Експерт: Незабавно да се платят влогове в КТБ

Банката може да се спаси с активите й, казва Тодор Николов
15 авг 2014 14:21,
13
Експерт: Незабавно да се платят влогове в КТБ
Снимка: Ройтерс, архив

Правилното решение за Корпоративна търговска банка (КТБ) е незабавно да започне изплащането на гарантираните влогове там, без значение дали това ще стане чрез ТБ „Виктория“ или друга търговска банка. Това коментира финансистът и бивш изпълнителен директор на Агенцията по приватизация Тодор Николов пред телевизия Bulgaria On Air по темата за КТБ.

Още по темата
Той посочи, че по закон е ясно, че такова плащане може да бъде обезпечено със средства от Фонда за гарантиране на влоговете. А след това работата на квесторите ще покаже дали състоянието на банката позволява с минимална загуба на средства от Фонда да бъде покрита тази операция.

„Изплащането на гарантираните влогове в КТБ е нещо, което по закон сме задължени да направим, и това ще се случи, независимо дали Българската народна банка е готова веднага да вземе решение или не по казуса“, обясни той.

Финансистът препоръча централната банка да се съобрази с предложението на Експертния съвет към работодателските и синдикалните организации от вчера - възможно най-скоро да обяви решението си за КТБ, още повече, че не е ясна причината за бездействието на централната банка.

Според него основен приоритет е намаляване на цената на операцията по спасяване на банката, което е в обществен интерес. „Банката може да бъде спасена на база на нейните активи и с привличане на минимален обществен ресурс“, заяви той.

Според експерта е наложително час по-скоро да бъде обявен план за действие как да се излезе от кризата с банката и взимането на решенията да става при максимална публичност. Николов препоръча БНБ да допусне част от този Експертен съвет при взимането на решение по казуса.

Законът предвижда и друга възможност, продължи финансистът – финансовото оздравяване на банката да се осъществи чрез привличане на средства на акционерите. „Но точно това е ролята на БНБ - да излезе с решение за план за действие“, посочи той.

В отговор на въпрос дали започналите протести срещу бездействието на БНБ могат да катализират възможно решение, финансистът каза, че ако започне изплащането на влоговете и успоредно с това се предоставя информация за текущото състояние и действията, които се предприемат, това ще успокои ситуацията.

Взимането на решение от БНБ за КТБ час по-скоро е в интерес и на вложителите, и на централната банка, заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
1
 
! Отговори
Това е НАГЛОСТ преди 9 години
Столипиново номинира Пеевски за депутат.Делян Пеевски е човек, който се е доказал в България, че може да работи, да прави политика и бизнес, обясни Яшар Асан номинацията. Той допълни, че жителите на Столипиново много ценят Пеевски като депутат, като депесар и го харесват.
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбрахте ли, чя Д.ПЕЕВСКИ е кандидат за 43-то НС от СТОЛЕПИНОВО
11
0
 
7
 
! Отговори
до 6 - прав сте преди 9 години
Напълно сте прав: Всички, които не исккат да бадат ОГРАБЕНИ, са поканени да присъстват.Днес КТБ е в умишлено създадена криза, утре сценарият може да се повтори с някоя друга банка.Да търсим отговорност на ръководстжото на БНБ за тяхното БЕЗДЕЙСТВИЕ и УМИШЛЕНО ТЛАСКАНЕ на КТБ към несъстоятелност.
10
0
 
1
 
! Отговори
вложител преди 9 години
Протестът е на 18.8. , а на 19.8. от 12 часа е Учредителното събрание на Комитет за защита на финансовата и банковата стабилност в България - инициатори са групата на г-н Рашидов,КТБalive, Синдикати, Работодатели, Експертния съвет, който на 14 август 2014 г. предложи Меморандум. Място: зала "Партер" в сградата на КТ Подкрепа на ул. Ангел Кънчев 2 /пл. Гарибалди/.
9
0
 
2
 
! Отговори
до 6 преди 9 години
ПРОТЕСТЪТ Е НА 19.08.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искров ако си загуба къщата ще дойда при теб и женати.обещавам ти
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде, герберастите от Протестна мрежа, къде сте. Или вече ви платиха и сте на моренце.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вложител, защо само вложителите да протестират? Протестът е на 18.08 в 17:30 пред БНБ
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крадци, върнете веднага парите на хората - има гарантиран праг от 100 к евро.Що за държава е това въобще - пълна пародия ...
4
0
 
17
 
! Отговори
Я преди 9 години
До Анонимен 3При 39 млрд.депозити и 2 млрд. във фонда за гарантиране въобще не може да се говори за гарантирани влогове в БГ ! В момента е достатъчно само още една голяма банка да се гътне и ще настъпи единствено гарантиран хаос и извънредно положение минимум !
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Параграф 22Закона за гарантиране на влоговете се задества след като БНБ отнеме лиценза на дадена банка. БНБ обаче не взима лиценза на банката и гарантинаните влоговете стават негарантирани.
2
1
 
10
 
! Отговори
до Т.Николов преди 9 години
"Правилното решение за Корпоративна търговска банка (КТБ) е незабавно да започне изплащането на гарантираните влогове..."Това би означавало КТБ да баде обявена във фалит. А ТОВА НЕ Е ВЯРНО.
1
3
 
23
 
! Отговори
вложител преди 9 години
На 18.8. всички КТБ вложители на ПРОТЕСТ пред БНБ !!!ДА ЗАЩИТИМ ИНТЕРЕСИТЕ СИ !!!КТБ НЕЗАБАВНО ДА ВЪСТАНОВИ ДЕИНОСТТА СИ !Вложителите да не изпаднат в паника след като КТБ отвори, това е много важно за нейнатаСТАБИЛНОСТ !Наказания за БЕЗДЕЙСТВИЕТО на държавните институции и за РЕЖИСьОРИТЕ на КРИЗАТАс КТБ !!!СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА: Вложители + КТБalive+ Синдикати+Работодатели !!!ВСИЧКИ ЗАЕДНО ДА ДЕЙСТВАМЕ !

Спонсорирани публикации