, заради по-високият стандарт на живот.
11
3
 
13
 
! Отговори
st преди 9 години
До *** 1496 евро наем 550 храна по 450 месечно транспорт 150 дрехи 120 или 150 др нужди 200 стигат ти да но не си лишен от храна дрехи хапваш пийваш каквото искаш носиш качествени дрехи за спестяване не остава но.
10
2
 
21
 
! Отговори
до циганин преди 9 години
ами като сметнеш че повечето стоки от първа необходимост са с цени като в България или по-ниски ти направи сметката. Може да провериш в интернет ако не ми вярваш.Повечето вериги у нас са немски и имат филиали и там :)

Спонсорирани публикации